Γιώτα Ιωακειμίδου

Της Γιώτας Ιωακειμίδου

O Καβάφης είναι αγαπημένος ποιητής των Άγγλων, εξάλλου έζησε εκεί αρκετά χρόνια και το έργο του γνωρίζει αλλεπάλληλες εκδόσεις και οι μεταφράσεις των ποιημάτων του στα αγγλικά είναι εξαιρετικές. Ωστόσο, άργησε να γίνει γνωστός στο ευρύ κοινό των ΗΠΑ, αυτό έγινε στην κηδεία της Τζάκι Ωνάση. Ένας από τους φίλους της, ο Μορίς Τέμπελσμαν απήγγειλε την «Ιθάκη» πάνω στο μνήμα της. Την επόμενη μέρα οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης» δημοσίευσαν ολόκληρο το ποίημα στη μετάφραση του Έντμουντ Κήλυ. Από εκείνη τη στιγμή ολόκληρη η Αμερική γνώρισε το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν ξανά τον Καβάφη, στο πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν ιδρύεται έδρα Καβάφη. Βέβαια οι Αμερικανοί γνώριζαν το έργο του εδώ και 50 χρόνια, γιατί προβλήθηκε πολύ από τον Ε.Μ. Φόρστερ και άλλους συγγραφείς Αγγλοσάξονες, αλλά το ευρύ κοινό τον ανακαλύπτει ξανά τώρα.

Ο Αλεξανδρινός ποιητής έχει πολλές αναγνώσεις, ποιος Καβάφης ενδιαφέρει το Αμερικανικό κοινό; Τους ενδιαφέρει ο πολυπολιτισμικός Καβάφης, ο άνθρωπος της μεταβατικής εποχής. Εξάλλου τα περισσότερα ποιήματα του χρονικά τα τοποθετεί σε μια μεταβατική εποχή, την ελληνιστική εποχή, εποχή αλλαγών, παρακμής, ετερόκλητων στοιχείων και πολυπολιτισμική. Αυτός ο Καβάφης εκφράζει το αμερικανικό κοινό, που προφανώς αναγνωρίζει στοιχεία του έργου του στη δική του κοινωνία.

Με τον Καβάφη συμβαίνει κάτι μοναδικό, η φήμη του λειτουργεί πολλαπλασιαστικά όσο περνούν τα χρόνια. Πολλοί εκπρόσωποι της διανόησης εκεί τον θεωρούν τον μεγαλύτερο ποιητή του 20ου αιώνα.

Γιώτα Ιωακειμίδου*
Φιλόλογος

Ακολουθήστε την επίσημη σελίδα μας στο facebook schooltime για να βλέπετε τις σημαντικότερες ειδήσεις στη ροή του schooltime.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook