Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Απρίλιος 2015)Δράσεις για παιδιά στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Απρίλιος 2015)

Πλούσιες δράσεις για παιδιά θα πραγματοποιηθούν  στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα:

Τετάρτη 1 & 22 Απριλίου 2015, 10.00 – 11.30 το πρωί

Ο Μαγικός Κύκλος. Το Εργαστήρι της διαφορετικότητας

Τα παιδιά μαθαίνουν να συνεργάζονται μεταξύ τους αλλά και με τους ενήλικες, να κερδίζουν και να χάνουν, να δημιουργούν ισότιμες σχέσεις, να κάνουν φίλους, να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να επεξεργάζονται δύσκολα θέματα που τα απασχολούν.

Με τη ψυχολόγο Έλλη Γιαννοπούλου

Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Γ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου και στόχο έχει την ψυχοπαιδαγωγική παρέμβαση για την Συναισθηματική ανάπτυξη και την καλλιέργεια των Κοινωνικών Δεξιοτήτων.

 

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα παιδικού βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου εορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Με αφορμή τον εορτασμό, η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου οργανώνει εκδηλώσεις για τους μικρούς της φίλους, με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, δίνοντας τα έτσι μια ωραία αφορμή ώστε να μάθουν περισσότερα για το βιβλίο, να γνωρίσουν συγγραφείς, να παρακολουθήσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα, να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια αλλά και εικαστικά εργαστήρια.

 

9.00-10.30 το πρωί

Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!

Η συγγραφέας Γεωργία Χαϊδεμενοπούλουπαρουσιάζει το καινούριο βιβλίο της

«Η Πηγή της Γνώσης και άλλα παραμύθια».

Είναι η δεύτερη συλλογή παραμυθιών της που περιλαμβάνει πέντε παραμύθια.

Το βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού, μεταφέρει στα παιδιά μηνύματα για τη ζωή, την κοινωνία και το περιβάλλον.

Την παρουσίαση των παραμυθιών πραγματοποιεί διαδραστικά μαζί με τη συγγραφέα, η ηθοποιός Μαρία Βύζα. Θα ακολουθήσει δραστηριότητα (ζωγραφική-δραματοποίηση) των μαθητών με τις οδηγίες της ηθοποιού και της συγγραφέως.

         

4.30 – 6.00 το απόγευμα
Μαραθώνιος ανάγνωσης παραμυθιών

Για τρίτη χρονιά φέτος διοργανώνουμε  Μαραθώνιο Ανάγνωσης Παραμυθιών και για μιάμιση ώρα θα αφηγούμαστε παραμύθια. Μικροί και μεγάλοι ελάτε να μοιραστείτε μαζί μας το αγαπημένο σας παραμύθι διαβάζοντας το στην παρέα της βιβλιοθήκης. Λίγη πρόβα στο σπίτι και τολμήστε το!!

Για όλες τις ηλικίες. Δηλώσεις συμμετοχής στη Βιβλιοθήκη

 

6.00 – 700 το απόγευμα

Παρέα με τη συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου!

Το ταξίδι μιας πεταλούδας μας παρουσιάζει η Αθηνά Γκίνη μέσα από το βιβλίο της “Αναζητώντας το λουλούδι”. 

Μέσα από την ιστορία καλλιεργούνται οι αξίες της ομαδικής υποστήριξης καθώς και της εμπιστοσύνης στον εαυτό. Το βιβλίο περιέχει απλές πρακτικές της γιόγκα που έχουν σχέση με τους χαρακτήρες και την πλοκή της ιστορίας. Τα παιδιά μπορούν να εκτελέσουν μαζί με τη συγγραφέα πρακτικές για το σώμα και την αναπνοή.

Το βιβλίο είναι σε μορφή cartoons. Η ιστορία έχει γραφεί από την Αθηνά Γκίνη, εκπαιδευτικό και δασκάλα της γιόγκα με ειδίκευση στα παιδιά. Η εικονογράφηση έγινε από τον Αλέκο Παπαδάτο και την Annie di Donna.

Για παιδιά 5-9 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 12 παιδιά.

 

7.30 – 8.30 το απόγευμα

Διαβάζουμε παίζοντας…

Θεατρικό παιχνίδι με την ομάδα «Ο Επιπόλαιος Φρεντ»

Για παιδιά 6-8 ετών. Με προεγγραφή μέχρι 15 παιδιά.

 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα

Γράφουμε…  το ηλεκτρονικό βιβλίο της ζωής

Η Ζωή είναι το μικρό ορφανό αρκουδάκι που ευτυχώς βρέθηκε στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ και έτσι κατάφερε να επιζήσει.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο ψηφιακής μάθησης και επικοινωνίας «ΝΟUS» μέσα από την ιστορία της Ζωής θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στο πλαίσιο της καμπάνιας «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ». 
Τα παιδιά αφού «μάθουν», μέσω μιας πολυμεσικής παρουσίασης, για τη Ζωή (το μικρό ορφανό αρκουδάκι), θα δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο όπου με tablets και φορητούς υπολογιστές θα παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή (σε λογισμικό που έχει δημιουργήσει ο ΝΟUS) για το τι θα συμβεί όταν αυτή αφεθεί μόνη της στη φύση.

