«Μια βραδιά στο Cine Paris» της Μαρίας Αθανασίου«Μια βραδιά στο Cine Paris»

horizontal-bar-posts-small
Μαρία Αθανασίου

 

Γράφει η Μαρία Αθανασίου
horizontal-bar-posts-small

Καταλαμβάνει δικαίως την τέταρτη θέση στη λίστα με τα δέκα καλύτερα θερινά σινεμά της Ευρώπης. Η Πλάκα, άλλωστε, είναι μία από τις γραφικότερες περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Έλληνες και ξένοι τουρίστες περιφέρονται στα στενά σοκάκια της, που είναι γεμάτα με καταστήματα με σουβενίρ, ταβέρνες και καφετέριες. Είναι τόσο όμορφα! Μονομιάς το γκρι της τσιμεντούπολης σβήνει και νιώθει κανείς σα να βρίσκεται σε νησί!

Στα του θέματός μας, όμως, τώρα! Πάντα μου άρεσε το θερινό σινεμά με το δροσερό αεράκι, τη θέα του έναστρου ουρανού και τη μυρωδιά των λουλουδιών. Για το cine Paris είχα πληροφορηθεί από το ίντερνετ και με την πρώτη ευκαιρία – για την ακρίβεια μόλις άρχισαν οι προβολές της σπαρταριστής γαλλικής κωμωδίας «Θεέ μου τι σου κάναμε;» αποφάσισα να πάω.

Ήταν ένα δροσερό βραδάκι στα μέσα Ιουλίου. Ανέβηκα τα σκαλιά του νεοκλασικού κτιρίου και βρέθηκα σε μια μεγάλη ταράτσα γεμάτη καρέκλες και τραπεζάκια. Το cine Paris έχει ιστορία 90 χρόνων! Στα αριστερά μου βρισκόταν η Ακρόπολη. Επιβλητική και ανέγγιχτη στο πέρασμα του χρόνου.

Σε λίγο η ταινία ξεκίνησε. Οι συντηρητικοί καθολικοί γονείς καταρρέουν με τις επιλογές που κάνουν οι τέσσερις κόρες τους στην προσωπική τους ζωή, αφού αποφασίζουν να εφαρμόσουν και στην πράξη την παγκοσμιοποίηση. Ω ναι! Οι γαμπροί ανάγουν την καταγωγή τους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα! Θέματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η ταυτότητα των μεταναστών, οι διαπολιτισμικοί γάμοι θίγονται με έμμεσο και ξεκαρδιστικό τρόπο! Τελικά, έχουν χιούμορ αυτοί οι Γάλλοι!

Φεύγοντας μην ξεχάσετε να ρίξετε μια αφίσες στην πλούσια συλλογή από αφίσες του παλιού και σύγχρονου κινηματογράφου! Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!