Συνέντευξη του ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου, στον ΣΚΑΪΣυνέντευξη του ΥΠΑΙΘ, Ανδρέα Λοβέρδου, στον ΣΚΑΪ

Συνέντευξη Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανδρέα Λοβέρδου, στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά»

Ανδρέας Λοβέρδος: Τα κενά στα σχολεία μετά τον αγώνα που κάναμε είναι 16.500

Τα κενά στα σχολεία, σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα οποία θα καλυφθούν με αναπληρώσεις, είναι 16.500 και ο αριθμός αυτός προέκυψε μετά από τις ενέργειες που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τόνισε ο Υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ «Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά».

Ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε ερωτήσεις μίλησε για:

Την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας: «Καταλύτης των εξελίξεων είναι η λείανση του προγράμματος μέχρι τα τέλη του 2014. Εάν η διαπραγμάτευση, που συντελείται τις μέρες μας, δώσει το αποτέλεσμα των περισσότερων δόσεων ενδεχομένως του παγώματος παλιών οφειλών, εάν αποδώσει σε φοροελαφρύνσεις και δοθεί έτσι καλύτερη ζωή για τον Έλληνα φορολογούμενο για το 2015, εάν δεν υποχρεωθούμε στις υπόλοιπες απολύσεις τότε είναι δυνατό να έχουμε ομαλότερες πολιτικές εξελίξεις γιατί η κοινωνία θα ανακουφιστεί σε ένα μικρό βαθμό. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις τις οικονομικές άρα και πολιτικές υπάρχει ενδεχόμενο πολύ μεγαλύτερης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από αυτή που συνηθίζουμε να λέμε. Εκτιμώ τα πράγματα με στάθμιση, με ζύγισμα. Η ελληνική κοινωνία έχει δυο όψεις: η μικρή της όψη είναι μια όψη συνέχειας και όλα πάνε καλά, αφορά το 35% του ελληνικού λαού. Την πλειοψηφία του ελληνικού λαού τα 2/3, το 65% και άνω, τα αφορά η φτώχεια και η ανασφάλεια. Εάν σε αυτή τη συγκυρία που η επιχειρηματικότητα υποφέρει από κατασχέσεις, από εισαγγελείς, από λίγες δόσεις, από έλλειψη χρημάτων για να τακτοποιήσει τρέχουσες οφειλές και παλαιές, εάν σε αυτή την οικονομική ζωή του τόπου που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους δώσεις μια ανάσα και μια δεύτερη ευκαιρία, αυτό θα σου ανταποδοθεί πολιτικά.

Εάν, λοιπόν, έχουμε ευνοϊκότερες συνθήκες στην οικονομία στην κοινωνία, ευνοϊκότερες συνθήκες στην πολιτική, όταν θα έρθει η ώρα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, για να γίνει τότε η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία θα είναι ευρύτερη των 180 που περιμένουμε να είναι. Υπάρχουν ανάγκες για ένα πρόσωπο κατάλληλο. Πρόσωπο κατάλληλο, μπορεί να υπάρχει παντού. Αυτό το κατάλληλο πρόσωπο γι’ αυτή την πολύ υψηλή θέση, θα βρεθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεθεί, έχουμε πολλές και πολλούς».

Για τα κενά στα σχολεία ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς: «Πήραμε την κατάσταση με τις μεταθέσεις να έχουν δυο μήνες καθυστέρηση, χωρίς να φταίει ο κ. Αρβανιτόπουλος και τρεις μήνες τώρα αυτό είναι το βασικό μας θέμα. Διαμορφώθηκαν ελλείψεις και κενά που ξεπέρασαν τις 22.000. Εμείς υπολογίσαμε ότι από τις διάφορες πηγές – μερεμέτια χρηματοδότησης θα μπορούσαμε να πάρουμε 19.500. Έτσι δεν βγαίναμε πέρα. Και οι 19.500 δεν ήταν και βέβαιοι, σας λέω τώρα.

