«Τα δέκα εκατομμύρια βήματα του Christian Zott» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Τα δέκα εκατομμύρια βήματα του Christian Zott»

horizontal-bar-posts-small
Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

 

Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής
horizontal-bar-posts-small

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει έναν σύγχρονο άνθρωπο και επιτυχημένο επιχειρηματία να αφήσει τις επιχειρήσεις του και να ξεκινήσει μια πορεία δέκα εκατομμυρίων βημάτων στη σημερινή Ευρώπη; Στην εποχή της ταχύτητας και του κυνηγιού του χρόνου, ο Christian Zott,ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας – μηχανικός συστημάτων – άφησε τη διαχείριση των επιχειρήσεών του στους διευθυντές του με έδρα το Μόναχο και με υποκαταστήματα στο Πίτσμπουργκ της Φιλαδέλφεια και στη Σιγκαπούρη και από το 2011 πήρε το δρόμο. Κυριολεκτικά. Ξεκινώντας από Lagos, το νοτιότερο σημείο της Πορτογαλίας, και τον Ατλαντικό Ωκεανό ξεκίνησε μια πορεία Δέκα Εκατομμυρίων Βημάτων, όπως την αποκαλεί ο ίδιος, περπατώντας όλη την παραθαλάσσια διαδρομή της Μεσογείου με τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Δεν θέλει να μεταφέρει κάποιο βαρυσήμαντο μήνυμα, ούτε να γραφεί σε κάποιο βιβλίο Γκίνες. Απλώς χαίρεται που μπορεί να περπατάει στην Ευρώπη χωρίς να χρειάζεται να περνάει σύνορα και φράχτες. Μόνο του εφόδιο ένα μικρό σακίδιο, μια πιστωτική κάρτα και η ταυτότητά του.

Συναντηθήκαμε αυτό το καλοκαίρι στο Μεταξοχώρι της Αγιάς, όπου είχε κάνει στάση για διανυκτέρευση. Βαθύς γνώστης και λάτρης της Αρχαίας Ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας, έχει αποθηκευμένα σε ηχητικά βιβλία τα έπη του Ομήρου – στο πρωτότυπο, φυσικά – έργα των τραγικών και άλλα κλασσικά αριστουργήματα της Ελληνικής γλώσσας και τον συντροφεύουν στην μακρινή του πορεία.

«Η ιστορία της Ευρώπης είναι πανάρχαια», είπε, «όμως μόλις τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια μπορεί κάποιος να πάει απ’ το ένα μέρος της στο άλλο χωρίς να φοβάται τους πειρατές ή τους ληστές και χωρίς να χρειάζεται να έχει διαβατήριο. Είναι κάτι που το χαίρομαι πολύ και γι’ αυτό περπατάω από το ένα κράτος στο άλλο. Για να το απολαύσω καλύτερα»

Ο Christian Zott δεν είναι απλώς ένας φυσιολάτρης που κάνει το χόμπι του. «Δεν περπατάω μόνο στην ωραία φύση. Βλέπω τα πάντα γύρω μου. Εκτός από φύση υπάρχουν και πόλεις, μόλυνση, ξερά τοπία. Δεν θα μπορούσα ποτέ να δω πραγματικά τι υπάρχει γύρω μου αν προσπερνούσα απλώς μέσα σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο.»

Ένας άνθρωπος, πολίτης της Ευρώπης, κάτοικος της Γης. Αυτός είναι ο Christian Zott. Συνέχισε να περπατάς, Κρίστιαν. Weitergehen, Christian!