Σε φαινόμενα ευτροφισμού οφείλεται η δυσοσμία του Θερμαϊκού κόλπουΣε φαινόμενα ευτροφισμού οφείλεται η δυσοσμία του Θερμαϊκού κόλπου

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, η περιστασιακή δυσοσμία η οποία διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οφείλεται σε φαινόμενα ευτροφισμού και αναερόβιων διαδικασιών στα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου και συγκεκριμένα στο υδρόθειο (Η2S) που παράγεται μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Το Υδρόθειο είναι αποτέλεσμα της βακτηριακής αποικοδόμησης οργανικών ουσιών που περιέχουν θείο. Η διεργασία αυτή οφείλεται στην μεγάλη συγκέντρωση νεκρών μικροφυκιών που αποσυντίθενται ταχύτερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας.

Η ανάπτυξη της θαλάσσιας αύρας μεταφέρει τη δυσοσμία στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς το υδρόθειο είναι βαρύτερο του αέρα με συνέπεια να συσσωρεύεται στα χαμηλά ατμοσφαιρικά στρώματα.

Τα επιφανειακά νερά του Όρμου λόγω θερμοκλίνης (θερμοκρασιακής στρωμάτωσης) ευνοούν την υπερσυγκέντρωση του υδρόθειου το οποίο στη συνέχεια διαχέεται στην ατμόσφαιρα.

Τα αέρια αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι βλαβερά για τη δημόσια υγεία. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίες μεριμνούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου του ευτροφισμού.