Συνέντευξη ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΣυνέντευξη ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας και θρησκευμάτων, Ανδρέας Λοβέρδος στον ΡΣ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ:

Για το αν βοηθάει την χώρα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης: Βοηθάει την οικονομία. Την Τρίτη και την Τετάρτη πέρασε ένα σχέδιο νόμου στη Βουλή και πέρασαν και πάρα πολλές υπουργικές τροπολογίες και πολλές βουλευτικές τροπολογίες. Έρχονταν οι βουλευτές και μου έλεγαν, έχουμε εκλογές; Τους έλεγα δεν έχουμε εκλογές. Έλεγαν όμως όλη αυτή η συμπεριφορά είναι εκλογική συμπεριφορά όλων των κομμάτων.

Αυτή την αναστάτωση η οικονομία την ένιωσε και η πρόταση εμπιστοσύνης δεν είναι μια σαν τις άλλες. Είναι μια πρόταση η οποία επειδή συνδέεται με τη μη διενέργεια εκλογών και επειδή αποσυνδέει από την διαδικασία του φθινοπώρου διαπραγματεύσεις και ό,τι είναι να γίνει πολιτικά από τον προϋπολογισμό με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και άρα με εκλογές, είναι σωτήρια. Δημιουργεί σταθερότητα και επιτρέπει αυτούς τους τελευταίους μήνες που είμαστε ακόμη στο πρόγραμμα, να κάνουμε τα βήματα για να βγούμε από αυτό.

Για το αν η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τα εσωτερικά της Ν. Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ: Δεν νομίζω ότι αυτό ήταν ένα θέμα ΠΑΣΟΚ. Ήταν και θέμα Ν.Δ. και είναι πάρα πολύ λογικό και στη Ν.Δ. μάλιστα είχαμε διενέξεις μεταξύ υπουργών της. Είναι πολύ λογικό όμως σε μια τόσο πολύ έντονη και δύσκολη εποχή, να μην μπορείς να καταφέρνεις τη μονολιθικότητα. Και δεν ξέρω και εάν είναι και καλό να υπάρχει μονολιθικότητα στα κόμματα που κυβερνάνε, γιατί αφήνουν όλο το χώρο στους άλλους και είναι άδικο αυτό.

Δεν λέω όχι, ναι υπάρχει και η ανάγκη μιας σύνταξης δυνάμεων και αυτή η σύνταξη δυνάμεων επιτυγχάνεται με την ψήφο εμπιστοσύνης, διότι εκεί τι προκύπτει; Μπορώ να λέω το άλφα, το βήτα, το γάμα, το δέλτα ως βουλευτής ή ακόμη και ως Υπουργός, ή ως Υφυπουργός, αλλά στη μεγάλη στιγμή είμαι μαζί με τους άλλους. Πηγαίνουμε όλοι μαζί. Δεν λέω πως δεν είναι νομιμοποιημένη η σκέψη που μου μεταφέρεται με την ερώτηση, λέω ναι σε αυτό που λέτε, πλην όμως θεωρώ πολύ θεμιτή την κοινοβουλευτική ανασύνταξη, την οποία ωθεί η πρόταση ανανέωσης της εμπιστοσύνης γιατί άλλο διαφωνώ για κάτι επιμέρους και άλλο διαφωνώ για τη συνολική πορεία. Αυτό είναι που κρίνεται στην πρόταση εμπιστοσύνης. Η συμφωνία ή η διαφωνία με τη συνολική πορεία.

Το πρόβλημα είναι ότι η χώρα φιλολογεί εκλογές και αυτό αναστατώνει την οικονομία. Όποιον επιχειρηματία και εάν ρωτήσετε, μικρό, μεσαίο, μεγάλο θα σας το πει αυτό. Θέλει να κάνει ένας ξενοδόχος μια επένδυση και σου λέει δεν το κάνω, έχουμε εκλογές.

Δεν τις δαιμονοποιούμε τις εκλογές, αλλά οι εκλογές είναι για να γίνονται ανά τέσσερα χρόνια και μάλιστα η συνταγματική αναθεώρηση πρέπει να περιλάβει αυτή τη ρύθμιση επιτέλους. Εκλογές ανά τέσσερα χρόνια. Και εάν μια κυβέρνηση πέφτει και η Βουλή δεν μπορεί να σχηματίσει άλλη και γίνονται εκλογές, θα γίνονται για το υπόλοιπο της θητείας. Θα γίνεται, δηλαδή αν γίνουν στα δυο χρόνια από τις προηγούμενες, για δυο χρόνια. Δεν μπορεί να συζητάμε κάθε μήνα εκλογές και όποιος λέει ότι όχι πάμε στην τετραετία, να τον θεωρούν ότι δαιμονοποιεί τις εκλογές.

