26 Ιουνίου 2014: Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών26 Ιουνίου 2014: Διεθνής Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών

Με το ψήφισμα 42/112 της 7ης Δεκεμβρίου 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης, ως έκφραση της αποφασιστικότητάς της να ενισχύσει τη δράση και τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας απαλλαγμένης από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το ψήφισμα αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα των συμπερασμάτων της Διεθνούς Διάσκεψης του 1987 για την κατάχρηση των ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησης.

Μήνυμα του Μπαν Κι-Μουν, Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για τη Διεθνή Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης

Η χρήση και παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, έχουν καταστροφικές συνέπειες στις παγκόσμιες προσπάθειες για περισσότερη ευημερία και ισότητα για όλους.

200 000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από υπερβολική δόση. Τα ναρκωτικά γεννούν την εγκληματική βία και αποδυναμώνουν τους στοιχειώδεις θεσμούς ενός κράτους.

Οι χώρες που βγαίνουν από μια σύγκρουση ή ξεφεύγουν από την οικονομική ύφεση μπορεί να καταστραφούν όταν τα ναρκωτικά περάσουν τα σύνορά τους. Τα Ηνωμένα Έθνη, με το έργο τους για την διατήρηση της ειρήνης, την επιβολή του νόμου, την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους σχετικούς τομείς, είναι πολύ προσηλωμένα στις προσπάθειες εναντίον των ναρκωτικών προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωσή τους.

Στη Διεθνή Ημέρα κατά της Χρήσης και Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών, καλώ τη διεθνή κοινότητα να δυναμώσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.