Για παιδιά 8 – 12 ετών, με προεγγραφή έως 15 παιδιά.

 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, 8.00 το βράδυ – 9.00 το πρωί

Sleepover – διανυκτέρευση στη Βιβλιοθήκη

Έχετε κοιμηθεί σε βιβλιοθήκη;

Αν θέλετε να ζήσετε αυτήν τη μοναδική εμπειρία δεν έχετε παρά να πάρετε μέρος και εσείς! 

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, γνωριμία με το χώρο και τις υπηρεσίες της βιβλιοθήκης, παρουσίαση βιβλίου, αφήγηση παραμυθιών πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν, επιτραπέζια παιχνίδια και πολλές άλλες εκπλήξεις…

Στην παρέα μας θα είναι η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Αθηνά Γκίνη με το βιβλίο της “Αναζητώντας το λουλούδι”, η αφηγήτρια παραμυθιών Χρυσάνθη Αντωνίου, ο μουσικός Ζωγράφος Σταυρίδης, ο αρχιτέκτονας Ζάχι Αλ Σααγιάχ, η εικαστικός Κωνσταντίνα Χαρίση και οι διασώστες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που θα βοηθήσουν ώστε η διανυκτέρευση να γίνει με κάθε ασφάλεια για τους μικρούς μας φίλους.

Στα παιδιά θα χορηγηθεί βραδινό γεύμα και πρωινό.

Για παιδιά 8 – 12 ετών, με προεγγραφή έως 10 παιδιά.

 

Όλες οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Βιβλιοθηκών και Μουσείων του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών».

 

M. Τρίτη 7 Απριλίου 2015, 10.00 – 12 .00 το πρωί

Μοιράζομαι με τα παιδιά το χόμπι μου και ότι αγαπώ… «Ντεκουπάζ σε σαπούνι για πασχαλινό δωράκι»

Παιδιά ελάτε να φτιάξουμε όμορφα πασχαλινά δωράκια για τους αγαπημένους μας, με την καθοδήγηση της Σοφίας Παπαδοπούλου

Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: Σαπούνι με λεία επιφάνεια, ριζόχαρτο με την πασχαλινή παράσταση που σας αρέσει και κορδέλες.

Για παιδιά από 8 ετών και πάνω, με προεγγραφή έως 12 παιδιά.

 

M. Τρίτη 7 Απριλίου 2015, 6.30 – 7.30 το απόγευμα

Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μία πασχαλίτσα

Διαβάζουμε το βιβλίο του AntoonKrings «Λίτσα η πασχαλίτσα» και

φτιάχνουμε παρέα  χαριτωμένες πασχαλίτσες!

Στη ζεστή γωνιά της βιβλιοθήκης δημιουργήσαμε τη «μωρολέσχη» μας και σας καλούμε να φέρετε το μωράκι σας και να περάσετε δημιουργικό χρόνο μαζί του!

Υλικά που θα χρειαστεί να φέρετε μαζί σας: Ένα παλιό cd, χαρτόνι κανσόν Α4 κόκκινο και μαύρο, κορδέλα κόκκινη μήκους περίπου 30 εκ., ματάκια και ισχυρή κόλλα.

Για παιδιά 3 – 4,5 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 10 παιδιά.

 

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015, 7.00 – 8.00 το απόγευμα

Μύθοι και πραγματικότητα

Κύκλος 7 δραστηριοτήτων με θέματα από την Ελληνική Μυθολογία.

Μέσα από αφηγήσεις, παιχνίδια, ζωγραφική, κολάζ και κατασκευές, γνωρίζουμε Θεούς και ημίθεους, ήρωες και τέρατα, αδυναμίες θεών και ανθρώπων, πρόσωπα και γεγονότα που συνδέονται.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά 7 έως 12 ετών και θα ολοκληρωθεί το Μάιο.

6η δραστηριότητα: Ο Φρίξος, η Έλλη, οι Αργοναύτες και το Χρυσόμαλλο Δέρας.

Τι συνέβη στον Φρίξο και στην Έλλη ενώ ταξίδευαν προς την Κολχίδα; Γιατί ο Ιάσονας και οι Αργοναύτες αναγκάστηκαν να κάνουν ένα τόσο επικίνδυνο και μακρινό ταξίδι; Κατάφεραν τελικά να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να γυρίσουν πίσω;

Ελάτε να γνωρίσουμε παρέα τους ήρωες της μυθολογίας μας, να παίξουμε παντομίμα και να δημιουργήσουμε το κολάζ της ιστορίας μας.

Για παιδιά 7 – 12 ετών. Με προεγγραφή, μέχρι 15 παιδιά.

 

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.

 

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή (τηλεφωνική ή με την παρουσία σας). Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.
Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, Τηλ. 2310 324666).

 

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες  26/3/2015

 

Προσεχώς θα δημοσιευθεί το αναλυτικό πρόγραμμα των δραστηριοτήτων με τίτλο  «Συλλέγω εμπειρίες» που πραγματοποιούνοι Βιβλιοθήκες του Δήμου Θεσσαλονίκης και συντονίζει η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Future Library.

Μείνετε συντονισμένοι.

 

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.