«Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζητά αποζημίωση από τους Ναζί» της Έφης Ρουμελιώτη«Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ζητά αποζημίωση από τους Ναζί»

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Ο πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητα της Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, ανακοίνωσε πριν μέρες ότι έχει προβεί σε αγωγή προς το γερμανικό κράτος ενώπιον του Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ζητώντας αποζημίωση για την υλική και την ηθική ζημιά την οποία υπέστησαν τα μέλη της το 1943 από τους Ναζί αλλά και για την επιστροφή του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δραχμών που πλήρωσαν το 1943 στο διοικητή του Γ’ Ράιχ, ή των 45 εκατομμυρίων ευρώ σε παρούσα αξία, για την απελευθέρωση χιλιάδων Εβραίων που αναγκάστηκαν να εργάζονται σε ναζιστικά στρατόπεδα.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει κατά καιρούς τόσο το ελληνικό όσο και το γερμανικό κράτος ποικιλοτρόπως. Επανήλθε στη σκηνή μετά την οικονομική κρίση στη χώρα μας και ειδικότερα τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του προέδρου της Γερμανίας, Joachim Gauck που πραγματοποιήθηκε στις 5 με 7 Μαρτίου.