Πώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ΕκλογέςΠώς είδαν τα ξένα ΜΜΕ τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις Εκλογές

Για ιστορική νίκη και τις απαρχές μίας νέας πολιτικής εποχής στην Αθήνα μιλούν σήμερα οι ευρωπαϊκές εφημερίδες – ωστόσο προτάσσεται το ρίσκο και η πρόκληση που περιμένει την ελληνική κυβέρνηση: Οι περισσότερες αναλύσεις διαβλέπουν ανάγκη συμβιβασμού στις επερχόμενες διαβουλεύσεις – που αφορούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.

«O Tσίπρας κρατά στα χέρια του την ευρωπαϊκή μοίρα της Ελλάδας», λέει ο βρετανικός Guardian, που φέρει τον τίτλο «Η ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θέτει την Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη» και κυκλοφορεί σήμερα με φωτογραφία πανηγυρισμών για την εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο πρωτοσέλιδό του.

Με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκίτσο στο δημοσίευμα για τις ελληνικές εκλογές κυκλοφορεί η εφημερίδα Telegraph: Σε αυτό φαίνεται πως από εκεί που ο Έλληνας φιλούσε τα πόδια της Άνγκελα Μέρκελ, τώρα με το εκλογικό αποτέλεσμα να φέρνει νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, της δίνει μια κλωτσιά.

Από την άλλη μεριά, το γερμανικό Spiegel αναφέρει: «Η έκβαση της κάλπης «μπορεί να αναγνωριστεί ως σενάριο καταστροφής,»υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι ο Τσίπρας κέρδισε μία ευκαιρία».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «θα προχωρήσει σε συμβιβασμό με την τρόικα ή θα ρισκάρει τη χρεοκοπία» – ενώ η γαλλική Liberation -που κλίνει προς τα Αριστερά και ήταν πολύ φιλική απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο- τιτλοφορεί το σημερινό κεντρικό της άρθρο «συμβιβασμός».

Ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο των Financial Times αναφέρει: «Η νίκη της ελληνικής Αριστεράς, πρόκληση για την Ευρωζώνη».

Στη Γερμανία: όπως μετέδωσε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών για την εξωτερική πολιτική, Φίλιπ Μίσφελντερ, αναφερόμενος στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε τα εξής: «Οι χώρες που εξαρτώνται από προγράμματα βοήθειας πρέπει να προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις… Με αυτή την κυβέρνηση, όμως, δεν είμαι αισιόδοξος ότι κάτι θα πάει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατων (SPD) Ραλφ Στέγκνερ ανέφερε στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD ότι «είναι λάθος να σχολιάζει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα από γερμανική ή ευρωπαϊκή σκοπιά. Η ΕΕ, η Ευρώπη, θα πρέπει να συνεργαστεί με κάθε ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, οι συμφωνίες ισχύουν επίσης για κάθε κυβέρνηση».

Από την πλευρά των Πρασίνων, ο πρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Έζντεμιρ, έγραψε στο Twitter ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε πολλά και «τώρα θα πρέπει, καταρχήν, να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ψηφοφόρων του».

Στις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, όπως δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, καθώς και στις πρώτες δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρονται όλα τα βελγικά Μέσα Ενημέρωσης στις ιστοσελίδες τους, όπως παρουσιάζονται ενδεικτικά:

– Le Soir, «Οι Έλληνες ψηφοφόροι – είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που λένε «όχι» στη λιτότητα, φέρνοντας στην εξουσία το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».

– L’ Echo, τίτλος «Ελλάδα: Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «φαίνεται ιστορική»».

– La Libre Belgique, τίτλος «Εκλογές στην Ελλάδα: Το κόμμα κατά της λιτότητας, ΣΥΡΙΖΑ, κερδίζει μία «ιστορική νίκη»».

– RTL «Ιστορική στιγμή στην Ελλάδα: Ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς προηγείται στις εκλογές».

Από την πλευρά του, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στα κόμματα που κυβερνούσαν για πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα. Για μια ισχυρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κάνεί λόγο αμέσως μετά τα exit poll το Reuters.

Πρώτος με βεβαιότητα τιτλοφορούσε το σχετικό τηλεγράφημά του το ιταλικό πρακτορείο Ansa. «Μια σαφής εκλογική νίκη για τον Τσίπρα», γράφει σε τίτλο της ηHandelsblatt.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει για “καθαρή νίκη” έγραψε αμέσως το BBC αλλά και το βρετανικό δίκτυο Sky News, προσθέτοντας: το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεσμεύτηκε ότι θα απαλλάξει τη χώρα από την αυστηρή λιτότητα που επιβλήθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η Independent σημειώνει πως με τη νίκη του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει η πρώτη κυβέρνηση στην Ευρωζώνη που θα τεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές λιτότητας.

Irish Independent αναφέρει πως πρώτη φορά ένα κόμμα της Αριστεράς καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε εκλογές στην Ελλάδα και μάλιστα με τόσο μεγάλη διαφορά. Αυτό από μόνο, σημειώνει, καθιστά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ιστορική.

«Οι ελληνικές εκλογές θα αυξήσουν την οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρώπη» λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε ανάρτησή του στο Twitter μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει ότι για το λόγο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εμείνει στο δικό του σχέδιο για την οικονομική ασφάλεια της χώρας.

Αναφορές στην εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν και τα Αυστραλιανά Μέσα ενημέρωσης. «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, θα περάσει στην ιστορία ως ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο νεότερος σε ηλικία για τα τελευταία 150 χρόνια», μεταδίδει το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της ΑυστραλίαςABC σε εκτενή ανταπόκρισή του από την Αθήνα.

Σχόλια και εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών γίνονται και από τα Καναδικά Μέσα Ενημέρωσης. Ερωτηματικό αποτελεί το κατά πόσο θα καταφέρει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα -είτε αυτοδύναμη είτε συνεργαζόμενη με κάποιο μικρότερο κόμμα, απέχοντας ελάχιστα από την αυτοδυναμία- να πραγματοποιήσει τις υποσχέσεις της, δεδομένων των διαφωνιών και της επιμονής της τρόικας για τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας.

ΤΑ Σερβικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν επίσης ιστορική την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) χαρακτηρίζει θρίαμβο τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και κάνει εκτενή αναφορά στην πολιτική σταδιοδρομία του Αλέξη Τσίπρα.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Β-92 συμπεραίνει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ταρακουνήσει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση», μεταφέροντας κυρίως εκτιμήσεις και αναλύσεις του δυτικού Τύπου. Η εγκεκριμένη εφημερίδα Πολίτικα του Βελιγραδίου έχει, επίσης, πρωτοσέλιδο άρθρο τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, με τίτλο «Θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ».

*Αναπαραγωγή από την ιστοσελίδα της ΝΕΡΙΤ, άδεια χρήσης CC