«Διαδικτυακή κινητοποίηση λογιστών όλης της χώρας» του Αχιλλέα Ε. Αρχοντή«Διαδικτυακή κινητοποίηση λογιστών όλης της χώρας»

Γράφει ο Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

Το επάγγελμα του λογιστή είναι από τα πρωτοπόρα στην εφαρμογή της πληροφορικής και αργότερα του διαδικτύου. Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς μας που δεν γίνεται αλλιώς: Υπολογισμοί πολύ μεγάλου όγκου δεδομένων σε όσο γίνεται συντομότερο χρονικό διάστημα και με απόλυτη ακρίβεια, αποστολή αυτών των δεδομένων στο Υπουργείο Οικονομικών, χρήση τραπεζών πληροφοριών ή σχετικών ιστοσελίδων με σχετικό επιστημονικό περιεχόμενο, ανάγκη για όσο γίνεται ταχύτερη και αμεσότερη πληροφόρηση για τις αλλαγές που τα τελευταία χρόνια συντελούνται ραγδαίως στο φορολογικό τοπίο. Όλα αυτά μας έχουν κάνει να εξασκηθούμε σε υψηλού επιπέδου χρήστες της τεχνολογίας των πληροφορικών συστημάτων.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια η πολιτική και οικονομική αστάθεια οδήγησαν σε μια σειρά αλλοπρόσαλλων ανατροπών στο φορολογικό τοπίο. Νόμοι αλληλοαναιρούμενοι, γραμμένοι στο πόδι –πολλές φορές στα αγγλικά και πρόχειρα μεταφρασμένοι σε ακατανόητα «ελληνικά» – χωρίς καμία λογική σύνδεση μεταξύ τους, ερμηνευτικές εγκύκλιοι που ερμηνεύουν προηγούμενες ερμηνευτικές αναιρώντας διατάξεις πολλές φορές της προηγούμενης μέρας, υποχρεώσεις που δεν εξυπηρετούν τίποτα απολύτως εκτός από την υπερφόρτωση της εργασίας μας και της ποιότητας της ζωής μας, μια απίστευτη ηλεκτρονική γραφειοκρατία που αν την καταμετρήσει κανείς ή θα γελάσει ή θα φύγει πανικόβλητος από τη χώρα. Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα: 1)Η προσωρινή δήλωση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων: Το 2012 αρκούσαν έξι (6) δηλώσεις το χρόνο – μια ανά δίμηνο – για να ολοκληρωθεί αυτή η ετήσια υποχρέωση. Από το 2014 φτάνουν ακόμα και τις 48! (ολογράφως: σαράντα οκτώ). 2) Τα έτη 2008, 2009 και 2010 υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά τα Ε9. Αυτές οι ηλεκτρονικές υποβολές «χάθηκαν» από τα αρχεία του TAXIS με αποτέλεσμα να πρέπει να επαναϋποβληθούν. Αντιλαμβάνεστε τι τεράστιο εργασιακό και οικονομικό κόστος επέφερε αυτό, τόσο στους λογιστές όσο και στους πολίτες;

Ήδη από το 2012, στα πλαίσια «περικοπών» και «εκσυγχρονισμού» πολλές Δ.Ο.Υ. σε όλη τη χώρα είτε έχουν καταργηθεί εντελώς – κυρίως σε μικρές πόλεις – είτε έχουν πάψει να εξυπηρετούν τους πολίτες γιατί η εξυπηρέτηση γίνεται πια ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οποιοσδήποτε πολίτης χρειάζεται κάτι πρέπει να απευθυνθεί στο λογιστή του για ένα σωρό μικρά και μεγάλα γραφειοκρατικά θέματα: Να εκτυπώσει το εκκαθαριστικό του, να κάνει αίτηση για επίδομα τέκνων ή πετρελαίου θέρμανσης, να υποβάλει για θεώρηση το συμφωνητικό μίσθωσης, ακόμα και ρύθμιση χρεών προς το Δημόσιο ή τον ΟΓΑ. Φανταστείτε όλο αυτό το χάος που επικρατούσε στις Δ.Ο.Υ. και μεταφέρτε το σε ένα λογιστικό γραφείο.

