Μια «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑΝΙΟΥ» από τον Θανάση ΠαπακωνσταντίνουΜια «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑΝΙΟΥ» από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

 

Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
horizontal-bar-posts-small

«Το φρούτο του πάθους παράγει πραγματικές βόμβες αερίου στα φύλλα του αφού αυτά όταν φαγωθούν απελευθερώνουν κυάνιο. Και ενώ αυτή η παραγωγή κυανίου κρατά μακριά όλους τους πιθα­νούς εχθρούς του, υπάρχει ένας οργανισμός που αρέσκεται στη δηλη­τηριώδη διατροφή. Πρόκειται για τις λάρβες της πεταλούδας Heliconius sara, οι οποίες όχι μόνο δεν παθαίνουν κανένα κακό από τα φύλλα του φρούτου του πάθους, αλλά χρησιμοποιούν το κυάνιο που περιέχεται σε αυτά σαν πηγή αζώτου! Με άλλα λόγια, χρησιμο­ποιούν το κυάνιο για να μετατραπούν σε ωραίες πεταλούδες.»

Και σε αυτό ακριβώς στοχεύει η νέα δουλειά του Θανάση Πα­πακωνσταντίνου «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑΝΙΟΥ» που κυ­κλοφόρησε πριν λίγες μέρες. Δεν θέλει ούτε να μας δηλητηριάσει, ούτε να μας τρομάξει, ούτε να μας φέρει πόνους. Θέλει να γίνουμε κι εμείς σαν αυτές τις μικρές πεταλουδίτσες, να γευτούμε το φρούτο του πάθους και να μετατραπούμε σε ωραίες πεταλούδες.

Στίχοι δηλητηριώδεις, όπως λέει κι ο ίδιος. Με ένα δηλητήριο όμως που δεν προορίζεται για βλάβη του ακροατή, αλλά για αμυ­ντικό του όπλο. Στίχοι πικροί φορές, που αφήνουν στο τέλος μια γλυκιά γεύση και ένα μισό χαμόγελο στα χείλη:

«κάθε απώλεια είναι παράσημο

που καρφιτσώνεται βαθειά στο σώμα».

Στίχοι που σπάνε τον όμορφο καθρέφτη με τα αρχαία, επί­χρυσα κεντίδια:

«Ελλάδα, χώρα της ντροπής και – γι’ άλλους – κρύο σπίτι,

Ξέχασες που ΄ναι ιερό το βλέμμα του ικέτη»

Στίχοι αναζήτησης και προτροπής για αναζητήσεις που όλοι θέ­λουμε να κάνουμε, αλλά λίγοι το τολμάν:

«Ίσως κι άλλοι τυχεροί σαν εμένα

ψηλαφήσαν την καρδιά του θηρίου

και γνωρίζουν τον τρόπο που γεύεται

την αβάσταχτη χαρά του να υπάρχεις»

Και τέλος, έρχεται το «Φίλεμα» με στίχους του Σταμάτη Δαγδελένη, το ωραίο επιδόρπιο αυτού του «Δείπνου Κυανίου». Το απόσταγμα του πάθους, χωρίς όμως την ιδανική ερωμένη Ιουλιέτα που πεθαί­νει μαζί με το Ρωμαίο της, αλλά με την άλλη, αυτήν που κοιτάει να σώσει τον εαυτό της, αφήνοντας τον νιο να πάει στη μεγάλη πόρτα.

«Και σκύβει ο νιος και τη φιλά στο παγωμένο στόμα

κι αυτή του μπήγει το φλουρί ανάμεσα στα δόντια»

 Ένας Θανάσης Παπακωνσταντίνου ρεαλιστής; Φαρμακερός; Ώρι­μος; Αναζητητής έφηβος; Κάτι άλλο; Αυτό, ας το κρίνουν όσοι έχουν την τύχη να ακού­σουν την «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ ΚΥΑ­ΝΙΟΥ». Το βέβαιο είναι ένα: Για μια ακόμα φορά ξαφνιάζεται και ξαφνιάζει, ξεγυμνώνεται και ξεγυμνώνει, διδάσκεται και διδάσκει. Όσο για τη μουσική… Αυτή, δεν κατατάσσεται σε κανένα είδος. Από παραδοσιακά ακού­σματα μέχρι μοντέρνες φόρμες, αυτός είναι ο Θανάσης Παπακων­σταντίνου. Πότε νοσταλγικός, πότε ξεσηκωτι­κός, μα πάντα μελωδι­κός, με εκείνο τον μοναδικό, δικό του τρόπο.

Η παραγωγή είναι της «Αχός», δηλαδή δικιά του. Εκτός από τον ίδιο, ερμηνεύουν η Μελίνα Κανά, η Ματούλα Ζαμάνη, ο Σωκράτης Μά­λαμας και ο Παντελής Ζεμπίλης. Το καλωσόρισμα για το δείπνο το  κάνουν με μοναδικό και γνήσιο τρόπο η Βάϊα και ο Αριστοτέλης Παπακωνσταντίνου.

Τα περιεχόμενα του άλμπουμ: 1.Χαρτοκόπτης  2.ASelect 3.AmorFati 4.Η Εξαφάνιση 5.Η Αλίκη στη χώρα των τραυ­μάτων 6. Μηδεια-μα 7.Ηλιόπετρα 8.Ο Χαμαγιούν και ο Βα­κάρ 9.Το θηρίο 10. Το φί­λεμα 11.Supermoon