Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών: Εκδηλώσεις στην Κεντρική Δ. Βιβλιοθήκη Θεσ/νίκης Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών: Εκδηλώσεις στην Κεντρική Δ. Βιβλιοθήκη Θεσ/νίκης

Από τις 21 Μαρτίου  έως τις 5 Απριλίου 2014, μια σειρά από εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο, ηλεκτρονικό και παραδοσιακό, και όχι μόνο, πραγματοποιούνται στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28.03.2014 

20:00| Το ονειρικό ταξίδι της φυσαρμόνικας

Εκδήλωση, ατμόσφαιρας και ευαισθησίας.

Ένα αφιέρωμα στη μελωδία της φυσαρμόνικας που επενδύει και ανυψώνει το λόγο αλλά και στις λέξεις που συχνά οδηγούν τη μουσική σε μαγικά μονοπάτια!

Θα μιλήσουν οι :

Πάρις Παρασχόπουλος, συνθέτης: Η φυσαρμόνικα και η ιστορία της. Η τεχνική και το ονειρικό ταξίδι.

Γιώργος Καλιετζίδης, ποιητής-δημοσιογράφος: Η μουσική της ποίησης και η ποίηση της μουσικής

Βάσω Μπρατάκη, ποιήτρια-νηπιαγωγός: Το άγγιγμα της φυσαρμόνικας στην ποίηση. Θα απαγγείλει το ποίημά της «Ο Ποιητής».

Αλέξανδρος Τριανταφύλλου, δημοσιογράφος-μουσικός: Η μαγική ονειρική διαδρομή από το 1993 μέχρι σήμερα και ο συνδυασμός της μουσικής με την ποίηση και γενικότερα τη λογοτεχνία.

Συμμετέχουν σε μουσικοθεατρικό δρώμενο οι ηθοποιοί:

Μόνικα Αϊβαζόγλου , Μαριάννα Καλαϊτζή και Βασίλης Σεϊμένης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΤΡΙΤΗ 1.4.2014

20:00|Παρουσίαση του βιβλίου «Ο ανακριτής» του Μάριου Μιχαηλίδη

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης παρουσιάζουν το βιβλίο του Μάριου Μιχαηλίδη «Ο Ανακριτής».

Η εκδήλωση, που εντάσσεται στις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Για το βιβλίου θα μιλήσουν οι Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια και δοκιμιογράφος, ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης, συγγραφέας-δημοσιογράφος και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4.4.2014

20:00|Παρουσίαση του βιβλίου Ποιήματα 1978-2012 του Μιχάλη Γκανά

H Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Μελάνι παρουσιάζουν το βιβλίο του Μιχάλη Γκανά:

Ποιήματα 1978 – 2012

Για το βιβλίο, τον ποιητή και το έργο του θα μιλήσει ο Θανάσης Μαρκόπουλος, ποιητής και κριτικός.

Η εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στις Εαρινές Ημέρες Βιβλιοθηκών 2014, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014 και ώρα 20: 00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27.

Γράφει ο κριτικός Κώστας Κουτσουρέλης:

Επτά ποιητικές συλλογές σε διάστημα 34 ετών, από μια ποιητική φωνή ευδιάκριτη και διακεκριμένη που έχει αποσπάσει τον έπαινο και του Δήμου και των Σοφιστών

Ενώ διαθέτει γλώσσα δική του απολύτως διακριτή, η τέχνη του δεν έχασε τη ζωτική της επαφή με την κοινή λαλιά, με την κοινή γλώσσα. Διατήρησε την αμεσότητα και την υψηλή συναισθηματική της θερμότητα, παρέμεινε γλώσσα οικεία.

Αν ο Γκανάς σήμερα είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους μας ποιητές, αν το έργο του είναι προσφιλές ακόμη και σε ανθρώπους που γενικά δεν διαβάζουν ποίηση ή και την αποφεύγουν συστηματικά, αυτό οφείλεται στους εκφραστικούς του τρόπους, στη στάση του ως πνευματικού ανθρώπου, στον καθολικό χαρακτήρα των θεμάτων του.

Μας θυμίζει έτσι, ότι στις μεγάλες της στιγμές η ελληνική ποίηση ήταν ταυτόχρονα η τέχνη του Εγώ και του Εμείς, του ανθρώπου και του φυσικού κόσμου. Και μας υποδεικνύει έναν δρόμο ώστε αυτή πάλι σήμερα να αφήσει πίσω της την αυτάρεσκη ιδιώτευση των τελευταίων δεκαετιών και να επανέλθει εκεί όπου ανήκει: στη Πολιτεία και στην Αγορά»

– ΑΚΑΘΙΣΤΟΣ ΔΕΙΠΝΟΣ (1978)

– ΜΑΥΡΑ ΛΙΘΑΡΙΑ (1980)

– ΓΥΑΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ (1989)

– ΠΑΡΑΛΟΓΗ (1993)

– ΤΑ ΜΙΚΡΑ (2000)

– Ο ΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΤΗ (2003)

– ΑΨΙΝΘΟΣ (2012)

Δείτε ακόμα: Ελληνικές Βιβλιοθήκες