Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη ΧαριλάουΕκπαιδευτικό πρόγραμμα «Συλλέγω εμπειρίες» στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

info: Τρίτη 14 Απριλίου έως και Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Οι εκπαιδευτικές δράσεις «Συλλέγω εμπειρίες» αποτελούν μέρος των καλλιτεχνικών – εκπαιδευτικών εκδηλώσεων του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, που πραγματοποιείται στις Δημόσιες, Δημοτικές Βιβλιοθήκες και τους συνεργαζόμενους φορείς που συμμετέχουν στο «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ». Το πρόγραμμα προτρέπει τα παιδιά να ανακαλύψουν με διαφορετικό τρόπο τη διοργάνωση στην πόλη τους ενός σύνθετου καλλιτεχνικού γεγονότος που καλύπτει τη μουσική, το θέατρο, την ανάγνωση αλλά και το περιβάλλον, ενώ μέσα από έναν πρωτότυπο, βιωματικό τρόπο ενημέρωσης, οδηγεί τους μικρούς επισκέπτες σε συνεχείς ανακαλύψεις για το ΚΠΙΣΝ.

Τα βιβλία και το εκπαιδευτικό παιχνίδι «Συλλέγω εμπειρίες» είναι προσφορά του οργανισμού Future Library.

Αναλυτικά οι δραστηριότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά «Συλλέγω εμπειρίες»:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Τρίτη 14 Απριλίου 2015, 11.30 – 12.30 το πρωί

«Το σπίτι των ήχων» του Claudio Abbado

Mέσα από την αφήγηση θα περιηγηθούμε στον κόσμο της μουσικής, θα μάθουμε τις διάφορες οικογένειες οργάνων, πώς σχηματίζεται μια ορχήστρα, ποιες είναι οι διάφορες μουσικές φόρμες από το Ντουέτο μέχρι τη Συμφωνία και την Όπερα, τι σημαίνει η τέχνη της Διεύθυνσης μιας ορχήστρας.

Πειραματιζόμαστε και ανεβοκατεβαίνουμε τη σκάλα του ΝΤΟ με διαφορετικούς τρόπους και μέσα από το παιχνίδι συναυλία δημιουργούμε τη δική μας ορχήστρα παράξενων κρουστών.

Με τη νηπιαγωγό Ελένη Παπουλίδου

Για παιδιά από 7 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα

«Ο μικρός αρχιτέκτονας και η στρουθοκάμηλος Ρωξάνη» του Χρήστου Μπουλώτη.  Διαβάζουμε το βιβλίο, μιλάμε για την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, βλέπουμε τα πιο περίεργα κτίρια του κόσμου, μαθαίνουμε για την κλίμακα στην αρχιτεκτονική και τις βασικές αρχές του αξονομετρικού σχεδίου.

Με τον Αρχιτέκτονα Ζάχι Αλ Σααγιάχ

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβύστρα.

Για παιδιά από 7 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, 11.00 – 12.00 το πρωί

«Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κου Μόρρις Λέσμορ» του W. E. Joyce. Διαβάζουμε το βιβλίο, βρίσκουμε τις διαφορές ανάμεσα στο έντυπο και ψηφιακό βιβλίο, παρακολουθούμε την βραβευμένη με Oscar ομώνυμη ταινία animation μικρού μήκους, φτιάχνουμε το δικό μας χάρτινο βιβλίο με μια λωρίδα χαρτιού και αποτυπώνουμε σε αυτό τη ζωή μας με βιβλία και χωρίς βιβλία!

Για παιδιά από 7 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα

«Κάρμεν»

Μουσική: Ζωρζ Μπιζέ

Μυθιστόρημα: Προσπέρ Μεριμέ

Διασκευή: Ειρήνη Μαρρά

Μια πρώτη γνωριμία με ένα κορυφαίο έργο της όπερας. Τα παιδιά θα ακούσουν το έργο από το cd και έτσι θα συνδέσουν την εικόνα, το λόγο και τη μουσική. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι θα υποδυθούν ρόλους και θα γίνουν τα ίδια οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Με την ηθοποιό Ιωάννα Λιούτσια

Για παιδιά από 7 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, 7.00 – 8.00 το απόγευμα

«Σε μια σκηνή θεάτρου όπου όλα είναι μαγικά» της Κατερίνας Μπάκα Ματιάτου και της Παναγιώτας Στρίκου – Τομοπούλου

Ένα βιβλίο για το θέατρο και τους ανθρώπους του. Ένα ταξίδι στα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα ως το μιούζικαλ. Από την προετοιμασία μιας παράστασης μέχρι την πρεμιέρα. Μια περιπέτεια με απρόβλεπτες εξελίξεις, “κάτω από φώτα και προβολείς, δίπλα από λόγια που ψιθυρίζουν οι υποβολείς”.

