Επέστρεψαν στην Ελλάδα αρχαιότητες της Πρωτοκυκλαδικής ΠεριόδουΕπέστρεψαν στην Ελλάδα αρχαιότητες της Πρωτοκυκλαδικής Περιόδου

*Του Γιώργου Σκάθαρου

Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις, το Κρατικό Μουσείοτης Βάδης στην Καρλσρούη αποφάσισε να επιτρέψει τον επαναπατρισμό δύο εξαιρετικών σπαραγμάτων του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, ενός μαρμάρινου ειδωλίου και ενός τηγανόσχημου σκεύους,  που αποδείχθηκε ότι είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.

Το μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους σχεδόν 90 εκ., απεικονίζει γυναικεία μορφή με τα χέρια σταυρωμένα κάτω από το στήθος. Ομοιάζει με ειδώλιο, μεγαλυτέρων διαστάσεων, που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και προέρχεται από την Αμοργό. Οι ανατομικές λεπτομέρειες, όπως αυτιά, μύτη, στήθος, μάτια και φρύδια, αποδίδονται είτε πλαστικά είτε σε χαμηλό ανάγλυφο και σώζονται ίχνη χρώματος. Το ειδώλιο χρονολογείται στο 2700- 2400/ 2300 πΧ και ανήκει στη λεγόμενη «κατηγορία Σπεδού»

Το τηγανόσχημο σκεύος με την κοντή τριγωνική λαβή έχει διάμετρο 18 εκ. Διακοσμείται με ανάγλυφη αλληλοσυνδεόμενη σπείρα, η οποία κατανέμεται με ακρίβεια στην επιφάνεια του αγγείου. Η σπείρα υπήρξε εξαιρετικά δημοφιλές διακοσμητικό θέμα στον Πρωτοκυκλαδικό Πολιτισμό και πιθανώς συμβολίζει τη θάλασσα ή τον ήλιο. Αντίστοιχος διάκοσμος απαντάται και σε πυξίδες, προερχόμενες από τα Δωκαθίσματα Αμοργού, τη Νάξο και τη νησίδα του Δασκαλειού. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα λίθινα τηγανόσχημα και το μοναδικό δείγμα που έχει κατασκευαστεί από χλωρίτη λίθο. Χρονολογείται και αυτό στο διάστημα από 2700- 2400 έως 2300 π.Χ.

Οι δυο επαναπατριζόμενες αρχαιότητες θα ενταχθούν στη μόνιμη έκθεση των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο

*Fhotoς: Δικτυακός τόπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού