Συνέντευξη Ανδρέα Λοβέρδου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, στην εκπομπή του δημοσιογράφου Άρη Πορτοσάλτε. Κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις:
Για το επεισόδιο με τα σκουπίδια που άφησαν φοιτητές στο γραφείο του αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ: «Εδώ είναι τι λέει ο νόμος. Προφανώς και υπάρχουν ποινές. Για κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά από αυτήν μέχρι τη διάλυση της συνεδρίασης των οργάνων. Όλες αυτές οι πράξεις είναι τυποποιημένες ποινικά. Δε λέω ότι είναι κακουργήματα, αλλά πάντως είναι πλημμελήματα. Και άλλες πράξεις, η διακίνηση ναρκωτικών που γίνεται πολλές φορές, σε τέτοιους χώρους, αυτές είναι κακουργήματα.
Για τις περιπτώσεις των αδικημάτων ο καινούργιος νόμος, ο 4009/2011 ορίζει ευθύτατες διαδικασίες. Και οι διαδικασίες αυτές στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όχι σε αυτή που συζητάμε, δεν προϋποθέτουν παρεμβάσεις του Υπουργού Παιδείας για το άσυλο ή των Πρυτάνεων, αλλά και αυτεπάγγελτη λειτουργία των Διωκτικών Αρχών.
Γι’ αυτό το λόγο με πολύ σαφή τρόπο πριν από κάποιες εβδομάδες, στα θέματα της λειτουργίας της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και της φύλαξης του χώρου, του κτιρίου, είχαμε ευθύτατα πάρει θέση υπέρ όλων των πράξεων και των ενεργειών του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, του κ. Φορτσάκη.
Ως Υπουργείο Παιδείας τον στηρίζαμε και τον στηρίζουμε σ’ αυτά. Και θα στηρίξουμε κάθε πανεπιστημιακή Αρχή, στην προσπάθειά της να επιβάλλει μια στοιχειώδη εύρυθμη λειτουργία στους χώρους των ΑΕΙ. Κυρίως στους χώρους Διοίκησης μα και σε όλους τους χώρους τους ακαδημαϊκούς. Γιατί το να κλειδώνεις έναν καθηγητή στο γραφείο του ή το να του πετάς τα σκουπίδια μέσα στο γραφείο του, είναι μορφή οξύτατου προπηλακισμού που διακόπτει την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος».
Για τις μετατάξεις από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην πρωτοβάθμια κατόπιν ερωτήσεως ακροάτριας: Η κα Νατάσα Κατσούλια, προ δύο εβδομάδων που μιλούσαμε βγήκε στην εκπομπή σας. Υπό την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου υπήρχε μια διαδικασία μετατάξεων καθηγητών από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια για να γίνουν δάσκαλοι δηλαδή, επειδή η Πρωτοβάθμια έχει μεγαλύτερες ανάγκες. Και με βάση ο καθένας τα προσόντα του από αυτούς που αιτήθηκαν, έγιναν οι επιλογές.
Στις επιλογές υπήρξαν ενστάσεις από 300 περίπου άτομα πρώτον γιατί δεν τους πήραν καθόλου, δεύτερον γιατί δεν τους πήραν στην πρώτη τους επιλογή και πήραν άλλους με λιγότερα μόρια. Και οι μεν και οι δε ισχυρίζονται ότι παρατύπως προηγήθηκαν άλλοι που είχαν λιγότερα προσόντα από αυτούς. Μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι η κα Νατάσα Κατσούλια η οποία σας τηλεφώνησε..
Ενδιαφέρθηκα την ίδια μέρα. Είναι ένα μεγάλο πολιτικό θέμα για μας, το λύσαμε όμως και θα σας πω ποια είναι η λύση, διότι είναι 300 άτομα και διότι έγιναν διαδικασίες για τη δική τους επιλογή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία και οι Υπηρεσίες δεν το είχαν υπ’ όψιν τους.
