Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν θα υπάρξει αλλαγή σε όσες μετεγγραφές έχουν ολοκληρωθείΑνδρέας Λοβέρδος: Δεν θα υπάρξει αλλαγή σε όσες μετεγγραφές έχουν ολοκληρωθεί

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 και στη δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη, σε σχέση με την απόφαση του ΣΤΕ ακύρωσης των μετεγγραφών, στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ δήλωσε τα εξής:

Όσες μετεγγραφές έχουν γίνει, έχουν γίνει. Όσα τμήματα και σχολές έχουν ολοκληρώσει αυτόν τον κύκλο των μετεγγραφών, αυτό έχει τελειώσει και δεν γυρίζει πίσω. Όσα τμήματα θα προσφύγουν τώρα μετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα δημιουργηθεί μπέρδεμα και οπωσδήποτε μια καθυστέρηση στη διαδικασία των μετεγγραφών και αυτό δεν είναι καλό. Γιατί η απόφαση θα ληφθεί τον Φεβρουάριο, όταν θα γίνει δηλαδή η εκδίκαση της υπόθεσης και αυτό θα αφήσει πάρα πολύ κόσμο σε εκκρεμότητα.

Η απόφαση αυτή αναφέρεται στον Νόμο της 4ης Μαΐου 2014. Αφορά στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του ΑΠΘ και μόνον αυτές.

Η δική μου παρέμβαση για τις μετεγγραφές με βάση τη φτώχεια, δεν έχει κανένα πρόβλημα και οι 1900 μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν τις επόμενες μέρες και είναι εκτός απόφασης Συμβουλίου της Επικρατείας και εκτός του μπερδέματος αυτού. Το ίδιο ισχύει και για όσα τμήματα δεν έχουν κάνει ακυρώσεις όπου οι μετεγγραφές συνεχίζονται κανονικά.

Σε ερώτηση για τον ποσοτικό περιορισμό στον αριθμό των μετεγγραφών σε επερχόμενο νομοσχέδιο ο Υπουργός απάντησε:

Συζητάμε ένα σχέδιο αντικατάστασης της αρμοδιότητας του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων.

Στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων η πρότασή μας αυτή έγινε δεκτή. Επίσης προτάθηκε να γίνεται με κοινή συμφωνία της ΑΔΙΠ, των πρυτανικών αρχών και του ΥΠΑΙΘ. Δηλαδή μια τριμερής συμφωνία για τον καθορισμό των εισακτέων και των μετεγγραφών για να καταργηθεί η διάταξη που σήμερα ισχύει.

Τη Δευτέρα ψηφίζεται μια τροπολογία του ΥΠΑΙΘ με βάση την οποία η εξεταστική περίοδος του Φεβρουαρίου απευθύνεται πια προς όλους τους φοιτητές και όχι μόνο του εξαμήνου. Είναι δηλαδή μία πλήρης εξεταστική περίοδος.