Πραγματοποιήθηκε η Εν. Ημερίδα – Εργαστήριο Bιοπληροφορικής & Ανθρώπινης ΗλεκτροφυσιολογίαςΠραγματοποιήθηκε η Εν. Ημερίδα – Εργαστήριο Bιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015 στην Κέρκυρα η ενημερωτική Ημερίδα με θέμα «Προβολή – ως καλή πρακτική – της λειτουργίας του εργαστηρίου Bιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του 5ου υποέργου Διάχυση αποτελεσμάτων Καλών πρακτικών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ/ΔΕΠΙΝ 2007-2013».

Την ημερίδα χαιρέτησε με τηλεφωνική του παρέμβαση ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος υπογράμμισε την σπουδαιότητα της δημιουργίας του Εργαστηρίου και της έμπρακτης στήριξής του από πλευράς της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα είναι αρωγός.

Στη συνέχεια χαιρετισμούς απηύθυνε ο εντεταλμένος σύμβουλος στον τομέα Δημόσιας Υγείας στην Περιφερέρεια Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Δραζίνος, ο εκπρόσωπος του γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Παρασκευάς Κίκης και ο αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής κ. Σταύρος Κάτσιος.

Εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ο κ. Θανάσης Σπίγγος έκανε μία σύντομη παρουσίαση του του 5ου υποέργου  «Διάχυση αποτελεσμάτων Καλών πρακτικών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ/ΔΕΠΙΝ 2007-2013»  της πράξης «Οργάνωση Υποστήριξης  Λειτουργίας  ΕΔΑ ΠΙΝ» (Περιφερειακό  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτκής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013).

Ακολούθως, ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής  του Ιονίου Πανεπιστημίου, αναπληρωτής καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, παρουσίασε τους κύριους στόχους και ανέλυσε τις προοπτικές του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας. Ο κ. Βλάμος έδωσε έμφαση στις συνεργασίες του Εργαστηρίου:
– με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου δημιουργείται Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας για καινοτόμες Εφαρμογές στην Έρευνα για τη Διάγνωση και Θεραπεία Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων 
– με το δίκτυο διαγνωστικών κέντρων της Affidea σε επίπεδο διενέργειας ιατρικών εξετάσεων 
– σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εταιρεία Neurodiagnosis Innovatus στο Ηνωμένο Βασίλειο για την ίδρυση Early Diagnostic Centre for Alzheimers στο Λονδίνο
– σε διηπειρωτικό επίπεδο, προχωρά η ίδρυση του Innovative Research Center on Human Ageing, σε συνεργασία με το Computer Algebra Research Group of Ontario (CARGO) στον Καναδά και συγκεκριμένα στο Wilfrid Laurier University’s Waterloo campus.
Στη συνέχεια ο κ. Νικόλαος Τζουβελέκης από την εταιρεία ΠΝΟΗ Εργαστηρίου παρουσίασε την υλικοτεχνική υποδομή του Εργαστηρίου. Αμέσως μετά ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δημήτρης Λαζόπουλος μίλησε για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας και την στρατηγική συνεργασία με το Εργαστήριο, ενημέρωσε δε ότι θα προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο φάκελος για την ίδρυση της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας να έχει κατατεθεί στις αρχές Μαρτίου. Η κ. Ασπασία Παπαδάκη, από την πλευρά της, παρουσίασε τις συνδεδεμένες διαγνωστικές υπηρεσίες της Affidea, εταιρείας παροχής ιατρικών-διαγνωστικών υπηρεσιών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Νικόλαος Γαμβρίας της Neurodiagnosis Innovatus παρουσίασε το Early Diagnostic Centre for Alzheimers στο Λονδίνο, ενώ στο τέλος πραγματοποιήθηκε σύνδεση μέσω Skype με τον Καναδά και τον δρ. Ιωάννη Χαρανά, ο οποίος παρουσίασε το Innovative Research Center on Human Ageing, σε συνεργασία με το Computer Algebra Research Group of Ontario (CARGO) στον Καναδά.
Μετά το τέλος της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας. Εκεί, ο διευθυντής του εργαστηρίου κ. Βλάμος ξενάγησε του επισκέπτες στο πρωτοποριακό εργαστήριο, το οποίο εστιάζει στις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η καταγραφή νέων πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και συγκεκριμένα νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με τις μιτοχονδριακές δυσλειτουργίες. Πρόκειται για ένα έργο (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση/ΕΤΠΑ) το οποίο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 2.416.950 ευρώ.

Νωρίτερα, το μεσημέρι της ίδια ημέρας, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο Περιφερειάρχης κ. Θ. Γαλιατσάτος και ο πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παν. Βλάμος, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ενημερωτική ημερίδα για την καλή λειτουργία του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη δράση του εργαστηρίου που χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια παρουσιάζει άμεσα αποτελέσματα και συμβάλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την υγεία των πολιτών. «Είναι μια σημαντική στιγμή συνεργασίας του Ιονίου Πανεπιστημίου με την Αυτοδιοίκηση, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, που αναδεικνύει την ουσιαστική συμβολή του Πανεπιστημίου στο πεδίο της έρευνας και της εκπαίδευσης και ταυτόχρονα υποδεικνύει καλές πρακτικές για την αξιοποίηση των διατιθέμενων πόρων προς το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Βλάμος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη προς το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και παρουσίασε εν συντομία τη λειτουργία και τις συνεργασίες του Εργαστηρίου.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου υποέργου  «Διάχυση αποτελεσμάτων Καλών πρακτικών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ/ΔΕΠΙΝ 2007-2013»  της πράξης «Οργάνωση Υποστήριξης  Λειτουργίας  ΕΔΑ ΠΙΝ» (Περιφερειακό  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτκής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013).