Βράβευση των μαθητών της Εθνικής Ομάδας ΠληροφορικήςΒράβευση των μαθητών της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής

Συνάντηση με τους μαθητές της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής, εκπροσώπους της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής είχε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος.

Η τελευταία μεγάλη διάκριση για την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής ήρθε από στην Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν στο διάστημα 13-20 Ιουλίου 2014. Από τη διοργάνωση η ελληνική ομάδα απέσπασε δυο χάλκινα μετάλλια.

Την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής εκπροσώπησαν οι μαθητές Δημήτριος Λώς (χάλκινο μετάλλιο) και Αριστοφάνης Ροντογιάννης (χάλκινο μετάλλιο) από το Κολλέγιο Αθηνών, ο Γεώργιος Βενιζέλος από τα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη και ο Γεώργιος Χρίστογλου από το 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Οι συνοδοί της Ελληνικής Ομάδας ήταν οι κ.κ. Μιχάλης Χατζόπουλος καθηγητής ΕΚΠΑ και Νικόλαος Παπασπύρου, αν.καθηγητής ΕΜΠ.

Η αποστολή της Εθνικής ομάδας Πληροφορικής στην Διεθνή Ολυμπιάδα της Ταϊπέι τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο Υφυπουργός συνομίλησε με τους μαθητές που συμμετείχαν σε διεθνείς διαγωνισμούς Πληροφορικής αποσπώντας με τα ελληνικά χρώματα πλήθος διακρίσεων, αλλά και μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή και βράβευσε όλους τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Δερμεντζόπουλος απευθυνόμενος στους μαθητές ανέφερε ότι «ήθελα σήμερα να τιμήσουμε ως Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την προσπάθεια και τον αγώνα σας. Σε ένα σκληρό ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι σημαντική η συμμετοχή και η προσπάθεια, πολύ δε περισσότερο και η διάκριση. Και όλα αυτά σε μια εποχή δύσκολη για τη χώρα εσείς τιμάτε το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δίνετε την εικόνα στο εξωτερικό ότι έχουμε ικανό ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να ανταπεξέλθει και στις πιο δύσκολες συνθήκες, δίνετε την εικόνα της Ελλάδας που είναι παρούσα σε διεθνείς διοργανώσεις και διακρίνεται.

Χαίρομαι για τους μαθητές, είτε προέρχονται από τη δημόσια εκπαίδευση, ή από την ιδιωτική που αγωνίζονται και διακρίνονται δίνοντας την ψυχή τους για αυτό που κάνουν».

Η Εθνική Ομάδα Πληροφορικής, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας και του Εξωτερικού συντονίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων & Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΕΠΥ).

Η ΕΠΥ οργανώνει για είκοσι έξι συνεχή χρόνια τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής. Ο Διαγωνισμός αυτός, αποτελεί το εθνικό σκέλος, ενός από τους έξι διεθνείς διαγωνισμούς που προωθεί η UNESCO. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής (ΠΔΠ), τελεί από την έναρξη του, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Στην επιστημονική του επιτροπή, συμμετέχουν καθηγητές από όλα τα τμήματα Πληροφορικής των Α.Ε.Ι. και Πολυτεχνείων της χώρας.

Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχουν κυρίως μέλη της ΕΠΥ και καθηγητές πληροφορικής δ.ε.

Ο διαγωνισμός αφορά σε μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δημόσιας και ιδιωτικής. Ο διαγωνισμός στις δύο πρώτες φάσεις γίνεται μέσω Διαδικτύου, ο δε αντίστοιχος ιστοχώρος (www.pdp.gr) δέχεται επισκέψεις από μαθητές και καθηγητές της Β’ θμιας εκπαίδευσης.

Από αυτούς, οι 4 πρώτοι αποτελούν την Εθνική Ομάδα Πληροφορικής που αντιπροσωπεύει τη χώρα μας στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής (www.ioinformatics.org) και τη Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής. Από τον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής, συγκροτείται και η Εθνική Ομάδα Πληροφορικής Ελπίδων από 4 μαθητές Γυμνασίου που μας εκπροσωπεί στην Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής Νέων.