Δηλαδή στις Υπηρεσίες που απευθύνθηκα για να δουν τις ενστάσεις μου είπαν ότι αφού δεν έχουν κάνει τίποτα σε σχέση με τις επιλογές, πώς θα δούμε τις ενστάσεις; Και στο ερώτημα «πώς έγιναν αυτά αφού δεν έγιναν από σας» η απάντηση ήταν πως έγιναν από έναν σύμβουλο του Υπουργείου που ήταν τότε εδώ. Και πάντως μου είπαν ότι οι ίδιες δεν έχουν καμία ανάμειξη και δεν επιθυμούν καθόλου ν’ αναμιχθούν διότι δε θέλει κανένας υπάλληλος του Υπουργείου να υποστεί τις αγωγές από τους διαμαρτυρομένους.
Πήραμε λοιπόν εμείς τις ενστάσεις και αποφασίσαμε να τις κάνουμε δεκτές. Δηλαδή όσες περιπτώσεις έχουν πραγματικά δίκιο, τις δεχόμαστε. Δε μπορούμε να τους εντάξουμε τώρα, να τους βγάλουμε τώρα από τη Δευτεροβάθμια που έχουμε τόσα προβλήματα με τα κενά και να τους πάμε στην Πρωτοβάθμια που έχει κι αυτή κενά.
Αλλά έχουμε περίπου 45 περιπτώσεις που θέλουν να γυρίσουν πίσω στη Δευτεροβάθμια. Έχουμε περιπτώσεις που ζητούν να μπουν κι αυτοί, θα μπουν κι αυτοί, θα τους προσθέσουμε, ειδικά σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη. Άρα λοιπόν εμείς όσους είναι Μακεδονία και Αττική θα τους φέρουμε 100%. Και τους άλλους θα τους φέρουμε και θα δούμε και τα θέματα της δεύτερης επιλογής και αυτούς που λένε ότι αδικήθηκαν ως προς την πρώτη τους επιλογή και θα τα δούμε και με το κριτήριο της δικαιοσύνης, αλλά και με το κριτήριο των αναγκών που έχουμε ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα η απάντηση στην κα Κατσούλια είναι ότι το κάναμε αυτό».
Για τις εισαγωγικές εξετάσεις: «Ό,τι έκανε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δε θα το αλλάξουμε. Σας δίνω την απάντηση που έδωσα την Κυριακή στο γήπεδο σ’ ένα παιδί της Β’ Λυκείου που μου είπε ότι θα πάει με το νέο Λύκειο στο Πανεπιστήμιο. Και το νέο Λύκειο αυτό όπως το έφτιαξαν οι προηγούμενοι από εμάς, διαχωρίζει τις κατηγορίες των σπουδών και αν ο συγκεκριμένος μαθητής ας πούμε πάει για γιατρός και δεν τα καταφέρει κινδυνεύει να μη μπει πουθενά; Και με ρώτησε «γιατί το άλλαξε ο προηγούμενος;».
Του απαντώ: Φαντάζεσαι να αλλάξω αυτό το σύστημα και ένα άλλο παιδί που του αρέσει αυτό το σύστημα αν με συναντήσει στο δρόμο τι θα μου λέει; Θα μου λέει ότι κάθε ένας Υπουργός που έρχεται αλλάζει το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Λοιπόν, δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Μάλιστα χτες έλεγα στη Βουλή ότι θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως ένα σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, να ισχύει τουλάχιστον για μια πενταετία, να μπορέσει να δείξει στην πράξη τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του και οι αλλαγές να γίνουν ορθολογικά.
Άρα δεν υπάρχει περίπτωση ν’ αλλάξει τίποτε, μόνο μία μικρούλα αλλαγή αφορά το μάθημα της Πληροφορικής, είναι μια τροπολογία με την οποία το μάθημα της Πληροφορικής να εξετάζεται οπωσδήποτε γι’ αυτούς που θέλουν να μπουν στα τμήματα Πληροφορικής. Δεν είναι δυνατό να μπαίνεις στα τμήματα Πληροφορικής τον 21οαιώνα και να μη σου ζητούν επάρκεια στο μάθημα αυτό, και σε όποιο άλλο τμήμα η ΑΔΙΠ μας πει. Σε ελάχιστα τμήματα δηλαδή. Είναι η μόνη προσθήκη. Καμία άλλη».
