Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου, 15-18 Σεπτεμβρίου 2014Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου, 15-18 Σεπτεμβρίου 2014

Chinese Film Week 2014

Το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού- Διεύθυνση Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων), σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, παρουσιάζουν την Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου 2014 από την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου έως και τηνΠέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης  της Κίνας και της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας στενότερης πολιτιστικής συνεργασίας με την Κινεζική πρεσβεία και τους αντίστοιχους πολιτιστικούς φορείς της Κίνας. Αποτελεί την αφετηρία για την διεύρυνση των διακρατικών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας σε επίπεδο πολιτισμού, καθώς και για την διαμόρφωση συνεργασιών στο πεδίο του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της συντήρησης της κινηματογραφικής κληρονομιάς.

Για τις ανάγκες εδραίωσης αυτής της πολιτιστικής συνεργασίας, μεγάλη Κινεζική αντιπροσωπεία έντεκα (11) επισήμων και καλλιτεχνών έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν οι σχέσεις των δυο κρατών στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου. Mε επικεφαλής τον κ. Τονγκ Γκανγκ / TongGang, Υφυπουργό της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (State Administration of Press, Publication, Radio, Film & Television, P. R. China – SAPPRFT), η Κινεζική αντιπροσωπεία περιλαμβάνει επίσης τον κ. Τσεν Σιτσένγκ/ChenSicheng, σκηνοθέτη της ταινίας έναρξης LoveStory στο Πεκίνο, την κα. Τονγκ Λιγιά, πρωταγωνίστρια της ταινίας έναρξης, καθώς και επισήμους από το Τμήμα Κινηματογραφίας, το ChinaMovieChannel κ.ά. 

Την Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου η Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμούκα Άντζελα Γκερέκου θα κηρύξει την τελετή έναρξης της εκδήλωσης, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους  ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδακ. Τζόου Σιαολί, καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο του πολιτισμού των δύο χωρών, επαγγελματίες του κινηματογράφου και μέλη του διπλωματικού σώματος.

Οι ταινίες της εκδήλωσης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα προβληθούν οκτώ ταινίες της τελευταίας τριετίας σκηνοθετημένες από διάσημους Κινέζους δημιουργούς, οι οποίεςκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών δίνοντας την σύνθετη εικόνα του κινεζικού κινηματογράφου στις μέρες μας. Οι περισσότερεςέχουν κάνει λαμπρή πορεία σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, ενώ κάποιες έχουν τιμηθεί και με σημαντικά βραβεία.

Ταινία έναρξης της εκδήλωσης είναι το LoveStory στο Πεκίνο/Beijing Love Story/北京爱情故事τουΤσενΣιτσένγκ/ChenSicheng (2014, 121΄), όπου παρακολουθούμε τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Μέρος των γυρισμάτων της ταινίας έχουν γίνει στη Σαντορίνη. Έκανε πρεμιέρα στο φετινό φεστιβάλ της Σαγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο FarEastFilmFestival στην Ιταλία το 2014.

Επίσης, θα προβληθούν:

TheGrandmaster / 一代宗师του Γουόν Καρ Γάι/WongKar-wai (2013, 130΄)

Τα συνεταιράκια / Partners/ 中国合伙人του Πίτερ Τσαν /PeterChan (2013, 113΄)

Αστυνομικό Ημερολόγιο / PoliceDiary/警察日τηςΝινγκ Γινγκ/NingYing (2013, 110΄)

Πες Ναι / SayYes / 101次求婚του Λέστε Τσεν/LesteChen (2013, 104΄)

Chinese Zodiac/12生肖του Τζάκι Τσαν /JackieChan (2012, 103΄)

FullCircle / 越老人院του Ζανγκ Γιανγκ/ZhangYang (2012, 105΄)

Το χτύπημα του δράκου/ Flying Swords of Dragon Gate/龙门飞甲του Τσούι Χαρκ/Tsui Hark (2011, 120΄)

Οι προβολές των ταινιών θα γίνουν με ελληνικούς υπότιτλους.

Όλες οι ταινίες της εκδήλωσης (εκτός από The Grandmaster και ChineseZodiac) θα προβληθούν και με αγγλικούς υπότιτλους.

Τιμή εισόδου για κάθε προβολή 4 €.