Στην Αγιά της Λάρισας το πρώτο αγροτικό συλλαλητήριο του έτους
*Του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή
Με μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων της δημοτικής αρχής, τοπικών φορέων, μαθητών, αγροτικών συνεταιρισμών και ενώσεων, ντόπιων παραγωγών αλλά και αντιπροσωπειών μηλοπαραγωγών και ροδακινοπαραγωγών από τη Ζαγορά Πηλίου, την Καστοριά, την Κοζάνη, την Πέλλα, την Ημαθία και την Αλεξάνδρεια, πραγματοποιήθηκε σήμερα, 5/3/2015, στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Αγιάς το πρώτο αγροτικό συλλαλητήριο της χρονιάς, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Το αίτημα των μηλοπαραγωγών, ειδικά αυτών του πράσινου μήλου, αλλά και όλων των άλλων ποικιλιών καθώς και των ροδακινοπαραγωγών είναι η αποκατάσταση της ζημίας τους από την επιβολή εκ μέρους της Ε.Ε. εμπάργκο προς τη Ρωσία ως αντίποινα για το θέμα της Ουκρανίας.
Η συμμετοχή τόσο των φορέων όσο και των αγροτών με τρακτέρ ήταν πολύ μεγάλη (πάνω από 120 τρακτέρ), ενώ η αγορά της πόλης έκλεισε συμβολικά από τις 12 έως την 1 μ.μ., την ώρα, δηλαδή, του συλλαλητηρίου, για να μπορέσουν και οι επαγγελματίες της περιοχής να ενώσουν τη διαμαρτυρία τους καθώς το εισόδημα των μηλοπαραγωγών είναι το κύριο και ουσιαστικά μοναδικό στην περιοχή, οπότε οι επιπτώσεις είναι άμεσες και αλυσιδωτές. Στη διάρκεια της κινητοποίησης χαιρετισμό απηύθυναν όλοι οι εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών των μηλοπαραγωγών που εκφράζουν το 90% του κλάδου στη χώρα καθώς και των ροδακινοπαραγωγών που συμμετείχαν, ενώ χαιρέτισαν επίσης εκπρόσωποι του Εμπορικού Συλλόγου, της Επαγγελματικής Ένωσης, του δήμου και του περιφερειάρχη.
Ο κεντρικός ομιλητής Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, κάλεσε την κυβέρνηση να σεβαστεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις της για άμεση λύση στο πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής των πράσινων μήλων, η οποία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, αποτελεί το 80% περίπου της ελληνικής παραγωγής και είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της εξαγώγιμη. «Σε δύσκολους καιρούς φέρνουμε στη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα. Γιατί δεν το θέλουν;»
Στάθηκε ιδιαίτερα στις επιπτώσεις σε βάρος των φρουτοπαραγωγών (μήλο, ροδάκινο) και έθεσε τα κεντρικά αιτήματά τους. Κάλεσε τέλος τους αγρότες να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά στη συμμετοχή και στην οργάνωση του αγώνα τους.
Τα αιτήματα των παραγωγών, όπως (συνοπτικά) καταγράφονται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε με το τέλος του συλλαλητηρίου:
Άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, καθώς με το εμπάργκο έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες μήλων αδιάθετες στα ψυγεία, ενώ όσα έχουν πουληθεί δόθηκαν σε χαμηλές τιμές. Η αναπλήρωση μπορεί να γίνει είτε από το πρόγραμμα ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (deminimis), είτε από άλλους πόρους.
Η ελληνική κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από την απόφαση της ΕΕ για το εμπάργκο, καθώς το 51% των ελληνικών εξαγωγών του συνόλου των προϊόντων γίνεται στη Ρωσία.
Να σημειώσουμε ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Π. Σγουρίδης, στη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Ρωσίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρωσίας να εξαιρεθούν από το εμπάργκο ροδάκινα, πορτοκάλια και φράουλες, χωρίς να λέει κουβέντα για τα υπόλοιπα προϊόντα, ανάμεσα στα οποία τα μήλα.