Για τις διπλές πανελλήνιες εξετάσεις που θα γίνουν το 2016: «Αυτό θα συμβεί διότι θα βρεθούμε σε μια μετάβαση. Γιατί αυτός που τελείωσε το Λύκειο φέτος και δε μπήκε και θα δώσει το 2015-2016, δεν μπορεί να προσαρμοστεί σε κάτι για το οποίο δεν έχει προετοιμαστεί. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος ενός χρόνου όπου τα παιδιά θα δώσουν με δυο τρόπους: Με το καινούργιο Λύκειο και το αντίστοιχο εξεταστικό σύστημα που έγινε το 2013 ή μ’ αυτό που είναι σήμερα».
Για την πρόταση την αρμοδιότητα του καθορισμού του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τις μετεγγραφές των φοιτητών να την έχουν τα ίδια τα Ιδρύματα: «Το πρόβλημα υπήρχε προ της εφαρμογής του νέου καθεστώτος των μετεγγραφών που ψηφίστηκε στις 4 Μαΐου, που είναι γενναιόδωρο και οδηγεί 10.000 φοιτητές από τους 77.000 φοιτητές ΤΕΙ και Πανεπιστημίων, να μετεγγράφονται. Υπήρχε και πριν από αυτό, διότι ο αριθμός εισαγομένων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι πολύ παραπάνω απ’ αυτά που τα ίδια τα Ιδρύματα μπορούν ν’ αντέξουν κατά τη δική τους γνώμη.
Ήρθε και το καθεστώς των μετεγγραφών και υπάρχει διαμαρτυρία από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ ότι δεν αντέχουν αυτό τον αριθμό, ειδικά το ΤΕΙ Αθηνών. Εμείς ως πολιτεία έχουμε τρεις ανάγκες να εξυπηρετήσουμε με μια απόφαση. Πρώτη ανάγκη να λειτουργούν τα Ιδρύματα αυτά, δεύτερη ανάγκη να ικανοποιηθούν κάποιες από τις επιδιώξεις της οικογένειας και των ίδιων των παιδιών και τρίτη ανάγκη, να μη φύγουν φοιτητές στο εξωτερικό, Βουλγαρία, Ρουμανία, αυξάνοντας το ΑΕΠ άλλων χωρών και μειώνοντας το δικό μας. Τρία πράγματα με μια απόφαση.
Μέχρι τώρα υπήρξε μια συμφωνία πολιτικών ηγεσιών στην Ελλάδα με τις ελληνικές οικογένειες, το ελληνικό Πανεπιστήμιο να είναι μαζικό. Και ορισμένα Πανεπιστήμια, ειδικά τα περιφερειακά χρειάζονται τη μαζικότητα για να επιβιώσουν, ειδάλλως θα κλείσουν. Τα κεντρικά αντιθέτως, χρειάζονται λιγότερους, γιατί με περισσότερους κι αυτά κινδυνεύουν με έλλειψη δυνατότητας λειτουργίας.
Εδώ στην Αθήνα έχουμε πιο οξείες αντιδράσεις. Και λέμε ότι αν είναι τόσο μεγάλη η αντίδρασή σας γιατί δεν αναλαμβάνετε εσείς να καθορίζετε τον αριθμό; Δηλαδή δεν το θέλετε τόσα χρόνια τώρα; Χθες είχαμε Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας στο Υπουργείο, ήταν οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των ΤΕΙ στους οποίους το πρότεινα αυτό.
Δεν το δέχτηκαν. Μου απάντησαν: «ναι, αλλά να γίνει ένας γενικότερος σχεδιασμός». Εμείς λέμε «κοιτάξτε, να πάρετε την αρμοδιότητα τώρα και να πάρετε και την αρμοδιότητα των μετεγγραφών. Και αυτές τις ανάγκες που η πολιτεία έχει, να τις πάρετε εσείς στις πλάτες σας».
