Μία άλλη λέξη που πραγματικά διχάζει. Ας προσπαθήσουμε να λύσουμε το γρίφο: εταιρεία ή εταιρία;
Εταιρεία: αρχαία λέξη, ουσιαστικοποιημένο θηλυκό του αρχαιοελληνικού επιθέτου «ἑταιρεῖος» (< ἑταῖρ-ος), το οποίο σημαίνει «αυτός που σχετίζεται με φίλο ή συνεργάτη» και όπως είναι φυσικό διατηρεί την ορθογραφία του με «ει» (Γ. Μπαμπινιώτης, ορθογραφικό λεξικό). Και το ΛΚΝ με «ει» το γράφει, χωρίς όμως να εξηγεί το γιατί.
Το «εταιρία» (με -ι-) ουσιαστικά προϋποθέτει παραγωγή από το «εταίρος», κάτι που είναι περιττό, αφού ο τύπος «εταιρεία» υπάρχει ήδη στην αρχαία ελληνική.
Βέβαια, το ζήτημα που προκύπτει σχετίζεται με την “ιστορική ορθογραφία”. Σε καμία περίπτωση δε γράφουμε τις λέξεις όπως τις λέμε και ακούμε (όπως ορίζει η φωνητική ορθογραφία), αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της «ιστορικής ορθογραφίας» που κληρονομήσαμε από την αρχαιότητα. Μήπως ο τύπος «εταιρία» αποτελεί “απλοποίηση” του τύπου «εταιρεία»;
Στην αρχαία γραμματεία τι γίνεται; Εκεί απαντούν και οι δύο τύποι. Σήμερα, ο τύπος με «ι» κυριαρχεί στα γραπτά νομικού περιεχομένου, ενώ στους νόμους που ψηφίζει το ελληνικό κοινοβούλιο ο τύπος με «ει».
Άρης Ιωαννίδης*
Φιλόλογος
Δείτε τις τελευταίες ειδήσεις στο Newsroom schooltime.gr – Βρείτε μας στο Google News