Τώρα, λοιπόν, λέω για πρώτη φορά ότι οι 19.500 δεν είχαν εξασφαλιστεί. Δεν είχαμε βρει τα λεφτά γι’ αυτούς. Κάναμε αγώνα όχι με ηρεμία, όχι μιλώντας πάντα την ελληνική γλώσσα αλλά και άλλες, ξένες γλώσσες, με ένταση μεγάλη, με κόστος και ψυχολογικό. Προσπαθήσαμε να βάλουμε το σύστημα να δουλέψει με ορισμένες παραμέτρους: όσο μπορούμε λιγότερες αποσπάσεις σε φορείς. Πρέπει να έχουμε πετύχει περίπου 350 λιγότερες, αυτές είναι 350 θέσεις στα σχολεία. Θα δουλέψουμε με παράλληλες αναθέσεις περισσότερες οι οποίες δημοσιεύτηκαν κιόλας -η «Καθημερινή» είχε ένα πάρα πολύ καλό και κατατοπιστικό άρθρο σχετικό- και με τη συνεργασία των γειτονικών Περιφερειών. Εκεί που έχεις πλεόνασμα, στείλε δίπλα.

Το λέω πρώτη φορά ότι μετά τον αγώνα που κάναμε ο αριθμός των κενών ανέρχεται σε 16.500. Αντί για 22.500 λέω σήμερα για πρώτη φορά ότι ο αριθμός των κενών με τη λογική που σας είπα, για την οποία και χτυπηθήκαμε διαμορφώνεται στις 16.500. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, θα είχε γίνει χτες το βράδυ αλλά σύστημα φορτώθηκε και έπεσε και μας έβγαλε μια καθυστέρηση που καταλήξαμε τα μεσάνυχτα να έχουμε μια άκρη, τώρα που μιλάμε σε λίγη ώρα θα αναρτηθούν 3.000 ονόματα αναπληρωτών και την Τετάρτη άλλες 2.000 ονόματα αναπληρωτών που αφορούν στην Ειδική Αγωγή.

Στη συνέχεια κάθε μέρα θα τοποθετούνται αναπληρωτές, ούτως ώστε τις επόμενες μέρες κατά βάση στις 11/9 που ανοίγουν τα σχολεία, αλλά και τις αμέσως επόμενες μέρες να πάψει να υπάρχει το κενό, αυτό το πρόβλημα που υπήρξε πέρσι και άλλες χρονιές και κατ’ εξαίρεση δεν υπήρξε και σημειώνω ακόμη μια φορά γιατί έχω πολιτική υποχρέωση να το κάνω, το όνομα του Νίκου Γκεσούλη. Το 2003-04 και στη συνέχεια λόγω της δικής του μεθόδου το 2004-05 επί κας Γιαννάκου είχαμε τα πράγματα κανονικότατα και νομίζω και μια χρονιά –νομίζω, δεν είμαι βέβαιος- επί κ. Στυλιανίδη.

Φιλοδοξούμε να είμαστε έτσι την Πέμπτη. Τα βιβλία υπάρχουν, το 95% είναι στα σχολεία και φιλοδοξούμε τα κενά να είναι τα λογικά κενά, που θα εμφανίζονται όπως κάθε χρόνο και λογικώς καλύπτονται αμέσως στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα κενά, τα οποία σκοτώνουν είναι τα κενά στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά. Σε Δημοτικά που έχεις ένα δάσκαλο αν δεν είναι αυτός εκεί, τότε τα παιδιά είναι αδέσποτα και είναι παιδάκια μικρά. Εγώ θα είμαι την ερχόμενη Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή σε ακριτικές περιοχές της χώρας, εκεί που δάσκαλοι πήγαν πέρσι το Φεβρουάριο, θα είμαι εκεί μαζί με τα μικρά παιδιά περιοχών που αφελληνίζονται γιατί φεύγουν οι Έλληνες και μένουν μετανάστες, ή μένουν βραχονησίδες αν φύγουν και οι τελευταίοι. Θα είμαι εκεί και ευχαριστώ το κ. Αβραμόπουλο για τη βοήθειά του, δεν θα μπορούσα να το κάνω γιατί πρέπει να μετακινούμαι ανά ώρα και σε διαφορετικό μικρό νησάκι.

