Συνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ.  Αθανάσιου Κυριαζή στη ΝΕΡΙΤΣυνέντευξη του Γενικού Γραμματέα του Υ.ΠΑΙ.Θ. Αθανάσιου Κυριαζή στη ΝΕΡΙΤ

Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό ΝΕΡΙΤ στην πρωινή εκπομπή ΕΞΙ ΔΕΚΑ, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιος Κυριαζής απάντησε για τα θέματα παιδείας.

Για την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών δήλωσε:

«τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε τουλάχιστον 6500 συνταξιοδοτήσεις στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οπότε έχουμε κάποια κενά της τάξης των 18.000. Πράγματι έχουμε μόνο από τον τακτικό προϋπολογισμό 2000 για αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους και τους υπόλοιπους προσπαθούμε να τους βρούμε μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια , και ενδεχομένως θα προσλάβουμε και άλλους 3000 αναπληρωτές. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχουμε αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων , έχουμε το καθεστώς του ένα προς δέκα και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε προσλήψεις, γιαυτό και ο Υπουργός είπε για το θέμα του ένα προς δέκα την προηγούμενη εβδομάδα, ότι πρέπει να το ξαναδούμε τουλάχιστον στο θέμα της εκπαίδευσης. Εμείς ήδη προχωράμε στα χρονοδιαγράμματα μας, την άλλη εβδομάδα θα ολοκληρωθούνε οι αποσπάσεις, θα προχωρήσουμε στα λειτουργικά κενά και έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα προσληφθούν οι αναπληρωτές για να είναι στη θέση τους στις 11 Σεπτεμβρίου».

Για τις βάσεις:

«Η ανακοίνωση των βάσεων θα γίνει έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας , πιο συγκεκριμένος θα μπορώ να είμαι τη Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή η διεύθυνση μηχανοργάνωσης του Υπουργείου βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις».

Για τους αιώνιους φοιτητές :

« Το θέμα των αιωνίων φοιτητών έχει ξεκινήσει από το 2007. Τότε τέθηκε για πρώτη φορά αυτό το θέμα, και θα έπρεπε να ξεκαθαρίσουν τα μητρώα των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Ο νόμος του 2007 προέβλεπε μια διαδικασία. Η διαδικασία αυτή δεν μπορούσε να προχωρήσει γιατί υπήρχαν διάφορα τεχνικά προβλήματα. Ήρθε ο νόμος 4009 του 2011 , ο οποίος λέει, όσοι είναι τετραετούς φοίτησης και έχουν εγγραφεί προ του 2003 θα πρέπει να τελειώσουν τις σπουδές τους μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2014 , όσοι είναι πενταετούς φοίτησης και είχαν κάνει εγγραφή προ του 2001 το ίδιο, και όσοι είναι εξαετούς φοίτησης πριν το 1999. Ο νόμος είναι σαφέστατος. Αυτοδίκαια λοιπόν όλοι αυτοί την 31 Αυγούστου 2014 διαγράφονται. Αυτά λέει ο νόμος και ο νόμος αυτός είναι γνωστός από το 2011. Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο Παιδείας έδωσε σε όλους τους φοιτητές επιπλέον εξεταστικές περιόδους για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πολλοί φοιτητές όντως προσήλθαν και πέτυχαν να τελειώσουν. Θα εφαρμόσουμε αυτό που λέει ο νόμος».

Για τις μετεγγραφές:

«Ενδεχομένως να υπάρξει ένα πρόβλημα με τις μετεγγραφές ειδικά στα κεντρικά πανεπιστήμια για τις περιοχές των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Υπήρχε ο νόμος που ψηφίστηκε το Μάιο του 2014, και η επιπλέον τροπολογία που συμπεριέλαβε μέσα και τα οικονομικά κριτήρια των 9000 € κατά κεφαλή. Όταν θα βγούνε οι βάσεις την άλλη εβδομάδα , τότε θα βγει υπουργική απόφαση για τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων των μετεγγραφών και έως τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα για τις μετεγγραφές».