Ρωτήστε τους ανθρώπους της οικονομίας. Θα σας το πούνε. Τι προτιμούν; Λιγότερους φόρους τώρα και μια καλή ρύθμιση των οφειλών τους, ή εκλογές; Οι εκλογές, ακόμη και εάν τις κερδίζαμε εμείς με τη Ν.Δ. πάλι θα ήταν δίμηνες, τρίμηνες σε προεκλογική περίοδο, θα ήταν προβληματικές για τη μετέπειτα μετεκλογική περίοδο.

Για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Δημοκρατικής Παράταξης και της Νέας Δημοκρατίας: Η Δημοκρατική Παράταξη, αν πάρεις τις λέξεις που τη συγκροτούν είναι μια παράταξη δημοκρατική, όλες οι παρατάξεις δημοκρατικές είναι. Όταν όμως δεις τον όρο στην ιστορικότητά του, παραπέμπει στην κεντροαριστερά και στο κέντρο. Δεν μπορεί εύκολα ένας άλλος πολιτικός σχηματισμός, όσο και εάν συνεργάζεσαι μαζί του να σου κλέβει το χώρο, να σου σφετερίζεται αυτά τα οποία εσύ έχεις κατακτήσει μέσα σε δυο αιώνες. Δεν γίνεται. Και να θέλει να το κάνει, δεν μπορεί να γίνει αυτό. Η Δημοκρατική Παράταξη είναι ένα κόμμα του 45% που έγινε 12%, 13%.Και στις ευρωεκλογές πήρε 8% και έχουμε σκοπό με το συνέδριο που θα κάνουμε τώρα, γιατί θα το κάνουμε το συνέδριο, θα συγκροτήσουμε τον καινούργιο χώρο, ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, κάπως έτσι, αυτή είναι και η δική μου πρόταση για να ονομαστεί, θα συγκροτήσουμε το χώρο και έχουμε φιλοδοξίες για διψήφιο αριθμό στις εκλογές. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να περάσουμε το 10%. Αυτό σημαίνει ότι ο ηγεμονικός ρόλος που έχουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα μας δώσει την ευκαιρία να κάνουμε καλές συνεργασίες.

Για τις πολιτικές εξελίξεις μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και μία ενδεχόμενο συνεργασία στο μέλλον ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ: «Πιστεύω ότι το τετράμηνο, πεντάμηνο που μεσολαβεί μέχρι τότε θα διαμορφώσει άλλο πολιτικό περιβάλλον και άλλο πολιτικό σκηνικό. Όχι ριζικά διαφορετικό από το σημερινό, αλλά άλλο σε θετικότερη κατεύθυνση. Και αυτό θα επηρεάσει και την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το έχω πει εδώ και καιρό αυτό. Όπως έχω πει επ΄ αυτού επαληθεύτηκε ότι οι εκλογές για Πρόεδρο θα γίνουν όπως λέει το σύνταγμα. Πράγμα το οποίο γίνεται τώρα και είναι πάρα πολύ καλό για όλους αυτό. Πως με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα, γιατί ένας πολιτικός με αυτά κρίνει, με ένα πολιτικό κόμμα από τη στιγμή που του απευθύνεσαι να σου επιστρέφει με βαρύτατους χαρακτηρισμούς τις δυνάμεις της συνεργασίας και πάνω από αυτό ένα πολιτικό κόμμα το οποίο μπορεί να πλειοψηφεί και δεν δέχεται να αναλάβει κανένα δημόσιο βάρος, καμία ευθύνη, ούτε καν την κοινή διαχείριση του δημοσίου χρέους δεν θέλει να διαχειριστούμε μαζί, πώς θα συγκυβερνήσεις; Όχι λοιπόν. Η απάντηση είναι ευθεία στο ερώτημά σας. Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική.

Και δεν υπάρχει τέτοια προοπτική όχι για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, ή εάν θέλετε πολιτικής αντιπαράθεσης άγονης, αλλά γιατί οι θέσεις που παίρνει επιτρέπουν μια τέτοια σκέψη. Και όσοι συνάδελφοι από το χώρο, κακώς βέβαια, αλλά πάντως απευθύνουν προσκλήσεις συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τους ταπεινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά. Συνεπώς αυτή η συζήτηση έχει κλείσει νομίζω προς ώρας, με βάση τα δεδομένα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Αλλά ξαναλέω, η δική μου εκδοχή είναι ότι δεν έχουμε εκλογές.

