«Η Πολωνική Εκκλησία επιστρέφει στο παλαιό ημερολόγιο!» της Έφης Ρουμελιώτη«Ιστορική απόφαση: Η Πολωνική Εκκλησία επιστρέφει στο παλαιό ημερολόγιο!» 

Γράφει η Έφη Ρουμελιώτη

Λίγες βδομάδες πριν, στις 18 Μαρτίου, στην κατοικία του Μητροπολίτη Βαρσοβίας και Πάσης Πολωνίας Σάββα, ελήφθη μια πρωτοφανής για τα ιστορικά δεδομένα απόφαση: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας θα επιστρέψει στο «Ιουλιανό ημερολόγιο». Η απόφαση ελήφθη κατά την εαρινή συνεδρίαση της Συνόδου των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Πολωνίας και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που εκκλησία του νέου ημερολογίου αποφάσισε να υιοθετήσει το παλαιό. Οι λόγοι για μια τέτοια αλλαγή οφείλονται αφενός στις ενορίες της Πολωνικής Εκκλησίας (96%), που γιορτάζουν τις εκκλησιαστικές αργίες με βάση το Ιουλιανό ημερολόγιο, αφετέρου στο αίτημα του Συμβουλίου των Επισκόπων που ακύρωσε το διάταγμα της 12ης Απριλίου 1924.

Η επιστροφή στο παλαιό ημερολόγιο θα γίνει στις 15 Ιούνη 2014, την Κυριακή των Αγίων Πάντων, όπως ενημέρωσε η Εκκλησία της Πολωνίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου των Επισκόπων, οι κοινότητες που επιθυμούν να διεξάγουν τις ακολουθίες κατά το νέο ημερολόγιο, μπορούν να εξακολουθούν να το κάνουν.