«Επιλογή Διευθυντών Σχολικών Μονάδων» της Γιώτας Τσαρμποπούλου«Οι Πανελλαδικές εξετάσεις»

(απόσπασμα από το βιβλίο «η λυκειάρχης»)

Γιώτα ΤσαρμποπούλουΤης Γιώτας Τσαρμποπούλου

Οι εξετάσεις άρχισαν! Μαθητές, καθηγητές, επιτηρητές και Υπουργείο Παιδείας, στο πόδι! Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, η Α΄ και η Β΄ τάξη γράφουν τα εξεταζόμενα μαθήματα κανονικά, με πρόγραμμα και επιτηρητές του σχολείου μας. Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, η Γ΄ τάξη γράφει Πανελλήνιες εξετάσεις.

Λίγα χρόνια αργότερα, καταργήθηκε η εξέταση του Σαββάτου, για λόγους οικονομίας. Οι μαθητές μπαίνουν στις αίθουσες, αφού πρώτα περνούν από ένα αυστηρό έλεγχο, αφήνουν στην είσοδο τα βιβλία, τις σημειώσεις, τα κινητά τηλέφωνα, τις τσάντες ή τα τσαντάκια. Κρατούν μόνο δύο στυλό και ένα μολύβι, σβήστρα και όργανα γεωμετρίας μόνο αν γράφουν ανάλογο μάθημα, όχι διορθωτικό υγρό. Έχουν δικαίωμα να κρατούν και ένα μπουκαλάκι νερό. Τίποτε άλλο!

Οι επιτηρητές όλοι, ανήκουν πάντα σε άλλο σχολείο, με στόχο να μη γνωρίζουν τους μαθητές που εξετάζονται. Οι μαθητές κάθονται στα θρανία που γράφουν τον προσωπικό τους κωδικό σε αυτοκόλλητο, στην πάνω αριστερή γωνία. Για λόγους ασφαλείας, κάθονται σε «θρανίο παρά θρανίο», κι έτσι αποφεύγονται οι μεταξύ τους στενές… συνεργασίες!

Οι επιτηρητές ελέγχουν αν όλοι οι μαθητές γράφουν σωστά τα στοιχεία τους: Όνομα, Επώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, καθώς και τον κωδικό αριθμό του κάθε υποψηφίου. Αμέσως μετά, κολλούν τα ειδικά μαύρα αυτοκόλλητα πάνω στα στοιχεία των μαθητών και αμέσως, το τετράδιο εξέτασης του κάθε μαθήματος των πανελληνίων εξετάσεων μετατρέπεται σε…ανώνυμο! Κανείς δεν γνωρίζει πια, σε ποιόν ανήκει το τετράδιο, σε όλη την υπόλοιπη διαδρομή του. Είναι ένας αδιάβλητος τρόπος εξέτασης.

Μετά τη λήξη του χρόνου, τα γραπτά παραδίδονται από τους επιτηρητές στη Λυκειακή επιτροπή, αφού πρώτα υπογραφούν με συγκεκριμένο τρόπο. Η Λυκειακή επιτροπή, αφού κάνει την καταμέτρηση, τα πακετάρει, κατά κατεύθυνση και μάθημα και επικολλά ετικέτες με μεγάλα γράμματα, που αναφέρουν τι περιέχει κάθε δέμα. Τα δέματα, αφού σφραγιστούν, δένονται με χοντρό σπάγκο και σφραγίζονται με βουλοκέρι, για να είναι αδύνατη η παραβίασή τους. Ετοιμάζεται αναλυτικό δελτίο αποστολής, για το κέντρο συγκέντρωσης των γραπτών, όλων των σχολείων της περιοχής. Γύρω στο μεσημέρι, έρχεται «ο μεταφορέας», που είναι καθηγητής του σχολείου και έχει αναλάβει αποκλειστικά τη μεταφορά των γραπτών σε πακέτα, από το σχολείο, στο «κέντρο συγκέντρωσης γραπτών», που είναι κάποιο προκαθορισμένο σχολείο. Εκεί, συγκεντρώνονται τα γραπτά όλων των σχολείων της ευρύτερης περιοχής. Χιλιάδες δέματα, χιλιάδες γραπτά, καταμετρημένα προσεκτικά, που πρόκειται να φύγουν αμέσως, για άλλη πόλη.

Τα γραπτά της Αθήνας, στέλνονται συνήθως στη Θεσσαλονίκη για να διορθωθούν από τους Θεσσαλονικείς καθηγητές, ενώ της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πόλεων στέλνονται συνήθως στην Αθήνα, αλλά και αλλού. Ποτέ όμως τα γραπτά των μαθητών μιας πόλης δεν διορθώνονται στην πόλη τους, για την εξασφάλιση του αδιάβλητου του συστήματος! Διορθώνουν λοιπόν οι καθηγητές τα ανώνυμα γραπτά που έχουν έρθει από άλλη πόλη, βάσει συγκεκριμένων οδηγιών, που δίνουν οι «σχολικοί σύμβουλοι» στους καθηγητές-διορθωτές, κάθε χρόνο. Οι οδηγίες που δίνονται είναι οι ίδιες προς όλους τους διορθωτές της Ελλάδας, είτε αυτοί βρίσκονται στην Κρήτη, είτε στην Καβάλα. Έτσι, μετά από όλη αυτή τη διαδικασία, κάθε υποψήφιος, πριν το τέλος Ιουνίου, γνωρίζει πόσες μονάδες έχει πάρει συνολικά, από τη βαθμολόγηση των γραπτών του. Τα τελικά μόρια κάθε μαθητή μπορούν να υπολογιστούν, αφού πολλαπλασιαστούν με ειδικούς συντελεστές και προστεθούν τα μόρια, των «μαθημάτων βαρύτητας», κάθε σχολής. Ακολουθούν οι εξετάσεις των «ειδικών μαθημάτων», από τα μέσα Ιουνίου.

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια μεγάλη δοκιμασία, για… γερά στομάχια, για τους μαθητές, τους γονείς, τους καθηγητές, τους διορθωτές, τις Λυκειακές επιτροπές, τους σχολικούς συμβούλους, τους επόπτες, το Υπουργείο Παιδείας, τους χειριστές του ηλεκτρονικού συστήματος εκπομπής και λήψης των θεμάτων, των επιτροπών που βγάζουν τα θέματα των εξετάσεων, αλλά και όλων όσων εμπλέκονται σ΄ αυτές…! Στο τέλος, υποβάλλονται από τους μαθητές, μετά από σκέψη, «τα μηχανογραφικά», με τις επιλογές των σχολών που προτιμούν, κατά σειρά. Η τελική απάντηση, για τη σχολή και την πόλη επιτυχίας, έρχεται στα Λύκεια και ανακοινώνεται επίσημα στο τέλος Αυγούστου.