«Η Αλληλεγγύη είναι η μαγιά του πολιτισμού» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Η Αλληλεγγύη είναι η μαγιά του πολιτισμού»

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

 

Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
horizontal-bar-posts-small

Είναι γνωστό το «ένστικτο της αγέλης», δηλαδή η αλληλοϋποστήριξη  που αναπτύσσεται στα ζώα όταν βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου ή διωγμού ή ανάγκης. Όμως ο άνθρωπος είναι έλλογο όν και οι πράξεις του διέπονται και από άλλους κανόνες, πέραν του ενστίκτου. Όταν, λοιπόν, αναπτύσσει δράσεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό του, εκτελεί πράξεις οι οποίες χαρακτηρίζουν την ποιότητά του. Κι όταν αυτές οι δράσεις είναι συλλογικές και συντονισμένες, είναι ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του πολιτισμού του.

Μια τέτοια δράση αναπτύσσεται στην Αγιά της Λάρισας με τη σύσταση Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Αγιάς. Φυσικά, κανείς δεν εύχεται να υπάρχει λόγος ύπαρξής του. Μακάρι να μην ήταν ανάγκη να λειτουργήσει ποτέ. Επειδή όμως η ανάγκη είναι πέρα από τις επιθυμίες μας, το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι εκεί και λειτουργεί για όσους το χρειαστούν.

Κι αυτό έκαναν δυο σύλλογοι της Αγιάς.   Η κωμική θεατρική παράσταση, που έδωσε την Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2015 η θεατρική ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς για να στηριχθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επιτυχία διπλή, αφού από τη μια, ο κόσμος, που κατέκλυσε την αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» του Δήμου Αγιάς, το καταχάρηκε πραγματικά, ενώ από την άλλη, η έκκληση αντί εισιτηρίου οι θεατές να φέρουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διάρκειας ή άλλα είδη νοικοκυριού, βρήκε θερμή ανταπόκριση και συγκεντρώθηκε μια πολύ μεγάλη ποσότητα για την ενίσχυση του Παντοπωλείου.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Αγιάς και του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς, ο οποίος, εμφανώς ικανοποιημένα από την επιτυχία της βραδιάς, χαρακτήρισαν αξιέπαινη και αξιόλογη την κίνηση αυτή δημιουργίας του Παντοπωλείου από τον Δήμο Αγιάς, και δήλωσαν  πως τόσο ο «Μιλτιάδης Δάλλας»  όσο και ο Σύλλογος Γυναικών θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, εκφράζοντας την ελπίδα η κοινωνία να πορεύεται με χαμόγελο, ενότητα και αλληλεγγύη.

Η παράσταση είχε τον τίτλο «Λες να…; Μπα, δεν… Έ, κι άμα;… Έ, τότε…» και συμμετείχαν οι Νανά Μπακρυνιώτη, Φώτης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Αρχοντής, Βασιλική Καλέση, Κωνσταντίνος Καμπίσιος, Χάϊδω Σιμψιρή, Βασίλης Βαλάρης, Χριστίνα Χριστούλα, Αχιλλέας Κ. Αρχοντής, Νατάσα Τσιμπόλη, Περικλής Χασταλής, Μαρία Αλί Χαν, Αχιλλέας Ε. Αρχοντής, Κορίνα Μακροδήμου. Η χορογραφία ήταν της Νατάσας Τσιμπόλη, την επιμέλεια παραγωγής είχε η Κορίνα Μακροδήμου, στο μακιγιάζ και στην επιμέλεια ροής ήταν η Μαρία Στάμου, στα φώτα και στον ήχο ο Φωκίωνας Γεωργοβίτσας, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια είχε η Μαρία Αλί Χαν.