Ο ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί εθελοντικές επιστροφές και επανένταξη για υπηκόους Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και ΤουρκίαςΟ ΔΟΜ Ελλάδας υλοποιεί εθελοντικές επιστροφές και επανένταξη για υπηκόους Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Τουρκίας

Το Γραφείο Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης οργάνωσε επίσκεψη εργασίας του κλιμακίου από την Αλβανία, στο πλαίσιο της συνεργασίας των φορέων Αλβανίας και Ελλάδας για την υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικών επιστροφών και επανένταξης, χρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επιστροφών και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η συνεργασία επισημοποιήθηκε τον Φεβρουάριο 2015 και περιλαμβάνει την εφαρμογή του προγράμματος σε Αλβανία, Σερβία, ΠΓΔΜ και Τουρκία.

Ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης-Γραφείο Ελλάδας κ. Δανιήλ Εσδράς ευχαρίστησε τους παρόντες εκπροσώπους των Ελληνικών και Αλβανικών αρχών για την άμεση ανταπόκρισή τους στην πρωτοβουλία του ΔΟΜ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για το πρόγραμμα επιστροφών: οι Αλβανοί υπήκοοι που διαμένουν στην Ελλάδα, μπορούν να απευθυνθούν στον ΔΟΜ για την αξιοπρεπή επιστροφή στην πατρίδα τους, κατά την οποία θα λάβουν την ενίσχυση των 200ε για τα πρώτα έξοδα στην Αλβανία.

Κατά το κλείσιμο της συνάντησης υπερτονίστηκε η πρόοδος που πολύ άμεσα σημειώθηκε στην συνεργασία των σχετικών φορέων και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της εμπορίας ανθρώπων και προστασίας ανηλίκων , μετά κι από την επίσκεψη του ΔΟΜ Ελλάδας στην Κακαβιά και την επαφή με τις συνοριακές υπηρεσίες το Φθινόπωρο του 2014.