Επιπροσθέτως, οι προθεσμίες υποβολής γίνονται όλο και πιο ασφυκτικές, συνεπικουρούμενες από την κακή – πολλές φορές – λειτουργία του TAXISNET που οφείλεται στην υπερφόρτωσή του από τον τεράστιο όγκο δεδομένων που πρέπει να υποβληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κι αυτές είναι μόνο οι φορολογικές υποχρεώσεις. Αν προσθέσουμε και τις υποχρεώσεις από το ΙΚΑ και το Υπουργείο Απασχόλησης, αντιλαμβάνεται κανείς το τι έχει να διαχειριστεί σήμερα ένας ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής. Σ’ αυτό προσθέστε και τα συνεχή τηλεφωνήματα των φορολογουμένων για διάφορα θέματα που τους απασχολούν, πολλές φορές να ρωτήσουν για «κάτι που άκουσαν στην τηλεόραση» από τους γνωστούς άσχετους και αμαθείς αλλά καλοπληρωμένους «τηλεαστέρες», το ψυχολογικό φορτίο που κουβαλάμε όταν αναγκαζόμαστε να πούμε στον συνταξιούχο του ΟΓΑ ότι πρέπει να δώσει τρεις συντάξεις του για φόρο εισοδήματος ή στον άνεργο και τον υποαπασχολούμενο που του μόνο που του απέμεινε είναι το πατρικό του σπίτι στο χωριό ότι είναι «τεκμαρτώς» πλούσιος και άρα πρέπει να πληρώσει 2.000 € φόρο και θα συμπληρώσετε εύκολα το παζλ ενός τοπίου πλήρους παράνοιας, εργατικής αλλοτρίωσης και ψυχικής σύνθλιψης.

Και μετά έρχεται η σειρά του Υπ. Οικονομικών και του ΙΚΑ να βάλει το κερασάκι στην τούρτα: Τεράστια πρόστιμα που «τιμωρούν» όχι τη φοροδιαφυγή αλλά το ανθρώπινο λάθος και την έλλειψη χρόνου διεκπεραίωσης των υποχρεώσεων αυτών. Ξέχασες να γράψεις έναν εργαζόμενο στην ΑΠΔ, έστω κι αν το συμπληρώσεις την άλλη μέρα; 10.550 ευρώ πρόστιμο. Ξέχασες να βάλεις στη δήλωση ΦΠΑ μιας Α.Ε. ένα λογαριασμό του ΟΤΕ αξίας 50 € και θες να διορθώσεις το λάθος; 2.500 πρόστιμο. Κι άλλα πολλά τέτοια παρανοϊκά, που μόνο μια νοσηρή φαντασία θα μπορούσε να γεννήσει – ή η φαντασία του golden boy που δεν δούλεψε ποτέ στη ζωή του.

Δικαίωμα απεργίας, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, δεν έχουμε. Τα πρόστιμα βεβαιώνονται στο φορολογούμενο και όχι στο λογιστή, η δήλωση υποβάλλεται – τυπικά – από το φορολογούμενο κι όχι από το λογιστή, ο λογιστής δεν έχει καμία θεσμική θέση και αξία στο σύστημα αυτό. Αναπόφευκτη και λογική συνέπεια η αγανάκτηση. Χρησιμοποιώντας την υψηλή μας κατάρτιση και γνώση των εφαρμογών της πληροφορικής, ορισμένοι πρωτοπόροι συνάδελφοι δημιουργήσανε τη «Διαδικτυακή Ομάδα Παρέμβασης Λογιστών – Φοροτεχνικών» και καταφέρανε κάτι το μοναδικό και πρωτοποριακό για επαγγελματικό κλάδο: Οργανώσανε, συντονίσανε ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ και πραγματοποιήσανε την ΠΡΩΤΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ κινητοποίηση των λογιστών – φοροτεχνικών. Στις 7 Μαρτίου 2014, στις 13.30 περίπου, ξεκίνησε μια πορεία περίπου 3-4.000 λογιστών απ’ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ που διαμαρτυρηθήκαμε για το αυτονόητο: Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και σεβασμό στη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας. Μην ψάξετε να τη δείτε στις εφημερίδες και στα λοιπά ΜΜΕ. Δεν υπάρχει. Γι’ αυτούς, δεν έγινε ποτέ τίποτα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν οι αψευδείς μάρτυρες, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ήδη έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο από άλλους, «ήσσονος» σημασίας ιστοτόπους.

Ήμουν κι εγώ εκεί. Δεν ξέρω τι θα καταφέρουμε στο μέλλον, αλλά κάναμε το πρώτο βήμα. Βάλαμε την επιστημονική μας γνώση και κατάρτιση και κάναμε αυτή την πρωτοφανή – και για τον όγκο και για τον τρόπο που έγινε – κινητοποίηση. Στο χέρι μας – και στο πληκτρολόγιό μας – είναι η συνέχεια.

Αχιλλέας Ε. Αρχοντής

Ελεύθερος επαγγελματίας λογιστής – φοροτεχνικός