«Προετοιμασία Πανελλαδικών Εξετάσεων»
(απόσπασμα από το βιβλίο «η λυκειάρχης»)
Τη Δευτέρα το πρωί στις 11, ο Διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί με τους προϊσταμένους, κάλεσε όλους τους Διευθυντές των Λυκείων και μας έδωσαν αναλυτικές οδηγίες για τις Πανελλήνιες εξετάσεις. Η ενημέρωση που διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες, μας καθοδηγούσε, αλλά μας προειδοποιούσε ταυτόχρονα αυστηρά να μη γίνουν λάθη. Στο σχολείο άρχισε η πυρετώδης προετοιμασία για τις εξετάσεις. Ορίστηκε επίσημα, με την έγκριση του γραφείου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «η Λυκειακή επιτροπή». Οι προμήθειες σε γραφική ύλη ήταν πάντα μεγάλες ενώπιον των εξετάσεων, όχι μόνο των Πανελληνίων, αλλά και των ενδοσχολικών εξετάσεων, που αφορούν και τις τρεις τάξεις, μιας και η Γ ΄τάξη εξετάζεται και ενδοσχολικά στα υπόλοιπα μαθήματα, εκτός των μαθημάτων των κατευθύνσεων που εξετάζονται πανελλήνια. Έτσι, οι κόλλες των γραπτών μαθημάτων είναι πάρα πολλές, συν τους φακέλους παραλαβής των γραπτών από τους καθηγητές ανά τμήμα και τάξη, συν τους φακέλους με ονομαστικές καταστάσεις για παρουσίες των μαθητών στις εξετάσεις, συν το μελάνι για τους μαρκαδόρους, που γράφουμε στους πίνακες, είναι πάντα ένα μεγάλο ποσό. Τα τετράδια εξέτασης των πανελληνίως εξεταζόμενων μαθημάτων έρχονται πάντα έτοιμα, εκτυπωμένα, με διάτρητο το εξώφυλλο, για να μπορούν να κόβονται τα αποκόμματα με τη βαθμολογία ή τα στοιχεία και οι κωδικοί αριθμοί των μαθητών , που είναι λίαν απαραίτητοι, μιας και οι βαθμολογίες ακολουθούνται μόνο από τους κωδικούς και ποτέ από τα ονόματα των υποψηφίων.
Προετοιμάζοντας όλα αυτά, συζητάμε τις λεπτομέρειες: «Ανέστη, χρειαζόμαστε ακόμα, σπάγκο, βουλοκέρι, ένα μεγάλο ρολό μπεζ σκληρό χαρτί περιτυλίγματος για τα δέματα των πανελληνίων, ταμπόν και μελάνι για τις σφραγίδες και…» «…κ. Λυκειάρχη, το VBI, θέλει μάστορα, έναν ειδικό ηλεκτρονικό, να το διορθώσει, να δει την κεραία, οι καθηγητές πληροφορικής θα έχουν πρόβλημα…» «Ναι, Γιώργο, να βρούμε κάποιο ειδικό, πάρε πρώτα το Δήμο, μήπως έχει να μας στείλει ή να μας συστήσει υπεύθυνα κάποιον ηλεκτρονικό.» Ο Γιώργος, ο υποδιευθυντής, παίρνει αμέσως το Δήμο. «Βέβαια έχουμε, θα σας στείλουμε αμέσως τον ηλεκτρονικό μας, θα διορθωθεί το VBI, μη στενοχωριέστε!» απάντησαν από το Δήμο. Σε δύο ώρες ήρθε ένας κύριος ευτραφής, γελαστός, με ιδιαίτερα μεγάλη κοιλιά. «Πού είναι η κεραία;» ρώτησε, «Στα κεραμίδια», του απάντησα. «Πρέπει να ανεβώ επάνω, να δούμε τι έχει συμβεί;» ρώτησε. Ο Θανάσης ο καθαριστής τον οδήγησε στη σκεπή. Σε ένα τέταρτο κατέβηκε καταϊδρωμένος και λερωμένος. «Δεν χωράω να …περάσω! Το παραθυράκι της σκεπής είναι μόνο για…λεπτούς, για παιδάκια θα …έλεγα. Δυστυχώς, δε μπορώ να σας… εξυπηρετήσω!», είπε. «Ε, όχι! Την ατυχία μας! Πού θα βρούμε τώρα αδύνατο ηλεκτρονικό να χωράει στο παραθυράκι της σκεπής;» Πήραμε το «Χρυσό οδηγό» και κάθε έναν που βρίσκαμε στο τηλέφωνο ρωτούσαμε: «Είστε λεπτός ή γεμάτος; Ξέρετε, ρωτάμε, γιατί το παράθυρο της σκεπής είναι μικρό, η μόνη πρόσβαση για την κεραία.»
«Δοκιμαστική εκπομπή, δοκιμαστική εκπομπή….», ακούστηκε δυνατά η φωνή από το κομπιούτερ λήψης θεμάτων των Πανελληνίων. «Ανέστη, τρέχα, φώναξε τους καθηγητές πληροφορικής, να έρθουν αμέσως, τους είδα στο κυλικείο, έχει δοκιμαστική εκπομπή.» Οι καθηγητές πληροφορικής ήρθαν ασθμαίνοντας και κάθισαν μπροστά στο κομπιούτερ. «Δοκιμαστική εκπομπή, σε πέντε λεπτά αρχίζει δοκιμαστική εκπομπή», επανέλαβε η φωνή. Τα θέματα όμως που έστειλαν δοκιμαστικά, δεν τα παραλάβαμε σωστά! Υπήρχε σίγουρο σφάλμα στο VBI. Με κόπο βρέθηκε… λεπτός και ευέλικτος ηλεκτρονικός, που επί τέλους, διόρθωσε τη βλάβη! Στην επόμενη δοκιμαστική εκπομπή, όλα κύλησαν καλά και η ανακούφιση ήταν έκδηλη στα πρόσωπα όλων μας.