«Οι αντάρτες του Πόντου»
Γράφει η Γιώτα Ιωακειμίδου
Στην διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, ξεκίνησε το αντάρτικο των ποντίων, αφενός γιατί δεν ήθελαν να υπηρετήσουν στον τούρκικο στρατό και αφετέρου να αποφύγουν τα φοβερά και τρομερά «αμελέ ταμπουρού», τάγματα εργασίας. Στην συνέχεια όμως το αντάρτικο πήρε πατριωτικό χαρακτήρα και ο στόχος γίνεται πιο σαφής, απέβλεπε στην δημιουργία ποντιακού κράτους.
Φούντωσε κατά κύριο λόγο στον δυτικό πόντο, στα βουνά Πάφρας, Αμισού, Τοκάτης. Ο φοβερός τοπάλ Οσμάν απέφυγε να συγκρουστεί μαζί τους. Πολλές φορές προέβαιναν σε αντίποινα στα τουρκικά χωριά και έκλεβαν ζώα που στη συνέχεια πουλούσαν για να αγοράσουν όπλα. Ο οπλισμός τους αρχικά ήταν πρωτόγονος, μαχαίρια και αξίνες, αλλά στην συνέχεια έβρισκαν οπλισμό από τους Ρώσους, τα αγόραζαν βέβαια.
Καθώς φουντώνει το αντάρτικο είναι επιτακτική η ανάγκη για βοήθεια, στρέφονται στην ελληνική κυβέρνηση και: «Ενεργώντας κατόπιν εντολής των αρχηγών των αντάρτικων ομάδων της ιδιαιτέρας μας πατρίδας που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Πόντου σε ανεξάρτητη Ελληνική Δημοκρατία, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: Ως γνωστόν από πενταετίας ήδη επαναστάτησαν τα τέκνα του Πόντου και αγωνίζονται κατά του τουρκισμού με δικούς τους αρχηγούς… Επιβάλλεται η ανάγκη προμήθειας σ’ αυτούς ενδυμάτων και σκεπασμάτων… Εκτός αυτού υπάρχει μεγάλη ανάγκη αποστολής φαρμάκων, επιδέσμων κ.λπ. χρειωδών για τους τραυματίες. Έχουμε επίσης μεγάλη ανάγκη όπλων, πολυβόλων και μυδραλιοβόλων με όλα τους τα εξαρτήματα». Ένα πλοίο στον Πειραιά φορτώνεται με όπλα και πυρομαχικά ,αλλά δεν ξεκινά ποτέ.
Τολμηροί και θαρραλέοι καταφέρνουν τον Αύγουστο του 1921 και περνούν μέσα από τις τούρκικες γραμμές και συναντούν τον στρατηγό Παπούλα. Του εγχειρίζουν 4 χιλ περίπου χρυσές λίρες για ενίσχυση του ελληνικού στρατού και ζητάνε να τους ενισχύσει με άντρες και πολεμοφόδια και υπόσχονται να χτυπήσουν τον Κεμάλ από τα νώτα του. Η πρότασή τους δεν έγινε αποδεκτή.
Ο Αγώνας δεν ευοδώθηκε, ωστόσο αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία.