Διαγωνισμός  παιδικής και νεανικής δημιουργίας για μαθητές της ΟμογένειαςΔιαγωνισμός παιδικής και νεανικής δημιουργίας για μαθητές της Ομογένειας

«Καλημέρα! Μια μέρα στην πόλη σου, η Ελλάδα κι εσύ» Διαγωνισμός παιδικής και νεανικής δημιουργίας για μαθητές της Ομογένειας που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση

Παρουσία προσωπικοτήτων των Γραμμάτων, των Τεχνών, της δημοσιογραφίας και της εκπαιδευτικής κοινότητας ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας ανακοίνωσε τη δράση «Καλημέρα! Μια μέρα στην πόλη σου, η Ελλάδα κι εσύ», ένα ειδικό πρόγραμμα – διαγωνισμό παιδικής και νεανικής δημιουργίας videos – για όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση. 

Οι μαθητές των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού και αλλοδαποί μαθητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμό, καλούνται να ετοιμάσουν ερασιτεχνικά videos στα οποία θα προβάλλουν την πόλη όπου ζουν, το σχολείο τους, την οικογένεια τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνουν τη σχέση τους με την Ελλάδα.

Στον χαιρετισμό του ο Κ. Γκιουλέκας τόνισε: «Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δυναμώσουμε τον ομφάλιο λώρο που δένει τους Έλληνες του εξωτερικού με το μητροπολιτικό κέντρο και να ξεκινήσει μια αμφίδρομη και διαδραστική σχέση με τον απανταχού Ελληνισμό». Και πρόσθεσε: «Εάν πετύχει η συγκεκριμένη δράση, ωφελημένη θα βγει η χώρα μας» . Παράλληλα αναφέρθηκε στο νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Στόχος μας στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που μας παρέχει το μέσο της ραδιοτηλεόρασης και οι νέες τεχνολογίες, προς όφελος των πολιτών».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ζωντανή σύνδεση μέσω skype με μαθητές σχολειών από τις πόλεις Καλημέρα και Μαρτινιάνο της Κάτω Ιταλίας, οι οποίοι μιλούν την διάλεκτο «γκρίκο» και παρουσιάστηκαν videos με μαθητές ελληνικών σχολείων της Μελβούρνης, του Λονδίνου, του Μαϊάμι και της Αλεξάνδρειας που θα λάβουν μέρος στον διαγωνισμό. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη της Επιτροπής που θα αξιολογήσουν και θα επιβραβεύσουν τα καλύτερα videos των μαθητών, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρης Χατζάκης, οι γνωστοί σκηνοθέτες Γιάννης Σμαραγδής, Όλγα Μαλέα, Βασίλης Βλαχοδημητρόπουλος, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Σεναριογράφων Αλέξανδρος Κακαβάς, η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου, καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως η Ξένια Καλογεροπούλου, η Κάρμεν Ρουγγέρη, ο Γιώργος Καπουτζίδης, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, ο Θέμης Πάνου, ο Τάσος Παλαντζίδης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Γιώργος Κοτανίδης. Από το δημοσιογραφικό χώρο παραβρέθηκαν η Μαριάννα Πυργιώτη, η Πηνελόπη Γαβρά, ο Βασίλης Ταλαμάγκας, καθώς και η επίκουρος καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Πολυχρόνη Φωτεινή και η αναπληρώτρια καθηγήτρια ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΦΠΨ Μαρία Ζωή Φουντοπούλου.

Στην Επιτροπή αξιολόγησης συμμετέχουν επίσης, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, οι ηθοποιοί Γιάννης Ζουγανέλης, Πέμυ Ζούνη, Πέτρος Φιλιππίδης, Ελένη Ράντου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αθηνά Μαξίμου, ο σεναριογράφος Αλέξανδρος Ρήγας, ο εκδότης- συγγραφέας Γιάννης Σολδάτος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Ανδρέας Τύρος, οι κριτικοί κινηματογράφου Αλέξης Δερμετζόγλου και Βασίλης Κεχαγιάς, οι δημοσιογράφοι Αντώνης Πίκουλας και Έλλη Τριανταφύλλου και η καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής Μαριάννα Βιλδιρίδο.

Δείτε: οι όροι συμμετοχής