«Η Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροΐδη

«Η Πάπισσα Ιωάννα» 1865-1866, δωρεάν e-book

Συγγραφέας: Εμμανουήλ Ροΐδης

Ψηφιακή έκδοση: Εκδόσεις schooltime.gr

Εκδοτική επιμέλεια: Γιώργος Β. Σκάθαρος

H Πάπισσα Ιωάννα είναι μυθιστόρημα του Εμμανουήλ Ροΐδη που δημοσιεύτηκε το 1866 με το χαρακτηρισμό «μεσαιωνική μελέτη», σύμφωνα με την άποψη του ίδιου του συγγραφέα. Σε αυτό εξιστορείται ο βίος της Ιωάννας, μίας γυναίκας που κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και να φτάσει μέχρι και το αξίωμα του Πάπα, προσποιούμενη ότι ήταν άντρας. Το μυθιστόρημα βασίζεται στο σχετικό μεσαιωνικό θρύλο της Πάπισσας Ιωάννας, σύμφωνα με τον οποίο μια γυναίκα βρέθηκε στο θρόνο του Βατικανού κατά την περίοδο 855 – 858. Το μυθιστόρημα αυτό θεωρείται το σημαντικότερο από τα έργα του Ροΐδη και ένα από τα σπουδαιότερα ελληνικά μυθιστορήματα, το οποίο τελικά αφορίστηκε «ως αντιχριστιανικόν και κακόηθες», με την υπ’ αριθ. 5688/4-4-1866 εγκύκλιο της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ ο ίδιος ο Ροΐδης διώχτηκε δικαστικά.

Κατεβάστε το βιβλίο: «Η Πάπισσα Ιωάννα»

*Το παρόν έργο δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 με υλικό από το Project Gutenberg. Διατίθεται στο κοινό δωρεάν και διανέμεται ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook