Ομάδες συμβουλευτικής γονέων από την Ψυχολόγο Μαρίνα ΚόντζηλαΟμάδες συμβουλευτικής γονέων από την Ψυχολόγο Μαρίνα Κόντζηλα

ΟΜΑΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Από τον Ιανουάριο του 2015 θα ξεκινήσει η λειτουργία ομάδων συμβουλευτικής γονέων στο γραφείο της Ψυχολόγου-Εκπαιδεύτριας Ομάδων Γονέων Μαρίνας Κόντζηλα στο Χαλάνδρι στην οδό Φαρσάλων 10 (δίπλα στο μετρό στάση “ΧΑΛΑΝΔΡΙ”).

Οι συναντήσεις της ομάδας θα πραγματοποιούνται σε μέρα και ώρα που θα συμφωνηθεί σε συνεργασία με τα μέλη που θα συμμετάσχουν και θα διαρκούν μία ώρα. Οι ομάδες θα αποτελούνται από πέντε άτομα η καθεμία και θα συντονίζονται από την Ψυχολόγο-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων Μαρίνα Κόντζηλα.

Το κόστος συμμετοχής θα είναι 10 ευρώ ανά άτομο.

Τηλ. επικοινωνίας για δηλώσεις συμμετοχής: 6970084190.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ

Το να είναι κάποιος γονέας αποτελεί επάγγελμα και χρειάζεται ειδική κατάρτιση και εκπαίδευση; Ας δούμε παρακάτω τι είναι και πως λειτουργεί μια σχολή γονέων λοιπόν.

Οι σχολές γονέων είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της Ψυχολόγου κας Μαρίας Χουρδάκη, με βασικό σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού και την προετοιμασία και στήριξη του γονέα στο δύσκολο έργο του.

Οι σχολές γονέων έχουν ως στόχο στην ουσία να παρέχουν βοήθεια στους γονείς ώστε να νιώσουν πιο επαρκείς και εφοδιασμένοι στην άσκηση του γονικού ρόλου, μέσα από την παροχή γνώσεων που στηρίζονται στην επιστήμη της Ψυχολογίας, την ενημέρωση και την ψυχολογική στήριξη.

Μέσα σε ένα άνετο, φιλικό και ασφαλές περιβάλλον η ομάδα γονέων αποσκοπεί στην πρόληψη προβλημάτων και στην προστασία της ψυχικής υγείας του παιδιού. Είναι χώρος ανταλλαγής εμπεριών και σημαντικών γνώσεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών και ο χώρος μέσα στον οποίο σταδιακά χτίζονται τα θεμέλια για μια αποτελεσματική επικοινωνία και ομαλή συνεργασία μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η θεματολογία που αναπτύσσεται στην ομάδα  διαμορφώνεται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τα ερωτήματα που εκφράζονται και τις ανάγκες των γονέων σε συνάρτηση πάντα με την ηλικιακή ομάδα των παιδιών τους (βρεφική, προσχολική, σχολική, εφηβική ηλικία, ενηλικίωση).

Με τη βοήθεια του συντονιστή, γίνεται ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των γονέων και ανταλλαγή απόψεων και βιωματικών εμπειριών πάντα με σεβασμό και κατανόηση προς όλα τα μέλη της ομάδας.

Ο συντονιστής παρέχει τις επιστημονικές του γνώσεις γύρω από τα θέματα που αναλύονται σε κάθε συνάντηση, σύμφωνα με τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα και τις τεκμηριωμένες απόψεις της οικογενειακής και εξελικτικής ψυχολογίας σχετικά με τις ανάγκες σε κάθε φάση της ζωής, από τη βρεφική ηλικία έως και την ενηλικίωση.

Μαρίνα Κόντζηλα

Συμβουλευτική Ψυχολόγος-Εκπαιδεύτρια Ομάδων Γονέων

________________________________________________

Δείτε επίσης: Άρθρα της Μαρίνας Κόντζηλα