Για την εφαρμογή του νόμου για τις κτιριακές εγκαταστάσεις στα μεταλυκειακά κολέγια, αλλά και για το ενδεχόμενο οφειλών των κολεγίων σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία: «Τη λειτουργία των Κολεγίων δεν τη βλέπω αρνητικά και μάλιστα μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία προσέλκυσης φοιτητών από άλλες χώρες, από την Κίνα ειδικά και θα οργανώσουμε και μια σχετική αποστολή όχι με δικές μας δαπάνες γιατί δεν έχουμε λεφτά, αλλά με δικές τους όποιος θέλει να έρθει μαζί μας. Κάποια, όμως, από αυτά τα Ιδρύματα είχαν κτηριακά προβλήματα. Και η νομοθεσία κάθε χρόνο με απόφαση του Υπουργού Παιδείας ανέβαλε για ένα χρόνο την προσαρμογή.  Στις 31 Ιουνίου είπα ότι όποιος δεν έχει προσαρμοστεί τόσα χρόνια, δηλαδή, έχει στο μυαλό του ότι θα ξεφεύγει, φέτος δεν θα λειτουργήσει. Άρχισε από τότε μια διελκυστίνδα ανάμεσα στις Υπηρεσίες του Υπουργείου και σε ένα Οργανισμό που εποπτεύουμε δεν θέλω να τον αναφέρω, η οποία ακόμη διελκυστίνδα ως προς αυτό, δεν έχει καταλήξει.

Λέω ότι σε λίγες μέρες εάν ο Οργανισμός αυτός που εποπτεύουμε εμείς δεν έχει φέρει τελικό αποτέλεσμα, θα παραιτηθεί όλη ηγεσία του μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Διότι πάνε τα παιδιά και γράφονται τώρα και γράφονται σε Κολέγια που δεν έχουν προσαρμόσει τα κτήριά τους και αν γίνει κανένα κακό -πέρα του ότι είναι κτήρια που δεν κάνουν μεταλυκειακή Εκπαίδευση- θα την πληρώσουμε όλοι μαζί μετά, πέρα από τα παιδάκια που θα χαθούν.

Δεύτερον, υπάρχει νόμος που δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους όταν χρωστούν στα ασφαλιστικά Ταμεία και στην Εφορία. Αυτά, δεν μπορούν να λειτουργούν ακόμη και στην περίπτωση που μετονομάζονται και αλλάζει το νομικό καθεστώς που τα αφορά. Δηλαδή η εταιρεία του άλφα γίνεται εταιρεία του βήτα. Έχουμε δυνατότητα από ηλεκτρονικό πρόγραμμα που ο ίδιος ο Οργανισμός έχει και δεν μας ενημερώνει. Γι’ αυτό την Τρίτη στις 12 θα ανακοινώσουμε τις σχετικές λεπτομέρειες, που το ΙΚΑ επεξεργάζεται σήμερα. Κανένας από αυτούς δεν θα λειτουργήσει. Τα παιδιά να μην εγγράφονται. Να μην εγγράφονται, γιατί θα χάσουν τις προκαταβολές τους. Δεσμεύομαι και θα το δείτε. Την Τρίτη στις 12 με το ΙΚΑ ανακοινώνουμε τις σχετικές πρακτικές που θα ακολουθήσουμε.

Εάν δεν προσαρμοστεί ο Οργανισμός στον οποίο αναφέρομαι και τον οποίο εποπτεύω, εάν δεν προσαρμοστεί σε αυτά που λέω, τις ώρες που ακολουθούν, θα ξηλωθεί όλη η πολιτική του ηγεσία αυτή την εβδομάδα.

Για την αξιολόγηση των Πανεπιστημίων από την ΑΔΙΠ: «Γράφεται ότι έχουμε στο μυαλό μας άλλο σχέδιο μετά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ. Δεν ισχύει αυτό. Σέβομαι την Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας την ΑΔΙΠ, την επισκέφθηκα μετά την κα Γιαννάκου είμαι ο πρώτος που πήγε και τους είπα «Θα αξιολογείτε και εμείς θα ενεργούμε κατά τις αξιολογήσεις σας. Έχετε αξιολογημένα Τμήματα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν;» και μου είπαν «ναι», είτε από το ΑΘΗΝΑ είναι είτε από προηγούμενα σχέδια.

