«Δώδεκα απλά βήματα για τη συμπλήρωση του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου» του Χρήστου Χαρακόπουλου«Δώδεκα απλά βήματα για τη συμπλήρωση του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου»

horizontal-bar-posts-small
Χρήστος Χαρακόπουλος

 

Γράφει ο Χρήστος Χαρακόπουλος
horizontal-bar-posts-small

Επειδή υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν κάποια βοήθεια στη συμπλήρωση του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού Δελτίου, δημοσιεύω τα παρακάτω δώδεκα απλά βήματα τόσο για την «Προσωρινή Αποθήκευση», όσο και για την «Οριστικοποίηση».

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ «ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ» ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ!

1. Μπαίνετε στην ιστοσελίδα: https://exams.it.minedu.gov.gr/

  1. Κάνετε κλικ στο«Είσοδος Υποψηφίου»

3. Βάζετε τους κωδικούς, Κωδ. Εξετάσεων: (αριθμός καρτέλας εξετάσεων) και Κωδικός Ασφαλείας: (κωδικό που δημιουργήσατε στο σχολείο) και πατάτε «Είσοδος»

  1. Συμπληρώνετε ταΣτοιχεία Επικοινωνίαςκαι πατάτε «Επόμενο»
  2. Επιλέγετε (κάνετε κλικ στο κουτάκι αριστερά)τα επιστημονικά πεδία που επιθυμείτε και πατάτε «Επόμενο»
  3. Βλέπετε όλες τις σχολές και μετάεπιλέγετε τις σχολές που σας ενδιαφέρουν με αριθμητική σειρά. Καλό είναι να έχετε συμπληρώσει πρώτα ένα έντυπο μηχανογραφικό ή να έχετε γράψει σ’ ένα χαρτί με τη σειρά τις σχολές που επιθυμείτε. Προσοχή, όποια σχολή βάλετε πρώτη και έχετε συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια, σ’ αυτήν περνάτε. Μόλις συμπληρώσετε τις σχολές που επιθυμείτε, πατάτε«Επόμενο»

Σημείωση:  Συμπληρώστε σ’  ένα έντυπο μηχανογραφικό δελτίο τη σειρά των σχολών που θέλετε. Αν μείνετε πολλή ώρα μέσα ψάχνοντας ή αλλάζοντας τη σειρά των σχολών, ίσως το σύστημα να σας «πετάξει» και θα χρειαστεί να μπείτε ξανά από την αρχή. Καλό είναι να έχετε γράψει τις σχολές, ώστε αν σας «πετάξει» το σύστημα, να τις βάλετε  πιο γρήγορα την επόμενη φορά.

  1. Αν έχετε μετανιώσει για τις επιλογές σας, κάνετε στο κάτω μέρος της σελίδας «κλικ» στο «Καθαρισμός», αν θέλετε να προσθέσετε εμβόλιμα μία σχολή, πατάτε «Εισαγωγή Σχολής» και στη συνέχεια, αφού προσθέσετε τη σχολή και αλλάξετε τον αριθμό σειράς στις επόμενες σχολές, πατάτε «Αυτόματη Αρίθμηση».
  2. Βλέπετε προσεκτικά τις σχολές που έχετε επιλέξει. Αρχικά, κάνετε «Προσωρινή Αποθήκευση» και στη συνέχεια εκτυπώνετε το πρόχειρο Μηχανογραφικό σας.

ΧΡΗΣΙΜΑ TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ!

9. Φτιάχνετε πρώτα ένα πρόχειρο μηχανογραφικό («Προσωρινή Αποθήκευση») και εφόσον είστε σίγουροι για τις επιλογές σας, το οριστικοποιείτε.

10. Μπαίνετε ξανά στην ιστοσελίδα, επαναλαμβάνετε τα βήματα, απλώς πατάτε στο τέλος «Οριστικοποίηση».

11. Εκτυπώνετε το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό σας, που φέρει Αριθμό Πρωτοκόλλου, για να το έχετε ως αποδεικτικό στοιχείο  οριστικοποίησης.

12. Μη βιαστείτε να οριστικοποιήσετε το μηχανογραφικό σας, αλλά και μην αφήνετε την οριστικοποίηση του μηχανογραφικού για την τελευταία μέρα. Μπορεί το σύστημα να αντιμετωπίσει πρόβλημα λόγω υπερφόρτωσης και να χάσετε την προθεσμία υποβολής!

ΤΕΛΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:

  • Επιλέγετε σχολές με βάση τις κλίσεις σας και όχι με βάση τι συμβαίνει τώρα στην αγορά εργασίας. Η αγορά εργασίας θα αλλάξει, όταν θα έχετε αποφοιτήσει από τη σχολή.
  • Επιλέξτε σχολές, αφού πρώτα έχετε δει τα προγράμματα σπουδών των σχολών. Τα προγράμματα των σχολών μπορείτε να τα βρείτε στην ιστοσελίδα akademia.gr ( ΑΕΙ/ΤΕΙ Ευρετήριο) και γενικά στην ιστοσελίδα κάθε σχολής, την οποία μπορείτε να βρείτε, γράφοντας στην «Αναζήτηση» στο διαδίκτυο το όνομα της σχολής.
  • Εφόσον έχετε δικαίωμα να συμπληρώσετε όλες τις σχολές από το επιστημονικό πεδίο που επιλέξατε, επιλέγετε πολλές σχολές. Ειδικά οι μαθητές που έχουν συγκεντρώσει χαμηλή βαθμολογία, καλό είναι να επιλέξουν όλες τις σχολές των πεδίων που επιθυμούν, ώστε οι δυνατότητες εισαγωγής σε μία σχολή να είναι περισσότερες.
  • Σε περίπτωση που δεν εισαχθείτε στη σχολή που επιθυμείτε και θέλετε να ξαναδώσετε πανελλαδικές εξετάσεις, εγγραφείτε στη σχολή, στην οποία θα περάσετε, για να κατοχυρώσετε τη θέση και τα φοιτητικά σας δικαιώματα και στη συνέχεια μπορείτε να ξαναπροσπαθήσετε δίνοντας εξετάσεις την επόμενη χρονιά.

Εύχομαι να φάνηκαν χρήσιμες  οι παραπάνω οδηγίες, ειδικά στα παιδιά που συμπληρώνουν μόνα τους το Ηλεκτρονικό Μηχανογραφικό Δελτίο.

Καλή επιτυχία!