«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ» της Μαρίας Αθανασίου«Η εκδοχή του Μπράουνινγκ»

Γράφει η Μαρία Αθανασίου

Το προηγούμενο Σάββατο κατάφερα ‒ μετά από καιρό ομολογώ – να πάω θέατρο και έφυγα με τις καλύτερες εντυπώσεις! Παρακολούθησα το μονόπρακτο «Η εκδοχή του Μπράουνινγκ», το καλύτερο έργο του συγγραφέα Τέρενς Ράττιγκαν, στο θέατρο Αποθήκη. Και μόνο το όνομα του Δημήτρη Καταλειφού στον πρωταγωνιστικό ρόλο (θα τον θυμάστε από την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το 10» του Καραγάτση πριν από μερικά χρόνια στην τηλεόραση του Alpha) αποτελεί εγγύηση.

Πάμε κατευθείαν στην υπόθεση του έργου. Ο Άντριου Κρόκερ Χάρις είναι κλασικός φιλόλογος σ’ ένα κολέγιο της Αγγλίας. Κάτω από το προσωπείο του αυστηρού και απόμακρου καθηγητή βρίσκεται ένας βαθιά πληγωμένος και συγχρόνως συνειδητοποιημένος μεσήλικας. Όλα γύρω του μοιάζουν να καταρρέουν. Θα καταφέρει, άραγε, να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και να υψώσει το ανάστημά του σε όλα όσα τον ισοπεδώνουν; Ένας καθηγητής που βουτά σε παγωμένα και αχαρτογράφητα νερά σε μια προσπάθεια να ξαναγεννηθεί. Θα είναι σανίδα σωτηρίας γι’ αυτόν ο αυθορμητισμός ενός μαθητή; Τα υπόλοιπα ζωντανά στο θέατρο.

Εξαιρετικές ερμηνείες από ταλαντούχους ηθοποιούς, σκηνικά και κοστούμια που παραπέμπουν στην Αγγλία των αρχών του 20ου αι., λιτότητα και παντελής απουσία μελοδραματισμού. Μα πάνω από όλα ένα πολύ δυνατό και διαχρονικό σενάριο. Μια κατάθεση ψυχής αναφορικά με το ρόλο του εκπαιδευτικού, την κενότητα και την υποκρισία στις προσωπικές μας σχέσεις.

Η παράσταση θα ανέβει για δύο ακόμη εβδομάδες μετά το Πάσχα. Οπότε, (συνάδερφοι και μη) σπεύσατε να τη δείτε. Πρόκειται για αριστούργημα, πραγματικό έργο Τέχνης!

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους σας!