ΥΠΠΟΑ: «Αλληλεπιδράσεις» εκδήλωση υποστήριξης στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑΥΠΠΟΑ: «Αλληλεπιδράσεις» εκδήλωση υποστήριξης στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΝΠΑΑΠΚ) σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις που αφορούν τόσο το στάδιο πρόληψης όσο και αυτό της απεξάρτησης και της κοινωνικής επανένταξης των εξαρτημένων ατόμων.

Στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου δράσης της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Καταπολέμησης των Εξαρτήσεων (ΔΕΣΚΕ), η ΔΝΠΑΑΠΚ προέβλεψε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014, την επιχορήγηση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, την κατασκευή τραίνου με μεικτή τεχνική (collage-ψηφιδωτό) την δημιουργία κεραμικών αντικειμένων και μουσικών οργάνων, σε συνεργασία με τις θεραπευτικές κοινότητες απεξάρτησης του ΚΕ.ΘΕ.Α «ΤΟΜΕΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ», «ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ», «ΔΙΑΒΑΣΗ» και «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ».

Στόχος των σεμιναρίων είναι η ενθάρρυνση των δεξιοτήτων και η απόκτηση ενδιαφερόντων και εμπειριών στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού.

Οι δράσεις αυτές συντελούν στην καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού και φιλοδοξούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και αντιμετωπίζει τα απεξαρτημένα άτομα.

Η εκδήλωση  διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης υποστήριξης που προσφέρει η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, με στόχο να ενισχύσει την εκπαίδευση, την καλλιτεχνική έκφραση και την κοινωνική ένταξη των μελών του.

Οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, μετά την ολοκλήρωση των σεμιναρίων, σε συνεργασία με την ΔΝΠΑΑΠΚ, πραγματοποιούν εκδήλωση στις 21 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 6 μ.μ στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (Πειραιώς 100) και συγκεκριμένα:

Παρουσίαση κατασκευής συντήρησης και επιδιόρθωσης κρουστών μουσικών οργάνων από το εργαστήριο μουσικών οργάνων του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

 Προβoλή ταινίας μικρού μήκους από τον ΤΟΜΕΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ του ΚΕΘΕΑ σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου με θέμα τα προβλήματα της εφηβείας.

Έκθεση Κεραμικών από το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.

Παρουσίαση κατασκευής τραίνου μεικτής τεχνοτροπίας(collage-ψηφιδωτό) από το ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ-ΕΞΑΝΤΑΣ.

Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από το μουσικό σχήμα του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ».

Κοινός παρανομαστής της εκδήλωσης, που αρχίζει στις  18.00, η δημιουργικότητα, το μεράκι και η ευαισθησία νέων ανθρώπων που συμμετέχουν στα προγράμματα απεξάρτησης, καθώς  και η θέλησή τους για αυθεντική επικοινωνία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Το τρένο της ζωής – ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ

Εγκατάσταση 5,5 μέτρων μεικτής τεχνικής, ζωγραφική και ψηφιδωτό. Με βαγόνια εμπνευσμένα από το έργο του Κ. Ακριθάκη και επιβάτες από τη δουλειά του Γ. Γαϊτη, το τραίνο συμβολίζει την πορεία που διανύουν τα μέλη του προγράμματος για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους και οι βαλίτσες ό,τι κουβαλούν βαθιά μέσα στην ψυχή τους.

Ρακοσυλλέκτες – ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Εγκατάσταση  αποτελούμενη από 50 γλυπτές κεραμικές κεφαλές με διπλό πρόσωπο. Έργο της ομάδας κεραμικής του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, εμπνευσμένο από το ποίημα Ρακοσυλλέκτες του Τάσου Λειβαδίτη «… μες στα γένια τους έχουν λίγα άχυρα απ’ αυτά που αμάρτησα παιδί, έχουν δυο πυροβολισμούς στα μάτια τους απ’ την έκπληξη της μέρας και τα μαγειρεία που τρώνε σιωπηλοί βγάζοντας καπνούς σε σχήματα αγχόνης όπου θα κρεμάσουμε κάποτε όλους τους δημαγωγούς».

Τα κρουστά του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Νταούλια, χειροτύμπανα, βροχοποιοί, μπεντίρ, oceandrum, ηπειρώτικα ντέφια. Η Ομάδα Κρουστών του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ πραγματοποιεί εργαστήρι κατασκευής για το κοινό και έκθεση των μουσικών οργάνων που κατασκευάζει.   Στο χώρο θα εκτίθενται καλλιτεχνικές φωτογραφίες από τη δουλειά της Ομάδας Κρουστών. 

SilentMood – Δίκτυο Πρόληψης Έγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ, σε συνεργασία με το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου

Mικρού μήκους ταινία μυθοπλασίας  σε σενάριο,  σκηνοθεσία και μοντάζ μιας ομάδας δέκα εφήβων, πέντε από το Μεταβατικό Σχολείο του ΚΕΘΕΑ και πέντε από το 2ο Λύκειο Χαλανδρίου. Η ομάδα δούλεψε με βάση τα βιώματα και τις ιδέες της, αποτυπώνοντας την εφηβική ματιά πάνω στη ζωή και το σχολικό περιβάλλον και προσφέροντάς μας μια νότα αισιοδοξίας στην γκρίζα πραγματικότητα.

Η βραδιά θα κλείσει με μουσικό αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη από τη Μουσική Ομάδα του ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, το οποίο θα αρχίσει στις 20.00.