Οι μαθητές οι οποίοι διακρίνονται στους δύο πρώτους διαγωνισμούς αποκτούν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε τμήμα Πληροφορικής της επιλογής τους, χωρίς εξετάσεις (Νόμος 3194/2003).

Από τη σχολική χρονιά 2005-06 ο διαγωνισμός διευρύνθηκε για να περιλάβει το σύνολο των μαθητών των σχολείων Ελληνοπαίδων εξωτερικού αλλά και των ελληνικών προγραμμάτων ξένων σχολείων και ιδρυμάτων, σε όλες τις περιοχές της γης όπου σπουδάζουν Ελληνόπουλα.

Για τους μαθητές που έχουν ξεχωρίσει στην 3η φάση του διαγωνισμού ακολουθεί σειρά μαθημάτων περίπου μιας βδομάδας, με στόχο την καλλίτερη προετοιμασία τους για αυτές τις διεθνείς διοργανώσεις. Η εκπαίδευση γίνεται από μέλη ΔΕΠ. Η τελική αξιολόγηση αναδεικνύει την τετραμελή Εθνική Ομάδα Πληροφορικής, που συμμετέχει στην Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής και την Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής, και από το καλοκαίρι του 2007 και την επίσης τετραμελή Εθνική Ομάδα Πληροφορικής Ελπίδων, που συμμετέχει στην Βαλκανική Ολυμπιάδα Πληροφορικής νέων (μαθητές Γυμνασίου).

Στην εικοσιεπτάχρονη αυτή πορεία σε αυτές τις διοργανώσεις η Ελλάδα έχει κατακτήσει 51 μετάλλια, εκ των οποίων τα 19 τα 4 τελευταία χρόνια.

Οι ομάδες

Ομάδα μαθητών Λυκείου (Senior)

  • Αριστοφάνης Ροντογιάννης-Κολλέγιο Αθηνών (αργυρό μετάλλιο στη Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Άγκυρα της Τουρκίας μεταξύ 10-17/8/2014, χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν μεταξύ 13-20/7/2014)
  • Δημήτρης Λως-Κολλέγιο Αθηνών (αργυρό μετάλλιο στη Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Άγκυρα της Τουρκίας μεταξύ 10-17/8/2014, χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Ολυμπιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Ταϊπέι της Ταϊβάν μεταξύ 13-20/7/2014
  • Γιώργος Χρίστογλου- 14ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης (χάλκινο μετάλλιο στη Διεθνή Βαλκανιάδα Πληροφορικής που διεξήχθη στην Άγκυρα της Τουρκίας μεταξύ 10-17/8/2014)
  • Γιώργος Βενιζέλος-Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης

Ομάδα μαθητών Γυμνασίου (Junior)

  • Θεόδωρος Κόκκορης-5Ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
  • Κυριάκος Στεφανίδης-Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης
  • Χρήστος Καραθεόδωρος-Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη Αγ.Παρασκευής
  • Σταύρος Φιλοσίδης-1ο Γυμνάσιο Βέροιας

Στη συνάντηση παρέστησαν:

Εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής οι κ.κ.: Νικόλαος Παπασπύρου, αναπληρωτής. Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τμήματος Μηχανικών & Μηχανικών Η.Υ. Αντιπρόεδρος της Ε.Π.Υ., Εμμανουήλ Μόρμορης καθ. Πληροφορικής δ.ε., καθώς και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Πληροφορικής: Γιάννης Βογιατζής, Αν καθηγητής. ΤΕΙΑ τμήματος πληροφορικής  Πρόεδρος της ΟΕ και πρόεδρος της ΕΠΥ, Παναγιώτης Καραγεώργος, καθ. Πληροφορικής .δ.ε.  Γραμματέας της ΟΕ και Γ.Γραμματέας της ΕΠΥ, Ηλία Νικολακόπουλος, καθ. Πληροφορικής .δ.ε. Μέλος ΔΣ ΕΠΥ, μελος ΟΕ και συνοδός καθηγητής, Λία Τερζίδου καθ. Πληροφορικής .δ.ε., Μέλος, ΔΣ ΕΠΥ παραρτήματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΘΡΑΚΗΣ, μέλος ΟΕ και συνοδός καθηγητής.