Δηλώσεις Λοβέρδου για τη διδασκαλία της Αλβανικής και τις αλλαγές στα σχολείαΔηλώσεις Λοβέρδου για τη διδασκαλία της Αλβανικής και τις αλλαγές στα σχολεία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, στους δημοσιογράφους Μ. Αναγνωστάκη και Ι. Χασαπόπουλο, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος, μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για:

Τη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας στα παιδιά των Αλβανών μεταναστών: «Ποτέ δεν έχει τεθεί θέμα εισαγωγής της αλβανικής γλώσσας στα ελληνικά σχολεία ως δεύτερη γλώσσα για τα παιδιά των μεταναστών. Το να ενισχύσεις παιδιά μεταναστών, είτε είναι ρωσάκια, είτε αλβανάκια για να μάθουν την μητρική τους γλώσσα, είναι παιδαγωγικά σωστό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο αναλυτικό πρόγραμμα. Αυτό μπορεί να γίνει μετά, χρησιμοποιώντας τις δομές του σχολείου, το κτίριο δηλαδή. Θα κάνω νόμο γι’ αυτό, για κάθε κοινότητα μεταναστών που είναι εδώ και μπορεί να ζητήσει αυτή τη στήριξη».

Τις αλλαγές στα σχολεία: Δεν θα αλλάξουμε τίποτα στις εισαγωγικές εξετάσεις για τα Πανεπιστήμια. Αλλαγές θα γίνουν μόνο στο δημοτικό. Αυτές θα αποφασιστούν μέσα στον Ιανουάριο και θα ψηφιστούν στο τέλος του Ιανουαρίου για να αρχίσουν να εφαρμόζονται το Σεπτέμβριο του 2015. Θέλουμε να πάμε σε έναν τύπο δημοτικού σχολείου. Όμως, δεν πρόκειται από το Σεπτέμβριο να έχουμε τις δυνατότητες μίας εξομοίωσης όλων των δημοτικών, όλης της χώρας στην κατεύθυνση ενός σχολείου όλη την ημέρα, μέχρι τις 15:00, τις 16:00 και μετά στο σπίτι να μην χρειάζεται τα παιδιά να κάνουν κάτι. Αλλά θα πάμε σε μία λογική λιγότερης δουλειάς στο σπίτι. Αντί για επέκταση της ύλης θα πάμε σε εμβάθυνση με στόχο στο μέλλον, όσο θα επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της χώρας, να πάμε σε έναν τύπο δημοτικού σχολείου, με ένα πλάνο. Θέλουμε περισσότερη γνώση στο σχολείο, λιγότερη δουλειά στο σπίτι για τους μαθητές του δημοτικού. Όχι να πηγαίνουν τα παιδιά με μία τσάντα 40 κιλών στο σχολείο, να γυρίζουν με αυτή και να έχουν και ώρες δουλειάς στο σπίτι. Αυτή, λοιπόν, είναι η προοπτική. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες δραστηριότητες παράλληλα με το σχολείο, τις οποίες ονομάζουμε «κοινωνικό σχολείο». Είναι η άθληση, είναι κάποια θέματα διατροφής, γιατί έχουμε τα πιο παχύσαρκα παιδιά στον κόσμο, είναι τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σεξουαλική αγωγή, αυτά περισσότερο προσανατολισμένα για τους γονείς και μας βοηθά πολύ σε αυτό ο Θάνος Ασκητής τον οποίο ευχαριστώ δημόσια. Ακόμα ρατσισμός, εθισμοί όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ. Αυτό είναι επαναλαμβάνω το κοινωνικό σχολείο. Όλα αυτά σκοπεύουμε να τα μεταφέρουμε σταδιακά στο κανονικό σχολείο».