«Το καλύτερο ντραφτ όλων των εποχών» του Αλέξανδρου Κουτούβελα«Το καλύτερο ντραφτ όλων των εποχών»

horizontal-bar-posts-small
Αλέξανδρος Κουτούβελας

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Κουτούβελας
horizontal-bar-posts-small

Πριν λίγες μέρες, στην Νέα Υόρκη, έγιναν τα νραφτ του ΝΒΑ. Είναι η φορά του χρόνου που οι 30 ομάδες του ΝΒΑ μπορούν να αλλάξουν την δυναμική τους ή ακόμα να χτιστούν ολόκληρες ομάδες γύρω από τους παίκτες και να δημιουργηθούν δυναστείες. Πριν αναλύσουμε ποιο ήταν το κορυφαίο ντραφτ που έγινε ποτέ, ας δούμε λίγο πώς ακριβώς λειτουργεί και τη διαδικασία του.

Η μορφή του ντραφτ έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές, η τωρινή του μορφή, που αποτελείται από 2 γύρους, είχε ξεκινήσει έτσι από το 1989. Για να ξεκινήσει το ντραφτ και η σειρά με την οποία διαλέγουν οι ομάδες πρώτες, μπαίνουν στη λοταρία. Η λοταρία γίνεται κάθε χρόνο, πριν το ντραφτ, ανάμεσα στις ομάδες που τη σεζόν που μόλις τελείωσε έμειναν εκτός πλέι οφς (ή τις ομάδες που έχουν τα δικαιώματα των επιλογών αυτών των ομάδων). Η λοταρία γίνεται για να καθοριστεί η σειρά με την οποία επιλέγουν οι ομάδες στο ντραφτ του NBA.

Στη λοταρία συμμετέχουν 14 ομάδες. Οι υπόλοιπες 16 επιλέγουν από το 15 ως 30 με σειρά αντίστροφη του ρεκόρ που είχαν. Δηλαδή, η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ θα επιλέξει 30η, ενώ εκείνη που μπήκε στα πλέι οφς με το χειρότερο ρεκόρ θα επιλέξει 15η.
Πάμε στις πρώτες 14, δηλαδή στις 14 που έμειναν εκτός πλέι οφς έχοντας τα χειρότερα ρεκόρ στο πρωτάθλημα. Η διαδικασία έχει αλλάξει πολλές φορές και ουσιαστικά έχει αρχίσει να διαμορφώνεται με τους ισχύοντες κανόνες από το 1985 και μετά και στην ουσία από το 1990.

Σήμερα, οι 14 ομάδες χωρίζονται με πιθανότητες με παρανομαστή το 1000. Φανταστείτε 1000 συνδυασμούς και η κάθε ομάδα να έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό από αυτούς. Οι συνδυασμοί προκύπτουν ως εξής:

Στο σύστημα χρησιμοποιούνται 14 αριθμημένες μπάλες του πινγκ-πονγκ. Κάθε μία από αυτές έχει έναν αριθμό από το 1 ως το 14. Στην κλήρωση της λοταρίας το μηχάνημα κληρώνει 4 μπάλες, οι οποίες έχουν έναν συνδυασμό 4 αριθμών. Η ομάδα που αντιστοιχεί στον συνδυασμό αυτό παίρνει και τη συγκεκριμένη επιλογή στο ντραφτ. Αυτό γίνεται 3 φορές. Μετά οι υπόλοιπες ομάδες πηγαίνουν με σειρά αντίστροφη του ρεκόρ τους στην κανονική περίοδο.

Έχουν γίνει συζητήσεις για το πιο ήταν το καλύτερο ντραφτ όλων των εποχών και καταλήγουμε σε 2 χρονιές. Του 1996, που θεωρείται το πιο βαθύ ντραφτ που έγινε, καθώς ανέδειξε στο νούμερο 1 τον AllenIverson, είχε στο 2 τον MarcusCamby, όπως επίσης είχε παίκτες όπως τον StephonMarbury, τον RayAllen,τον KobeBryant,καθώς και τον δικό μας PredragStojakovicκαι τον Ευθύμη Ρεντζία που αγωνίζονταν αμφότεροι στην ομάδα της Θεσσαλονίκης τον ΠΑΟΚ.

Ωστόσο, αυτό που θεωρείται το καλύτερο ντραφτ όλων των εποχών είναι του 1984. Στην θέση νούμερο 1 οι Houston, επέλεξαν τον «όνειρο» AkeemOlajuwonκαι στην θέση 3 ήταν ο MichaelJordan, που toPortlandτον προσπέρασε καθώς είχε το δικαίωμα να διαλέξει στην θέση 2 και αποφάσισε να τον  προσπεράσει γιατί είχε στο δυναμικό του τον ClydeDrexlerκαι τελικά να διαλέξει τον δεύτερο καλύτερο σέντερ τον SamBowie, κάτι βέβαια που μετάνιωσαν αργότερα, όχι μόνο επειδή ο Jordanέγινε ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών, αλλά και γιατί ο Bowieδεν μπόρεσε να κάνει μεγάλη καριέρα λόγω τραυματισμών. Ακόμα την ίδια χρονιά ήταν και ο «σερ» CharlesBarkleyκαι ο JohnStockton.

To ετήσιο αυτό γεγονός είναι το έναυσμα για μία καινούργια καριέρα, καθώς επίσης η στιγμή που οι ομάδες κάνουν όνειρα για να ανέβουν στο ψηλότερο σκαλί του πρωταθλήματος και να κατακτήσουν το τίτλο της καλύτερης ομάδας του κόσμου.