Γιώτα Ιωακειμίδου

Της Γιώτας Ιωακειμίδου

Στην ποίηση του Κ. Καρυωτάκη κυριαρχεί η απαισιοδοξία και ο νιχιλισμός. Από παρόμοια συναισθήματα απαισιοδοξίας εμφορούνται και πολλοί άλλοι νέοι της εποχής του ΄20, λόγω και της Μικρασιατικής καταστροφής και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας. Σε πολλά από τα ποιήματα του υπάρχει το «σπέρμα» της αυτοκτονίας, παρ’ όλα αυτά δεν εξυμνεί τον θάνατο, όπως π.χ. οι ρομαντικοί, τον εξορκίζει όμως στα «ελεγεία και σάτιρες». Με την αυτοχειρία του ο «καρυωτακισμός» έγινε μόδα και επηρέασε πολλούς «φιλολογίζοντες» νέους της εποχής του.

Το έργο του αμφισβητήθηκε από πολλούς κριτικούς της εποχής του, αλλά και επαινέθηκε από κάποιους άλλους. Γεγονός όμως αναμφισβήτητο είναι ότι επηρέασε πολλούς Έλληνες ποιητές στο ξεκίνημα τους, Γ. Σεφέρης, Γ. Ρίτσος, Μ. Αναγνωστάκης, ακόμα και ο Τίτος Πατρίκιος επηρεάστηκαν στο ξεκίνημα τους από τον Κ. Καρυωτάκη. Όμως όλοι αυτοί πολύ γρήγορα ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο και άφησαν σημαντικό έργο στην νεοελληνική λογοτεχνία.

Πολύ αργότερα, την δεκαετία του 70, η οποία είναι μια γενιά αμφισβήτησης του κατεστημένου και των δομών της εξουσίας, βρίσκουμε επιρροές του Κ. Καρυωτάκη σε πολλούς από αυτούς. Μερικά χαρακτηριστικά ποιήματα αυτού του κλίματος:

Γ. Κοντός «Προτομή»

Κυριακή πρωί, γυαλίζει όλη η χώρα.

Ο Κ. Καρυωτάκης «αποκαταστημένος» πια σε άγαλμα,

Μαύρος και γελώντας πυροβολεί.

Είναι εμφανές νομίζω ότι ο Γ. Κοντός θεωρεί ότι παρόλο που «βρήκε» μια θέση και αποκαταστάθηκε ο ποιητής, συνεχίζει να προκαλεί η πράξη του αυτόχειρα ποιητή.

Στο δικό του ποίημα ο Κ. Παπαγεωργίου επηρεασμένος από την ποίηση του, θέλει να αποσείσει πάνω του τις νεανικές του επιρροές:

Στον Κ .Καρυωτάκη

Ελάχιστα ωραιότερος από την ποίηση σου

Λίγο πιο ζωντανός από το πτώμα σου

Πάψε να υπνοβατείς στους στίχους μου

Ηλίθιε αυτόχειρα των παιδικών μου χρόνων.

Ο Λ. Πούλιος, έχει επηρεαστεί τόσο πολύ από την επιρροή που ασκεί πάνω του, ώστε φοβάται μη προβεί και ο ίδιος στο απονενοημένο διάβημα.

Κώστα, ξέρω τι είναι αυτό που έβαλες στα δάχτυλά σου, το περίστροφο

Οι άνθρωποι προσφέρουν τόσο αργά λίγα ψίχουλα ευγένειας.

Έρχονται στιγμές που η Πρέβεζα με πλησιάζει και μένα επικίνδυνα.

Γιώτα Ιωακειμίδου*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook