«Η απόφαση» της Γιώτας Τσαρμποπούλου«Η Σορβόννη»

(απόσπασμα από το βιβλίο «Ένας Έλληνας από τη Σκιάθο»)

Γιώτα ΤσαρμποπούλουΤης Γιώτας Τσαρμποπούλου

Σε λίγες μέρες, οι Γάλοι καθηγητές του, του πρότειναν και τον ενθάρρυναν να κάνει αίτηση πρόσληψης στο διδακτικό προσωπικό της Σορβόννης.

Το έκανε! Είχε όλα τα προσόντα!

Πολύ σύντομα, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς ανταγωνισμούς, μα το κυριότερο, απόλυτα αξιοκρατικά, χωρίς κανένα κομματικό ή πολιτικό κριτήριο, χωρίς να ρωτήσει κανείς, μα κανείς, για τα φρονήματα του πατέρα του, χωρίς «υπογεγραμμένο και σφραγισμένο πιστοποιητικό φρονημάτων», πέρασε στο διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου του Παρισιού, με την αδιαμφισβήτητη αξία του, γιατί κατείχε άριστα το αντικείμενό του, όσο κανένας άλλος!

Ήταν τέλος Δεκέμβρη του 1966.

Συνέχισε τις εργασίες του και τις δημοσιεύσεις του, σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, καθώς και τη συνεργασία του με άλλους συναδέλφους μεγάλων πανεπιστημίων του κόσμου, αλλά και της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, από όπου αποφοίτησε και ο ίδιος.

Λίγα χρόνια αργότερα, έγινε γνωστό, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ότι τη θέση αυτή της Σορβόννης, την κατέχει ένας μοναδικός φιλόλογος, εξαιρετικός επιστήμονας στο είδος του, αλλά και υπέροχος άνθρωπος. Ένας Έλληνας από τη Σκιάθο!