Ο φωτογράφος Δημήτρης ΤαλιάνηςΤο Ηχόραμα «Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας» στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Ηχόραμα «Σαντορίνη, ο τόπος ο μικρός ο μέγας».

Σε αυτή τη γιορτή για τη Σαντορίνη παρευρέθησαν προσωπικότητες, φίλοι του Μουσείου Γουλανδρή, αλλά και λάτρεις της Σαντορίνης.

Την κατάμεστη αίθουσα γέμισαν οι φωτογραφίες του Δημήτρη Ταλιάνη, υπό τους ήχους της μουσικής του Ηλία Ανδριόπουλου.

Ακούσαμε το Γρηγόρη Βαλτινό να διαβάζει πεζά κείμενα του Πάνου Θεοδωρίδου, και τον Διονύση Καρατζά να διαβάζει τη “Σαντορίνη” του Γιώργου Σεφέρη και την “Ωδή στη Σαντορίνη” του Οδυσσέα Ελύτη.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Μανώλης Λιγνός.

Αποχαιρετιστήρια ευχαριστία απηύθυναν η Νίκη Γουλανδρή, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα δοθούν για τις ανάγκες του μουσείου, και ο ζωγράφος Χριστόφορος Ασιμής,  εκπρόσωπος του Δήμου Θήρας στα πολιτιστικά.

500 φωτογραφίες σε 14 θεματικές ενότητες: καλντέρα, ενδοχώρα, Οία, ηφαίστειο, πανηγύρι, τρύγος, στα υπόσκαφα του οίνου, απόηχος, όνειρο κ.ά. 

Το 1986 και με τίτλο “Προσανατολισμοί  στο Αιγαίο” ο Δημήτρης Ταλιάνης  παρουσίασε το πρώτο του ηχόραμα πάνω σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη και μουσική Ηλία Ανδριόπουλου. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από τριακόσιες προβολές ηχοραμάτων στην Ελλάδα (Θέατρο Hρώδου του Aττικού, Mέγαρο Mουσικής Aθηνών, Bυζαντινό Mουσείο, Παλιά Bουλή) αλλά και στο εξωτερικό (Kαθεδρικός Nαός της Aγίας Tριάδος στη Nέα Yόρκη, Iνστιτούτο Dei Ciechi στο Mιλάνο, Unesco στο Παρίσι, Πανεπιστήμια Γενεύης, Πέρθ στη Δ. Aυστραλία και  Harvard, έδρα Γ. Σεφέρη, στη Bοστώνη).

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους ΦΙΛΟΥΣ του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και την πολιτιστική εταιρεία ΠΛΟΗΓΟΣ.

Ακολούθησε μικρή δεξίωση με παραδοσιακά προϊόντα της Σαντορίνης και άφθονο κρασί, προσφορά της SANTO WINES.