«Απαρχαιωμένες - στρεβλές αντιλήψεις» του Αντώνη Χαρατσή«Απαρχαιωμένες – στρεβλές αντιλήψεις»

«Απαρχαιωμένες - στρεβλές αντιλήψεις» του Αντώνη Χαρατσή

 

Γράφει ο Αντώνης χαρατσής

Οι νέοι είναι ανώριμοι, οι ηλικιωμένοι είναι περίεργοι-διαμορφωμένοι, η μέση ηλικία είναι η «καλύτερη», οι άντρες είναι λογικοί, οι γυναίκες είναι συναισθηματικές, και ούτω καθεξής…

Τέτοιου είδους αφηρημένα πράγματα ακούμε συνέχεια από απλούς ανθρώπους μέχρι και από επιστήμονες.

Πολλοί από μας τα δεχόμαστε όλα αυτά άκριτα, ως θέσφατο, χωρίς να εξετάζουμε βαθιά τους εαυτούς μας, γινόμαστε φερέφωνα αυτών που μας πλασάρουν, ταυτιζόμαστε. Έτσι δημιουργούνται νοοτροπίες, τρόποι ζωής και στερεότυπα που πραγματώνονται στις ζωές μας ως συνείδηση. Αυτό δεν μπορεί να είναι ελευθερία, είναι μια συλλογική λογική της αγέλης.

Σαν να διαχωρίζουμε τον εαυτό μας από τον υπόλοιπο κόσμο, αισθανόμαστε μειονεκτικά και υπεροπτικά, όταν λέμε ότι ο άνθρωπος είναι «έτσι» ή «αλλιώς», ότι έχει ελαττώματα, ότι είναι από την φύση του εγωιστής. Μας βολεύει… μας βολεύει να είμαστε τα θύματα – οι άλλοι θα αλλάξουν τον κόσμο όχι εγώ, οι άλλοι είναι οι σπουδαίοι όχι εγώ – προσκόλληση στα πρότυπα. Αντί να δούμε ότι ο καθένας πρέπει να είναι το πρότυπο για τον εαυτό του. Δεν υπάρχουν ιδεολογικά πρότυπα, αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας μας, του ναρκισσιστικού εγώ μας. Αντί να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις χρησιμοποιούμαι δεκανίκια, πεσιμιστικά, μοιρολατρικά. Έχει κανένα νόημα;

Δεν πιστεύουμε έτσι σε μια ενωμένη διαφορετικότητα, αλλά σε μια ατομικιστική και ανταγωνιστική ομοιότητα, σε έναν εγωπαθή τρόπο ζωής. Και αυτή η εγωπάθεια είναι προσκόλληση στο όμοιο.

Γιατί δεν βλέπει ο καθένας μας το καλύτερο που μπορεί να κάνει στην ζωή του; Γιατί αρνούμαστε να δούμε το αυτονόητο; Γιατί προεξοφλούμε τις ζωές μας, βασιζόμενοι σε κάτι που αδιαμαρτύρητα ακούσαμε ή διαβάσαμε; Ας αντικρίσουμε τα όποια προβλήματα, και ας αποδεχτούμε την πρόκληση να αλλάξουμε, να αλλάξουμε όχι αφηρημένα, καταναγκαστικά ή ιδεολογικά. Η αλλαγή δεν έχει σκοπό, είναι μια αέναη διαδικασία προσηλωμένη στο ΤΩΡΑ.