«Στον Πολιτισμό η λύση (;)» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Στον Πολιτισμό η λύση (;)»

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

 

Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
horizontal-bar-posts-small

Το να γράψουμε ακόμα μια φορά για την κρίση που περνάει η χώρα μας είναι πια κοινοτοπία. Επίσης, κοινοτοπία θα ήταν να λέγαμε ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική αλλά, κυρίως, αξιακή. Τι έχουμε να προτάξουμε σ’ αυτό; Φυσικά, τον πολιτισμό. Η ανάπτυξη, όμως, της πρωτότυπης πολιτιστικής παραγωγής είναι ένα ζητούμενο. Μπορεί να επιτευχθεί με πενιχρά οικονομικά μέσα; Την απάντηση μας τη δίνει η Θεατρική Ομάδα του Μ.Π.Σ. Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας», που δραστηριοποιείται στην Αγιά Λάρισας:

Ναι, μπορεί. Από το 1986 που υπάρχει και δημιουργεί, απέδειξε ότι δεν είναι τα ράσα που κάνουν τον παπά, ούτε τα σκηνικά και τα κοστούμια που κάνουν τον ηθοποιό, και μάλιστα τον ερασιτέχνη. Είναι κάτι πιο βαθύ. Είναι η εσωτερική φλόγα που κάνει αυτή την ομάδα, όπως εξάλλου και όλες τις ερασιτεχνικές θεατρικές σκηνές της Ελλάδας, να μην έχουν το ταμείο σαν κριτήριο επιτυχίας αλλά τη συμμετοχή στα κοινά. Γιατί η δράση μέσα σε μορφωτικούς συλλόγους, θεατρικές ομάδες, κλπ, είναι μια άμεση συμμετοχή στα κοινά.

Ο ερασιτέχνης ηθοποιός δεν είναι μόνο διασκεδαστής, ακόμα κι αν τα θέματα που παρουσιάζει στο κοινό είναι τα λεγόμενα «ελαφρά». Είναι ένα ενεργό μέλος της τοπικής του κοινωνίας που διδάσκει, ενημερώνει, μορφώνει και μορφώνεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν την επιλογή κάθε έργου της Θ.Ο. Αγιάς (αλλά και άλλων, υποθέτω) διαβάζονται τέσσερα ή πέντε κείμενα, που σημαίνει ανάγνωση τεσσάρων ή πέντε βιβλίων, κάτι που από μόνο του είναι ένα σημαντικό πολιτιστικό κέρδος στην ξηρασία της αναγνωσιμότητας της εποχής μας.

Κι ωραία, παράγουμε πολιτισμό. Και τι έγινε; Αυτό που έγινε είναι η εκπαίδευση των ανθρώπων, και μάλιστα των νέων, και η αντίστασή τους στην πλημμύρα της υποκουλτούρας που μας οδήγησε – και συνεχίζει να μας οδηγεί – στην αξιακή παρακμή, κάνοντάς μας εύκολα θύματα των καιροσκόπων που λυμαίνονται τη ζωή και την παιδεία μας.

Ερασιτέχνες της Αγιάς, αλλά και όλης της Ελλάδας, συνεχίστε! Κι αν φτωχική τη βρήκατε, η Ιθάκη δεν σας γέλασε. Ούτε και πρόκειται ποτέ να σας γελάσει!