«Ομάδα Αυτογνωσίας» της ψυχολόγου Μαρίνας Κόντζηλα«Ομάδα Αυτογνωσίας»

horizontal-bar-posts-small
Μαρίνα Κόντζηλα 

Γράφει η Μαρίνα Κόντζηλα 
horizontal-bar-posts-small

Ο σημερινός τρόπος ζωής, οι αυξημένες υποχρεώσεις και απαιτήσεις, η οικονομική κρίση και οι έντονοι ρυθμοί της εποχής μας προκαλούν έντονο άγχος και πίεση, συναισθήματα μοναξιάς και συναισθηματικής απομόνωσης, αυξημένο θυμό, θλίψη, απόγνωση, φοβίες και αρνητικές σκέψεις, γενική δυσαρέσκεια και ένα μόνιμο συναίσθημα του ανικανοποίητου, μας απομακρύνουν από τον εαυτό μας, δυσχεραίνουν τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και δε μας επιτρέπουν να χαρούμε και να νιώσουμε ευτυχισμένοι. Πολλές φορές βρισκόμαστε σε αδιέξοδο και δεν ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε διάφορες δύσκολες καταστάσεις που μας προκύπτουν στην πορεία της ζωής μας τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Η ομάδα αυτογνωσίας είναι ιδιαίτερα βοηθητική για το σύγχρονο άνθρωπο. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τι ακριβώς είναι και με ποιο τρόπο λειτουργεί μια τέτοια ομάδα.

Η ομάδα αυτογνωσίας αποτελεί μια μορφή ομαδικής θεραπείας που πραγματοποιείται ανάμεσα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ενήλικων ατόμων και συντονίζεται από ειδικά καταρτισμένο Ψυχολόγο-Ψυχοθεραπευτή. Η ομάδα πραγματοποιείται σταθερά μια φορά ανά εβδομάδα και διαρκεί μιάμιση ώρα. Στην ομάδα μπορεί να συμμετάσχει ένας ενήλικας ανεξάρτητα από την ηλικία του ακόμη και εάν δεν έχει κάνει ποτέ ατομική ψυχοθεραπέια. Τηρείται εχεμύθεια και απαγορεύεται αυστηρά να διαρεύσει οποιαδήποτε πληροφορία για το περιεχόμενο των όσων λέγονται στη διάρκεια της ομάδας. Ο θεραπευτής-συντονιστής μέσα από μια σειρά βιωματικών ασκήσεων υποστηρίζει τα μέλη της ομάδας, τα ωθεί να συμμετάσχουν όσο πιο ενεργά γίνεται και καλλιεργεί ένα κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, σεβασμού, συνεργασίας, ενσυναίσθησης και κατανόησης. 

Η ομάδα αυτογνωσίας έχει πολλαπλά οφέλη καθώς βοηθά τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή να λάβουν υποστήριξη, να εξερευνήσουν και να πλησιάσουν  τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν άγνωστες πτυχές του, να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, να κατανοήσουν και να καταγράψουν τις πραγματικές τους ανάγκες και επιθυμίες, να μοιραστούν εμπειρίες, σκέψεις, φόβους και προβληματισμούς, να μάθουν να διαχειρίζονται το θυμό και το άγχος τους, να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, τη συμπεριφορά τους και την ποιότητα της επικοινωνίας τους, να ενδυναμώσουν την αυτοεκτίμησή τους, να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους, να δουλέψουν με τα αδύνατα σημεία τους, να θέσουν και να ολοκληρώσουν πιο αποτελεσματικά τους στόχους τους, να βρουν εναλλακτικούς τρόπους δράσης και να αντικαταστήσουν τις αρνητικές σκέψεις με θετικές.

Μέσα σε ένα ασφαλές και εχέμυθο περιβάλλον το άτομο αντιλαμβάνεται σταδιακά πως δεν είναι μόνο του σε αυτό τον κόσμο αλλά υπάρχουν και άλλοι γύρω του που έχουν παρόμοια αδιέξοδα με τα δικά του και έτσι μαθαίνει να μη ματαιώνεται και να ανταποκρίνεται πιο εύκολα στις δύσκολες συνθήκες ζωής και στα γεγονότα που αποδιοργανώνουν την ισορροπία του. Τα μέλη της ομάδας λειτουργούν σαν ένας καθρέφτης για το άτομο μέσα από τον οποίο  γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του.

Η ομάδα αυτογνωσίας θα ξεκινήσει να πραγματοποιείται το Μάϊο του 2015 στο ιδιωτικό μου γραφείο που βρίσκεται στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό Χαλανδρίου) σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί με τα μέλη που θα συμμετάσχουν. Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10 ευρώ ανά συνάντηση που θα διαρκεί μιάμιση ώρα. Η πληρωμή θα γίνεται στο τέλος κάθε συνάντησης.  Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε στο 210-6005441 και 6970084190. Περιοριμένος αριθμός συμμετεχόντων. Θα δωθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε όποιον/α επιθυμεί όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της ομάδας.