Συζήτηση του Στέλιου Κούλογλου με τον Βασίλη Συμεωνίδη για το schooltime.gr

Ο Στέλιος Κούλογλου είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Είσαι γνωστός δημοσιογράφος και με αφορμή τις ευρωεκλογές παίρνεις σαφή πολιτική θέση. Έχει κάποιο κοινό σημείο ο τρόπος που ασκείς τη δημοσιογραφία με τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την πολιτική; 

Η πολιτική μου θέση για τα πράγματα ήταν πάντα διατυπωμένη με σαφήνεια σε ό,τι έχω γράψει, πει ή δείξει μέσω της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής κάμερας. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο ασκεί κανείς την δημοσιογραφία είναι η απεικόνιση της πολιτικής του άποψης για αυτό που παρουσιάζει με ένα ντοκιμαντέρ ή σχολιάζει σε ένα τηλεοπτικό παράθυρο. Κατά συνέπεια για μένα δεν αλλάζει κάτι. Για αυτά που ως δημοσιογράφος αγωνίζομαι ν’ ανατραπούν – όπως η καταστροφική πολιτική της Μέρκελ και των μερκελιστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη – ακριβώς για τα ίδια θα αγωνισθώ και στην Ευρωβουλή. Εξοπλισμένος με τα πολιτικά και θεσμικά όπλα που παρέχει η ιδιότητα του ευρωβουλευτή.

Με το ενδεχόμενο της εκλογής σου στο ευρωκοινοβούλιο, έχεις σκεφτεί ότι υπάρχει περίπτωση να συγκρουστεί η δημοσιογραφική συνείδησή σου με την πρακτική που επιβάλει η πολιτική;

Δεν υπάρχουν διαφορετικές συνειδήσεις, συνειδήσεις αλά καρτ. Η συνείδηση είναι η λυδία λίθος μας και είναι ενιαία. Με αυτήν αναλύουμε τις καταστάσεις και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις στη ζωή μας, ό,τι και να κάνουμε, όπου και να βρισκόμαστε. Την ίδια συνείδηση έχω όταν αντιμετωπίζω τις προκλήσεις δημοσιογραφώντας, την ίδια θα έχω αν βρεθώ στα έδρανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σκοπεύω να παραμείνω ένας προβληματισμένος πολίτης που δεν διαπραγματεύεται την ανεξαρτησία και το κριτικό του πνεύμα. Αυτό θα με καθοδηγεί τόσο στην Ευρωβουλή, όσο και στα επόμενα ντοκιμαντέρ που θα φτιάξω, γιατί δεν σκέφτομαι να αποστρατευθώ από τη δημοσιογραφία. Επίσης, και το Tvxs θα συνεχίσει ακάθεκτο την έγκυρη και ανεξάρτητη παρουσία του.

Πόσο ισχυρή είναι η επιρροή της τηλεόρασης στον πληθυσμό της χώρας;

ΑΠ. Ενδεχομένως ένας ειδικός ερευνητής των media θα έπρεπε να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα που έχει επιστημονική χροιά. Ωστόσο, η δική μου άποψη για την τηλεόραση αντικατοπτρίζεται στην δημιουργία μου και στη σχέση που έχω αναπτύξει με το μέσο-medium. Το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, παρότι για είκοσι χρόνια δεν χαϊδεύει αυτιά και δεν κάνει τηλεόραση της ευκολίας, καταφέρνει να είναι ψηλά στις προτιμήσεις και την αναγνώριση του τηλεοπτικού κοινού. Ξέρετε, εκτός από την κακή τηλεόραση, υπάρχει και η καλή τηλεόραση. Απλά, η δεύτερη είναι πιο δύσκολη υπόθεση! Και εδώ είναι που έρχεται να παίξει σημαντικό ρόλο μια πραγματική δημόσια τηλεόραση και όχι αυτή η καρικατούρα που έχουν φτιάξει.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τον ρόλο της κρατικής (ή μήπως δημόσιας;) τηλεόρασης;

Ως ένα πολιτιστικό αγαθό στο οποίο δικαιούνται όλοι μέρισμα. Μια ανεξάρτητη, σύγχρονη και ακηδεμόνευτη τηλεόραση, στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κυβερνήσεων και των κυβερνώντων. Και κάνω αυτό τον διαχωρισμό, γιατί πολλές φορές κυβέρνηση και κυβερνώντες είναι διαφορετικά πρόσωπα. Για παράδειγμα, στην περίπτωση του μαύρου στην ΕΡΤ είχαμε την ευκαιρία να καταλάβουμε πολύ καλά ποιοι κυβερνούν αυτόν τον τόπο και ποια ιδιωτικά συμφέροντα έβαλαν λουκέτο στο μοναδικό κανάλι που είχε άδεια και λειτουργούσε νόμιμα!

Εργάστηκες για την τηλεόραση, έχεις παρουσία και στο Ίντερνετ. Πώς βλέπεις τη σχέση τους; Μήπως ο κόσμος όλο και περισσότερο απαξιώνει την τηλεόραση; 

Δεν θεωρώ ότι η σχέση της τηλεόραση και του Διαδικτύου είναι ανταγωνιστική. Αντιθέτως, πιστεύω ότι είναι σχέση αλληλεπίδρασης. Το πρόβλημα είναι όταν αυτή η αλληλεπίδραση και επιρροή γεννά μια πληθώρα παραγωγής εικόνας και πληροφορίας, η οποία κινδυνεύει να είναι πληθωριστική, δηλαδή να μην έχει αξία και αντίκρισμα για την κοινωνία. Θα έλεγα ότι το διαδίκτυο είναι πιο δημοκρατικό, γιατί δεν είναι ακριβό όπως η τηλεόραση. Βλέπω, όμως αρκετά πρόσωπα και παθογένειες της tv να μετακομίζουν στο internet…

“Δεν ρίχνω βόμβες, κάνω ταινίες”, σε εκφράζει η φράση;

Όλοι εμείς που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αγαπήσαμε την τέχνη και προσπαθήσαμε να αφήσουμε ένα μικρό αποτύπωμα με τη δημιουργία μας, σίγουρα θα θέλαμε να είναι αληθινή αυτή η φράση του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ για την ταινία του «Τρίτη Γενιά». Ωστόσο, χωρίς να ξεχνάμε ότι στόχος μας είναι η «εμπρηστική» διάσταση της τέχνης, ο καιρός επιβάλλει αυτή να συμπληρωθεί και από τα πολιτικά ενεργήματά μας.

______________________________________________

Ο Στέλιος Κούλογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953 και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μετεκπαίδευση του στην δημοσιογραφία συνεχίστηκε στο Παρίσι, στο Τόκιο και στην Ινδία. Διετέλεσε ανταποκριτής στο Παρίσι και στη Μόσχα και ήταν ειδικός απεσταλμένος στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Από το 1995 παρουσίαζε στην ΕΡΤ την βραβευμένη εκπομπή «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα». Έχει σκηνοθετήσει μια σειρά ντοκιμαντέρ που βραβεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και είναι συγγραφέας 8 βιβλίων. Το 2008 ίδρυσε το ενημερωτικό site tvxs.gr Η διεθνής οργάνωση για την προστασία της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» χαρακτήρισε πρόσφατα το Στέλιο Κούλογλου «επί μακρόν σύμβολο της ερευνητικής δημοσιογραφίας».