«Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ και βαθιά σ' ευχαριστώ. . .» του Δημήτρη Βατίστα«Αχ Ελλάδα σ’ αγαπώ και βαθιά σ’ ευχαριστώ…»

horizontal-bar-posts-small
Δημήτρης Βατίστας

 

Γράφει ο Δημήτρης Βατίστας
horizontal-bar-posts-small

Αν έμπαινες στη διαδικασία να δημιουργήσεις ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα αφορούσε τις τέσσερις εποχές, είμαι σίγουρος πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα επιβεβαίωναν ότι για τους περισσότερους το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή. Αυτό, θεωρώ, δε χωρά αμφισβήτηση, αφού οι μήνες του καλοκαιριού αποτελούν πηγή ξεγνοιασιάς, ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους περισσότερους.

Η Ελλάδα, νομίζω, είναι μία χώρα που στο μυαλό μας την έχουμε συνδεδεμένη περισσότερο με το καλοκαίρι. Δεν χρειάζεσαι καμία άλλη απόδειξη από το να περάσεις μια βόλτα από το νέο και υπό διαμόρφωση λιμάνι του Πειραιά, τον κόμβο της Μεσογείου, το οποίο σφύζει από κόσμο και συγκεκριμένα από περιπλανώμενους τουρίστες που έχουν καταφθάσει για να επισκεφθούν τις ομορφιές των νησιών μας. Επίσης, μια πρωινή βόλτα στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου θα σε έκανε να νιώσεις τόσο υπερήφανος Έλληνας, αφού στην είσοδο για το λόφο της Ακρόπολης η αναμονή των ξένων στα ταμεία ξεπερνά κάθε άλλη εποχή.

Δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο, θεωρώ, από το γαλανόλευκο του ουρανού και την αμφιθεατρική εναλλαγή όπως επίσης και το πάντρεμα του λευκού με το μπλε που θα αντικρύσεις μόλις πλησιάσεις σε κάποιο λιμάνι από τα νησιά της χώρας μας. Νομίζεις ότι όλη η εικόνα αποτελεί ένα όλο, μία συνέχεια, μία ολοκλήρωση. Θεωρείς ότι η αρμονία που πηγάζει από αυτή την εικόνα δεν θα την ξανασυναντήσεις πουθενά. Η εικόνα σε μαγεύει, όπως οι μελωδίες των Σειρήνων τον πολυμήχανο Οδυσσέα και ξεχνάς πού βρίσκεσαι και χάνεσαι με το βλέμμα σου στην τελειότητα της φύσης. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το μία εικόνα ισούται και με χίλιες λέξεις.

Κάτι ακόμα που δεν μπορείς να ξεχάσεις είναι τα σοκάκια, αυτά τα πλακόστρωτα δρομάκια που θυμίζουν ψηφιδωτό. Τόσο γραφικά και περιποιημένα, με κάθε λογής ανθρώπους να τα περπατούν. Άγγλοι, Γάλλοι, Αυστραλοί, Αμερικάνοι, Έλληνες, άνθρωποι από όλο τον πλανήτη μαζί με τα μικρά μαγαζιά που προωθούν τα παραδοσιακά τους προϊόντα, όλα αυτά συνθέτουν αυτό το πανέμορφο σκηνικό! Πώς μπορείς να μην θυμάσαι τη μαστίχα της Χίου που μόλις πλησιάσεις το νησί με το πλοίο, αυτό κατακλύζεται από τη μυρωδιά της; Κάτι ανάλογο δε συμβαίνει και με το συριανό λουκούμι; Μόνο το χαμόγελο του καταστηματάρχη στην πόρτα του μαγαζιού και η επιθυμία του να σου προσφέρει για να δοκιμάσεις και να σε κεράσει, σε κάνει να θέλεις να αγοράσεις όλες τις γεύσεις του.

Αυτοί είμαστε οι Έλληνες. Άνθρωποι φιλόξενοι, με αγάπη, χαμόγελο, επιθυμία, όρεξη και ζήλο για το καλύτερο. Όλος αυτός ο πλούτος, υλικός και ψυχικός, μας έχει ανεβάσει στην πρώτη χώρα που επιλέγεται για θερινές διακοπές.

Σκοπός, λοιπόν, είναι εμείς οι ίδιοι να προωθήσουμε τη χώρα μας και την παράδοσή μας. Να μπορούμε να μεταδώσουμε το κλίμα αγάπης και όρεξης για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διασφάλιση ότι μία χώρα μπορεί και ξεπερνά δυσκολίες και προχωρά μπροστά. Γιατί ένας κριτικά σκεπτόμενος άνθρωπος αναπολεί το παρελθόν, παρακολουθεί το παρόν και προβλέπει όσο μπορεί το μέλλον.

Όλη αυτή η προίκα και ο πλούτος της Ελλάδας πρέπει να διαφημιστούν, για να αποτελεί η χώρα μας προορισμός διακοπών και γι’ αυτούς που δεν έχουν πεισθεί ακόμα. Πρέπει να γίνει αναγέννηση του ελληνικού τουρισμού, έτσι ώστε όλα τα μέρη της Ελλάδος να αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες όλου του κόσμου!