Θερινό εργαστήριο εφήβων στο Ελληνικό Ανοικτό ΠανεπιστήμιοΘερινό εργαστήριο εφήβων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 με την τελετή λήξης και την απονομή Βεβαιώσεων Συμμετοχής, το 3ο Θερινό Εργαστήριο Εφήβων για μαθητές Λυκείου που διοργανώθηκε στην Πάτρα για τρίτη συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Οι έντεκα μαθητές που συμμετείχαν στο 3ο Θερινό Εργαστήριο παρουσίασαν τα αποτελέσματα δύο εβδομάδων δημιουργικής απασχόλησης.

Πιο αναλυτικά:

Η Ομάδα Εργασίας «Δημιουργία Έξυπνης Αίθουσας» πραγματοποίησε επίδειξη εφαρμογής αισθητήρων μέσω προσομοίωσης πραγματικής αίθουσας, με την βοήθεια μακέτας που οι ίδιοι είχαν κατασκευάσει καθώς και διαχείριση συσκευών μέσω εφαρμογής που είχαν παραμετροποιήσει κατάλληλα.

Ακολούθησε η Ομάδα Εργασίας «Android Hacking» η οποία με ζωντανή επίδειξη παρουσίασε τα αποτελέσματα παραμετροποίησης του συστήματος Android – μέσω έτοιμων και τροποποιημένων από την ιδία την ομάδα εφαρμογών – σε συσκευές που υποστηρίζουν λειτουργικό ΑNDROΙD (smartphones, tablets κ.ά).

Στην συνέχεια, η Ομάδα Εργασίας των «Τρισδιάστατων Κόσμων» μας ξενάγησε σε 3D εξωγήινο πλανήτη που ανέπτυξε χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό δημιουργίας τρισδιάστατων σκηνών και με έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (features) που υποστηρίζονται με τη χρήση της μηχανής 3D-γραφικών Unity.

Τέλος, η καθιερωμένη Ομάδα Εργασίας του «Βίντεο – Ρεπορτάζ» ετοίμασε ένα ενδιαφέρον χρονικό από διάφορες στιγμές του 3ου Θερινού Εργαστηρίου με έμφαση στην προβολή των φετινών επιτεύγματα των Ομάδων καθώς και στο πώς οι μαθητές αντιλαμβάνονται το θεσμό του Θερινού Εργαστηρίου.

Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για όλους η μεγάλη ευχέρεια και η εξοικείωση που επέδειξαν οι μαθητές σε θέματα που άπτονται των Νέων Τεχνολογιών, του χειρισμού απαιτητικών λογισμικών καθώς και η ζωντανή επίδειξη των κατασκευών.

Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή Βεβαιώσεων Συμμετοχής στους μαθητές η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τα βλέμματα και το χειροκρότημα συγγενών και φίλων των μαθητών και των Επιστημονικών Συνεργατών του ΕΕΥΕΜ που επόπτευσαν τις Ομάδες Εργασίας. Με ιδιαίτερη χαρά η Αν. Καθηγήτρια του ΕΑΠ, κα. Χατζηνικολάου, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του ΕΑΠ, η κα. Πιερρή, Διευθύντρια Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, ο κ. Παπαδάκης, Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής του Νομού Αιτ/νίας και ο Αν. Καθηγητής του ΕΑΠ κ. Καμέας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της δράσης, συνεχάρησαν τους μαθητές απονέμοντας τους τη βεβαίωση συμμετοχής.