Υπήρξαν ρητές αρνήσεις του ύφους ότι «εμείς δεν είμαστε πολιτεία, δεν είμαστε πολιτικοί, εσείς είστε πολιτικοί για να ζυγίζετε και τη φτώχια και την ανάγκη να μη φεύγουν τα παιδιά στο εξωτερικό αυξάνοντας το ΑΕΠ της Βουλγαρίας και να εκπληρώνονται τα όνειρα των παιδιών κτλ». «Δικό σας θέμα είναι αυτό», λένε. Τινές εξ αυτών, όχι όλοι.
Η πλειοψηφία φαίνεται να διαμορφώνει άποψη ότι πρέπει η πολιτεία να κάνει σχεδιασμό τετραετή όπως ο νόμος απαιτεί και μέσα σ’ αυτό το σχεδιασμό να ξέρουμε ποια είναι η χρηματοδότηση. Πώς να ξέρω αν θα μπορέσουμε του χρόνου; Προγραμματίζουμε να έχουμε 2,9% ανάπτυξη του χρόνου. Αν έχουμε εκλογές, θα έχουμε 2,9%; Τι προγραμματισμό να κάνω;
Αλλά αν είναι ο προγραμματισμός ως προγραμματισμός, να γίνει με αυτά τα ρίσκα, υπόσχομαι να τον κάνω. Ζήτησα να συμφωνήσουν μέχρι 15 Δεκεμβρίου και να το ψηφίσουμε το Γενάρη».
Για την κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ: «Αυτά μας αναστατώνουν. Κι αυτή τη στιγμή δε θέλω να μιλήσω για τον κ. Παπανδρέου μόνο, αλλά να πω ότι έχουμε τόσο πολύ μεγάλη πίεση αυτές τις μέρες. Δεν ξέρω τι να συγκρατήσω απ’ αυτό το κείμενο που δημοσιεύθηκε. Κατ’ αρχάς είδε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είναι πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρώην Πρωθυπουργός πριν από λίγα χρόνια. Το ίδιο έκανε και ο κ. Σημίτης, παλαιότερος Πρωθυπουργός και παλαιότερος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και οι δυο έβγαλαν ανακοίνωση. Το θέμα είναι ότι η μία δε δημιουργούσε προβλήματα και η άλλη μας δημιούργησε ανησυχίες. Και αυτό δεν είναι καλό. Δεν είναι της στιγμής, δεν είναι της ώρας. Εμείς πρέπει να κάνουμε συνέδριο, το βάλαμε για τέλος Ιανουαρίου να είναι έξω από την εμβέλεια των γεγονότων που σχετίζονται με την κατάληξη στο πρόγραμμα. Δεν είναι ώρα αυτή τη στιγμή ο καθένας μας να λέει όσο και αν είναι σπουδαίος αυτός ο καθένας, όπως είναι ένας πρώην Πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Είναι σπουδαίος, αναντίρρητα, αλλά δεν είναι η ώρα. Αυτή τη στιγμή κάθε εσωτερικός κλυδωνισμός μεταφέρεται στην κυβέρνηση και στη χώρα. Δεν έχει κανένας μας το δικαίωμα. Και το λέω και στον εαυτό μου γιατί κι εγώ συγκρούστηκα με τη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αλλά έχουμε βρει έναν τρόπο να λειτουργούμε αυτή τη στιγμή και έχουμε μονιάσει. Και αυτό συμβάλλει στη σταθερότητας της χώρας. Δε λέω ότι ο Παπανδρέου θέλει ν’ αποσταθεροποιήσει τη χώρα σε καμία περίπτωση, λέω όμως ότι οι εσωτερικές μας διενέξεις και συγκρούσεις, όσο πολιτικές κι αν είναι, αυτή τη στιγμή δε βοηθάνε. Έχουμε καιρό μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ν’ ανοίξουν οι σχετικές διαδικασίες».