Για το αν θα βρεθούν 180 βουλευτές να ψηφίσουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Ακούστε πώς σκέφτομαι. Είναι κουτοπονηρία να λες, έχω ψηφοφορία επί της εμπιστοσύνης σε λίγες μέρες. Η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων δίνει το αποτέλεσμα. Εμείς έχουμε μια πλειοψηφία 155 βουλευτών. Να λες ότι εάν εκφραστεί αυτό με 155 βουλευτές, υποδηλώνει ότι δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μα, είναι δυο ξεχωριστές ψηφοφορίες σε διαφορετικές εποχές για άλλο θέμα. Και είδατε και συνάδελφοι που λένε ότι δεν θα ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, αποσυνδέουν αυτή τους την ψήφο από την ψήφο που θα δώσουν για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια σειρά από κουτοπονηρίες πάνε να αντιπαρατεθούν σε μια έξυπνη πολιτική κίνηση που είναι η πολιτική κίνηση της πρότασης εμπιστοσύνης, ανανέωση της εμπιστοσύνης για τους λόγους που σας είπα στην αρχή. Σταθερότητα για την οικονομία.

Για τις μετεγγραφές των φοιτητών;Κάναμε μια σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή για να επιτύχουμε έντιμη εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε στις 4 Μαϊου. Είναι ένας νόμος που προτάσσει το δικαίωμα μετεγγραφής παραγνωρίζοντας κατά κάποιο τρόπο τις δυνατότητες των τμημάτων των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Θέλω να σας πω ότι εδώ στη Θεσσαλία που είμαι, ενώ πηγαίνω σε δημοτικά, σε νηπιαγωγεία, σε γυμνάσια, έρχονται άνθρωποι και μου λένε για τις μεταγραφές, για τα παιδιά τους. Πρέπει να βοηθήσουμε όχι αυτούς που κάνουν κέφι να πάνε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη, αλλά αυτούς που δεν μπορούν να συντηρήσουν δυο και τρία σπίτια, και από την άλλη, πρέπει να επιτρέψουμε στα τμήματα να λειτουργούν. Δίνω ένα παράδειγμα που μου αρέσει. Ένας διανοούμενος το έχει δώσει. Καφές με μία, ή δυο, ή τρεις κουταλιές ζάχαρη είναι καφές. Καφές με ένα κιλό ζάχαρη είναι ζάχαρη. Δεν είναι καφές. Εάν ένα τμήμα αντέχει, μάλλον, προβλέπεται να πάρει 150, αντέχει στα ακραία όρια κάνοντας φροντιστήρια και εργαστήρια και το καλοκαίρι, άλλους 200. Αν, όμως, του στείλεις 1.000, το τμήμα δεν θα λειτουργήσει. Δεν θα πάρει κανέναν.

Άρα λοιπόν εμείς κάναμε παρεμβάσεις στη Βουλή όπου είπαμε το δικαίωμα όπως το όρισε ο νόμος δικαίωμα, γιατί ήταν πάντα δυνατότητα, τώρα ο νόμος 4 Μαΐου το είπε δικαίωμα, το δικαίωμα αυτό έστω το έχουν οι φτωχοί και οι μεσαίοι που ταλαιπωρούνται. Δεν το έχουν τα παιδιά των πλουσίων ή όσοι θέλουν να πάνε να σπουδάσουν όπου τους αρέσει περισσότερο. Μόνο αυτοί που δεν μπορούν. Και αυτοί οι οποίοι ασκώντας αυτό το δικαίωμά τους καταφέρνουν να ζήσουν με ένα ή δυο σπίτια και όχι με τρία ή περισσότερα.

Αυτό πιστεύουμε, όπως λένε και οι Πρυτάνεις και οι πρόεδροι, αυτή η ρύθμιση που κάναμε προχθές ίσως μειώσει τον αριθμό. Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία γιατί το Υπουργείο Παιδείας θα δέχεται τις αιτήσεις και θα σας ενημερώνω κάθε μέρα.

Οι μεταγραφές θα ζητηθούν από τους ενδιαφερομένους φοιτητές τώρα, οι αποφάσεις θα βγούνε με άνεση. Όπως κάθε χρόνο συντελούνται οι μεταγραφές τον Ιανουάριο, έτσι και φέτος. Το πρώτο εξάμηνο τα παιδιά θα το κάνουν εκεί που μπήκαν. Άρα θα έχουμε χρόνο και εμείς και τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα το λύσουμε.