Η ελληνική παρουσία στο «3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό και τους Πολιτιστικούς Τομείς Παραγωγής»Η ελληνική παρουσία στο «3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό και τους Πολιτιστικούς Τομείς Παραγωγής»

Η Υπουργός Τουρισμού κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν εκ των κυρίων ομιλητών στο «3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Πολιτισμό και τους Πολιτιστικούς Τομείς Παραγωγής» που διοργανώθηκε από την UNESCO στη Φλωρεντία της Ιταλίας από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.

Στην ομιλία της επεσήμανε ότι «σε μία εποχή προκλήσεων, ο πολιτισμός της κάθε χώρας μπορεί να αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα στην επίτευξη των στόχων της ευημερίας, της κοινωνικής ένταξης και της συνοχής. Αυτό αφορά σε μεγάλο βαθμό και την Ευρώπη, ειδικότερα σήμερα, που βρίσκεται σε μία ιστορική φάση αναζητήσεων και αναδιατύπωσης των κοινών μας αρχών». 

Η κυρία Κεφαλογιάννη μίλησε για την ανάγκη συλλογικών δράσεων ώστε να προωθηθεί η αειφόρος ανάπτυξη, η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και η διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής ταυτότητας κάθε περιοχής. 

Όπως εξήγησε η πλειονότης των τουριστών σήμερα επιθυμεί να επισκέπτεται περιοχές με υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και έντονα στοιχεία τοπικού πολιτισμού.

Όμως, όπως είπε η κυρία Κεφαλογιάννη, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού δημιουργεί αναταράξεις στις συνθήκες διαβίωσης της τοπικής κοινωνίας και για τον λόγο αυτόν πρέπει πάντα να γίνονται εξειδικευμένες μελέτες που να ευθυγραμμίζονται με την τήρηση του μέτρου, δηλαδή την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της ισορροπίας των τοπικών κοινωνιών, τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας του κάθε τόπου. 

Η Υπουργός Τουρισμού τόνισε στην ομιλία της, ότι για το Υπουργείο Τουρισμού είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο πως η τουριστική ανάπτυξη θα πρέπει να βασίζεται στα κριτήρια της αειφορίας και στον απόλυτο σεβασμό στο φυσικό και το ανθρώπινο περιβάλλον.

Για την Ελλάδα, είπε επίσης, είναι καθήκον όλων μας να αναδείξουμε τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που έχουμε κληρονομήσει. Μουσεία με μοναδικά εκθέματα, αρχαιολογικοί χώροι απίστευτου κάλλους, μνημεία εξαιρετικής ομορφιάς, επιβλητικές βυζαντινές εκκλησίες, συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό που ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και καταλήγει στη σύγχρονη. 

Στην ομιλία της, η κυρία Κεφαλογιάννη κατέληξε λέγοντας ότι «οφείλουμε στις νεότερες γενιές να εφεύρουμε τρόπους ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους νέους στους τομείς της ελληνικής παράδοσης, του ελληνικού πολιτισμού».