Ε, λοιπόν αυτά που αξιολόγησε η ΑΔΙΠ ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν, θα ρωτάμε για καθένα από αυτά συγκεκριμένα και αν η συγκεκριμένη adhoc απάντηση είναι ότι δεν μπορεί λειτουργήσει δεν θα μπαίνει στο μηχανογραφικό. Θα το κάνουμε σεβόμενοι την ΑΔΙΠ που είναι μια καταπληκτική Υπηρεσία και την επαινώ δημόσια για τη δουλειά που κάνει χωρίς μέσα. Δηλαδή αυτά που ακούστηκαν πριν από λίγο καιρό και δεν με πίστευαν ορισμένοι συνάδελφοί σας για νέα Τμήματα που δήθεν ίδρυσα εγώ, είναι παλιά Τμήματα που ίδρυσαν παλιοί Υπουργοί και εγώ δεν θα τα βάλω στο μηχανογραφικό, αφού η ΑΔΙΠ έχει κάνει ένα κατάλογο στον οποίο και τα εμπεριέχει».

Για τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Παράταξη: «Είμαστε σε μια διαδρομή δύσκολη, αλλά είμαστε από πλευράς σχέσεων μεταξύ μας –όχι όλοι, αλλά οι πολλοί περισσότεροι- πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν το 2012. Γιατί και ο λαός κατάλαβε και μας έδωσε φιλί ζωής το Μάιο στις ευρωεκλογές και μας φέρονται καλύτερα οι άνθρωποι. Μας μιλάνε. Εγώ έχω την αρχή «πάσι διαλέγου» μιλάω με όλους. Και όχι μέσα στο Κόμμα μου, αλλά και με τους κοινωνικούς φορείς με τους οποίους συνεργάζομαι. Πιστεύω ότι όλα όσα έγιναν δεν αφορούσαν κάτι παραπάνω από 100 κλακαδόρους, δεν αφορούσαν το ΠΑΣΟΚ τις δημοκρατικές δυνάμεις που είναι πλάι του, τη συμμαχία που θέλει να διαμορφώσει, τα στελέχη που θα έρθουν από άλλους πολιτικούς χώρους. Κάποιοι θα έρθουν εντός των επομένων εβδομάδων. Όχι πολλοί ίσως, εμείς θέλαμε να έρθουν όλοι, αλλά κάποιοι θα έρθουν. Και αυτοί οι κλακαδόροι δεν μπορούν να ανακόψουν αυτή την πορεία. Είναι έξω από τη λογική και τις συνήθειές μας. Δεν αφορούν όλους μας, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι που κατά πάσα πιθανότητα εξ όσων είδα, γιατί είδα πρόσωπα έχω ζήσει στο ΠΑΣΟΚ είμαι κομμάτι του και είναι η ζωή μου, δεν ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ αρκετοί από αυτούς που τραμπούκιζαν προχθές.

Με ρωτάτε αν μπορούν να συνυπάρξουν οι κύριοι Βενιζέλος, Παπανδρέου. Αυτό θα προκύψει από τη βούληση και του κ. Παπανδρέου. Από το 2006 περίπου υπάρχει ένα τέτοιο θέμα, εμείς ζήσαμε με αυτό, πιάσαμε 45% με αυτό, επιβιώσαμε με αυτό το πρόβλημα στις αιματηρές ευρωεκλογές του 2008 και είμαστε όρθιοι, χρήσιμοι για τη χώρα. Νομίζω ότι εμείς έχουμε συνηθίσει τις συγκρουσιακές αντιθέσεις, δεν πάθαμε ποτέ καταστροφή από αυτές. Η δική μας καταστροφή και η εκλογική συντριβή υπήρξε από τα δύσκολα μέτρα που πήραμε τη διετία 2010-2012».

*Δελτίο τύπου του ΥΠΑΙΘ