Με τον Διευθυντή και ηθοποιούς τού Εθνικού συναντήθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και ΑθλητισμούΜε τον Διευθυντή και ηθοποιούς τού Εθνικού συναντήθηκε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου κ. Σωτήρη Χατζάκη και τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στα προγράμματα «Θέατρο κατ’ οίκων» και «Επισκεπτήριο» υποδέχθηκε στο γραφείο του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας και τους συνεχάρη για αυτή την «απέραντα ευγενική», όπως είπε, δραστηριότητά τους: «Πρόκειται για μετάληψη πολιτισμού, ανθρωπιάς και ψυχικής ενθάρρυνσης σε συνανθρώπους μας που δεν έχουν περιθώρια κινήσεως, λόγω ηλικίας, ασθένειας, ή ατυχημάτων, αλλά και σε απεξαρτούμενους και εγκλείστους σε σωφρονιστικά καταστήματα», είπε ο υπουργός και τόνισε απευθυνόμενος προς τη διοίκηση και τους καλλιτέχνες του Εθνικού Θεάτρου: «Το πρόγραμμά σας αποτελεί κοινωνική και ψυχική προσφορά και προς τους συγγενείς, ακόμα και προς τους νοσηλευτές των θεατών σας. Έχει άλλωστε διαπιστωθεί, ότι χάρη στις παραστάσεις σας αυτές, παρατηρείται μερικές φορές και βελτίωση της ανοσοποιητικής ενάργειας των πασχόντων». 

Ο κ. Τασούλας πρόσφερε σε όλους τους συντελεστές του «Θεάτρου κατ’ οίκων» και του «Επισκεπτηρίου» αυθεντικά αντίγραφα αρχαίων ελληνικών νομισμάτων ως συμβολικά δώρα και τους διαβεβαίωσε: «Θα είμαστε κοντά σας για τη συνέχιση και τη διεύρυνση της δραστηριότητάς σας». 

«Σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα αυτό και εκτός Αττικής», είπε ο κ. Χατζάκης. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα από τα πολλά σχέδια του πρώτου θεάτρου της χώρας, μεταξύ των οποίων: 
– Η συστηματική συνεργασία και ανταλλαγή παραστάσεων με θεατρικούς οργανισμούς της Ρωσίας, της Κίνας, του Αζερμπαϊτζάν, της Βενεζουέλας κ.α. 
– Η επανένταξη του ιστορικού θεάτρου «Ρεξ» ως μιας σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, όπως επιβάλλει πλέον σχετική απόφαση του Εφετείου. 
– Η συντήρηση 750 κοστουμιών, που θεωρούνται πλέον ιστορικά μνημεία και θα εκτίθενται στο Μουσείο Άρη Κωνσταντινίδη στην Επίδαυρο, στο θέατρο της Ειρήνης Παππά και στο ίδιο το Εθνικό Θέατρο. 

Αναφερόμενος στη συζητούμενη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ο κ. Χατζάκης, διαβεβαίωσε τους δημοσιογράφους ότι τον Ιανουάριο θα φανεί ότι «το ποσό θα είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι συζητείται».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο υπουργός, «οι δράσεις οι οποίες διακρίνονται για τον καλλιτεχνικό και τον κοινωνικό τους χαρακτήρα δεν κινδυνεύουν. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο Εθνικό Θέατρο: Υπέγραψα επιχορήγηση ύψους 100 χιλιάδων ευρώ ώστε να αρχίσει να κινείται η υπόθεση του Θεατρικού Μουσείου. Θα τελειώσουμε με τα βάρη του και θα αποφασίσουμε για τη στέγασή του στο Μέγαρο Μουσικής ή αλλού όπου υπάρχει θερμό ενδιαφέρον. Σε ένα μήνα η Ορχήστρα των Χρωμάτων διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση μετά από καιρό. Διανύουμε ασφαλώς μια δύσκολη οικονομικά περίοδο, αλλά δεν είμαστε “μοιραίοι και άβουλοι αντάμα”».