Ζούμε παρέα το ΠΕΡΑΣΜΑ από τη μια πράξη στην άλλη, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε το σκηνικό της δικής μας θεατρικής παράστασης.

Αρχαίο Θέατρο, Όπερα – Μπαλέτο, Μιούζικαλ, Σύγχρονο θέατρο.

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, 7.00 – 8.00 το απόγευμα

«Ο μικρός Φρανκ Αρχιτέκτονας» του Φρανκ Βίβα σε απόδοση Χρήστου Μπουλώτη. Διαβάζουμε το βιβλίο, μαθαίνουμε τι φτιάχνουν οι αρχιτέκτονες για τους ανθρώπους, γνωρίζουμε το μεγάλο αρχιτέκτονα Renzo Piano και το Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρακολουθούμε το χορό των γερανών, μαθαίνουμε για την κλίμακα στην αρχιτεκτονική και τις βασικές αρχές του προοπτικού σχεδίου.

Με τον Αρχιτέκτονα Ζάχι Αλ Σααγιάχ

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβύστρα.

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Τετάρτη 29 Απριλίου 2015, 10.00 – 11.00 το πρωί

«Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών» της Kveta Pacovska σε απόδοση Δήμητρας Σίμου. Διαβάζουμε το βιβλίο, αναζητούμε την ευτυχία παρέα με τον ήρωα, παίζουμε το παιχνίδι της παντομίμας με τα συναισθήματα της Αγάπης, της Λύπης,  της Χαράς, της Ζήλιας, της Αγωνίας, του Θυμού, της Έκπληξης, της Υπομονής και της Περηφάνιας και ζωγραφίζουμε πολύχρωμες τουλίπες μέσα στην τελευταία τελεία της αγαπημένης μας ιστορίας.

Για παιδιά νηπιαγωγείου.

 

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, 10.00 – 11.00 το πρωί

«Η ανάσταση του παπαγάλου» του Εduardo Galeano. Η ιστορία βασίζεται σε ένα λαϊκό μύθο της Βραζιλίας. Ο ταπεινός αγγειοπλάστης με υλικά το συναίσθημα και την αγάπη ανασταίνει τον παπαγάλο της ιστορίας μας και φτιάχνει εντέλει ένα πλάσμα πολύχρωμο. Η ιστορία του γίνεται ένας ύμνος στη ζωή και στην ανθρώπινη δημιουργικότητα και εμείς ζωγραφίζουμε τις σκέψεις μας μέσα στην τελευταία τελεία του αγαπημένου μας βιβλίου.

Για παιδιά νηπιαγωγείου.  

 

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα

«Τα παραμύθια της μουσικής» της Λιλής Λαμπρέλλη. Διαβάζουμε το βιβλίο και μαθαίνουμε πώς ήρθαν στον κόσμο τα μουσικά όργανα – το πρώτο πνευστό, το πρώτο κρουστό και το πρώτο έγχορδο.
Τρία παραμύθια -ένα βουνίσιο, ένα θαλασσινό κι ένα του μεγάλου δάσους- μας δίνουν απάντηση. Όλα οδηγούν στο να πάρει ο άνθρωπος στα χέρια του το δώρο της μουσικής.

Αφήγηση: Χρυσάνθη Αντωνίου

Μουσική: Ζωγράφος Σταυρίδης

Για παιδιά από 6 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

 

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, 11.00 – 12.00 το πρωί

Βασικές αρχές ελεύθερου σχεδίου. Προοπτική στη ζωγραφική

Με την Κακαγιά Αικατερίνη

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Μπλοκ σχεδίου απλό, 1 μολύβι Hb, χάρακα και σβύστρα.

Με προεγγραφή, μέχρι 12 άτομα.

 

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015, 11.00 – 12.00 το πρωί

Βασικές αρχές χρώματος στη ζωγραφική

Με την Κακαγιά Αικατερίνη

Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Βασικά χρώματα για λάδι, κόκκινο και κίτρινο του καδμίου, άσπρο, μπλε και μαύρο, 1 πινέλο Νο 4 και Νο 6 πλακέ, λινέλαιο άοσμο, 1 μικρή παλέτα, 1 μικρό τελάρο (καμβά) για λάδι, χαρτί κουζίνας, 1 τετράδιο και 1 μολύβι για σημειώσεις.

Με προεγγραφή, μέχρι 10 άτομα.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή (τηλεφωνική ή με την παρουσία σας). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

Το Πρόγραμμα «Ταξίδι προς το ΚΠΙΣΝ» υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), από το ΚΠΙΣΝ, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (www.nationalopera.gr) και το Future Library (www.futurelibrary.gr) και με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (www.nlg.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμα «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324666).