Αλ. Δερμεντζόπουλος: Πρόθεση μας είναι να διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικώνΑλ. Δερμεντζόπουλος: Πρόθεση μας είναι να διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών

Για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης μίλησε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, στην εκπομπή ΣΚΑΙ ONLINE και τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου.

Για τα βιβλία δήλωσε:

«Τα βιβλία είναι όλα στα σχολεία και δεν θα υπάρξει έλλειψη βιβλίων στις τάξεις».

Για την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών:

«Υπάρχουν πολλές συνταξιοδοτήσεις, τα τελευταία δυο χρόνια μόνο, ο αριθμός ανέρχεται περίπου στις 11.000, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια. Προσλήψεις, ελάχιστες, μηδαμινές. Θα ακολουθήσουμε και φέτος τη διαδικασία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, μέσω των αναπληρωτών. Από τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου τα κενά θα ανέλθουν τις 22.500, από τα οποία έχουμε ήδη εξασφαλίσει τις 19.500. Τα 3.000 κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν μέσα από παράλληλες αναθέσεις μαθημάτων, όπου οι καθηγητές θα διδάσκουν και άλλα μαθήματα χωρίς όμως να υπερβαίνουν τις διδακτικές τους ώρες. Δεν θα γίνει αύξηση του ωραρίου τους. Στόχος μας και πιστεύω θα το πετύχουμε, είναι έως τις 5 Σεπτεμβρίου να είναι οι αναπληρωτές στις θέσεις τους. Το πρόβλημα με τα κενά των εκπαιδευτικών θα λυθεί μόνο εάν διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το ένα προς δέκα που υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας. Αυτή είναι η πρόθεσή μας σαν Υπουργείο Παιδείας, να διεξαχθεί διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Ας μην ξεχνάμε ότι έχει να διενεργηθεί διαγωνισμός από το 2008».

Για τους «λιμνάζοντες φοιτητές»:

«Η αρχική εκτίμηση που έχουμε και προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού κ. Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, είναι ότι ο αριθμός των «λιμναζόντων φοιτητών» ανέρχεται στις 170.000, από τους οποίους οι 120.000 είναι φοιτητές των ΑΕΙ και οι 50.000 είναι φοιτητές των ΤΕΙ. Στις 31 Αυγούστου θα διαγραφούν αυτομάτως όλοι όσοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Πρέπει να γίνει η εκκαθάριση των μητρώων των ιδρυμάτων, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης εικόνα για τον ενεργό αριθμό των φοιτητών στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για πολλούς λόγους, παραδείγματος χάριν για τις χρηματοδοτήσεις. Ο νόμος υπάρχει, απλά λόγω κάποιων κωλυμάτων, τώρα γίνεται η πλήρης εφαρμογή του. Αν δεν γινόταν χθες η συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τους Πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ στις 31 Αυγούστου θα διαγραφόταν όλοι οι λιμνάζοντες φοιτητές. Είναι μία δεύτερη και τελευταία διπλή ευκαιρία να ξεκαθαρίσει αυτή η κατάσταση».

*Δελτίο τύπου του Υ.ΠΑΙ.Θ.