«Ο φόβος, μέσα μας και γύρω μας» του Πάτροκλου Παπαδάκη«Ο φόβος, μέσα μας και γύρω μας»

 

Γράφει ο Πάτροκλος Παπαδάκης

 

Κάθε μέρα μιλώ με ανθρώπους που βιώνουν το φόβο μέσα τους. Το φόβο του άγχους, της υγείας, της αλλαγής, της απώλειας. Θέλει πολύ θάρρος να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία και ακόμα περισσότερη δύναμη να το φτάσουν μέχρι τέλους. Με αξιοπρέπεια, με απελπισία, με δάκρυα, με χαμόγελο. Τους θαυμάζω γι’αυτό και τους σέβομαι.

Κάθε μέρα βλέπω το φόβο στους ανθρώπους δίπλα μου, για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους. Το φόβο για όσους έχουν διαφορετικό χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, σεξουαλικές προτιμήσεις, πολιτικά ή ηθικά πιστεύω. Άνθρωποι ευάλωτοι σε σωτήρες και δημαγωγούς, με τη σιωπή τους και την ανοχή τους τρέφουν το “τέρας” που διψάει για αίμα. Τους καταλαβαίνω, αλλά δεν τους δικαιολογώ.

Κάθε μέρα αντιμετωπίζω το φόβο μέσα μου. Τη δυσκολία να προσφέρω περισσότερα, την αβεβαιότητα της επόμενης μέρας, το φόβο του χρόνου που περνά και με προσπερνά. Το βάρος της ευθύνης για την κόρη μου, για τους ανθρώπους που με εμπιστεύονται και επενδύουν σε μένα. Το φόβο μήπως δεν ανταποκριθώ. Κλονίζομαι, αλλά πιστεύω σε μένα.

Ο φόβος είναι παντού, μέσα μας και γύρω μας. Μας σπρώχνει να προσπαθήσουμε ή μας αποτρέπει από το να διεκδικήσουμε. Ο φόβος είναι μέσο επιβολής. Μας κάνει κωφούς και τυφλούς, μας κάνει να κρυβόμαστε από τις δυσκολίες και από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ο φόβος είμαστε όλοι μας, γιατί ζει μέσα μας.

Δεν περιμένω να ζήσω σε έναν κόσμο ιδανικό. Δεν περιμένω να πάψουμε να φοβόμαστε για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. Περιμένω να προσπαθήσουμε να ζήσουμε μαζί, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε. Κι ας φοβόμαστε.

Επιμέλεια κειμένου: Φίλια Μητρομάρα – Δημοσιογράφος

______________________________

Ο Πάτροκλος Παπαδάκης

Είναι ψυχολόγος, μέλος του Πανελληνίου Ψυχολογικού Συλλόγου και του Ελληνικού Συλλόγου Επαγγελματιών Υποστήριξης Ανθρώπινου Δυναμικού, επιστημονικός συνεργάτης σε περιοδικά του ομίλου των Αττικών Εκδόσεων (π.χ. Shape) και των περιοδικών ΓΥΝΑΙΚΑ και Glam και επιστημονικός σύμβουλος και συνεργάτης της δημοσιογράφου – παρουσιάστριας Βίκυς Χατζηβασιλείου στο site της Όμορφα Μυστικά. Τα τελευταία χρόνια είναι επόπτης πρακτικής άσκησης των φοιτητών ψυχολογίας του Παντείου Παν/μίου καθώς και εισηγητής στην εκπαίδευση νέων εθελοντών κοινωνικής πρόνοιας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Επικοινωνία: contac[email protected], Tηλ.: +30 2109564594, +30 6944972063